Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

Българинът категорично не одобрява насилието над жени
Обновена: 17 дек 2018 19:49 | 17 дек 2018 19:17, Красимир Ангелов
245
Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!
Снимка: Reuters

Българите са умерено толерантни, когато става дума за семейни отношения, показват данни от проучване на "Галъп интернешънъл" в навечерието на най-светлия семеен празник – Коледа.

Разводи, свободни отношения и аборти започват да се приемат все повече в обществото, но не така стоят нагласите по темата за еднополовите бракове.

Още по темата

Мнозинство от над 70% от анкетираните се обявяват в защита на правото на аборт и развод. Подобно мнозинства от над 70% защитават правото на съжителство без брак и деца в съжителство без брак. Данните посочват, че явно по въпроса за семейните отношения и децата обществото ни по-скоро е възприело по-либерален стандарт.

Категорично обаче е нежеланието в обществото за допускане на еднополови бракове. Те събират най-голям дял отрицание в изследването – 78% са "против" възможността двама души от един и същ пол да станат официално семейство, а други 10% се колебаят сериозно в отговора си. Така само 12% от българите подкрепят открито еднополовите бракове.

Развод, аборт, изневяра – може! Еднополови бракове обаче – не!

На този фон мнозинства от по около 2/3 от пълнолетните българи се обявяват "за" възможността хора от различни етноси и раси да сключват брак помежду си. Очевидно етносът и расата към днешна дата вече не се разглеждат като толкова възпиращ фактор в семейните отношения.

Идеята за възпитателно насилие над деца също вече не се споделя широко. Макар и с повече нюанси, по-скоро надделява мнението, че шамарите за децата не са приемливи. Едва 29% от хората смятат, че е допустимо да има шамари като наказание за децата, докато 57% се обявяват категорично против. Що се отнася до насилието над жените, обществото категорично го отхвърля, като само 7% от анкетираните посочват, че могат да приемат мъж да удари жена с която живее.

На този фон, както и на фона на борбата на жените за равни доходи с мъжете, любопитство буди фактът, че мнозинство от 75% от анкетираните нямат нищо против стереотипа мъжът да отговаря за доходите в семейството. И мъже, и жени отговарят в еднаква степен с "да". Едва 14% са против този стереотип, а 11% от анкетираните се колебаят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


245
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
102
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
БПЦ, моля те спри да ни натрапваш вижданията на корумпираната и лижеща г*** на Москва църква. Уж говорим, че ни било не неприятно да ни се "натрвапва" хомосексуалност, ама виждам, че вашата институция никак не изостава в това отношение. България е секулярна държава вече над 70 години и вашата дума е най-маловажна.Изключвай интернета и отивай да се молиш.
101
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БПЦДа, бе разбрах те, бе пич ама няма начин да се видиш в булченска рокля в Св. Марина. В другият живот се роди жена
100
10
 
5
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Ако църквата поощряваше гейбраковете сега нямаше да четете и да се кланяте на 12 равноапостоли, а на 6 равнодвойки.
99
5
 
6
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
"Библията забранява хомосексуализма, не БПЦ.".Твърдиш, че БПЦ го поощрява ли? Не словоблудствай чадо, бог ще те накаже!
98
6
 
3
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Чадо, обясних ти защо БПЦ сме против гейбраковете. Какво не разбра?
97
11
 
7
 
! Отговори
Санта преди 5 години
Значи една жена по-добре да направи аборт, отколкото да даде детето си на гейове или лесбийки, така ли?
96
5
 
15
 
! Отговори
aз съм прост преди 5 години
И все пак с какво ми пречат хомосексуалистите, а не ми пречи Боко Тиквата, Доган,Станишев,Каракачанов. Оспорвам на някои си да се чучучукат, а не ми пречи корупцията от която всяка година БГ губи 11 милиарда евро, не ми пречи мръсният въздух ,който ми съкращава живота, спадането на жизненото равнище, дори и хората които ровят в кофите за смет..... Явно съм ***, защото по-умните от мен - 78% българи смятат, че забраната на сватби на гейове е по-важно от нормалният живот.... ТЪЖНО....
95
5
 
4
 
! Отговори
Светият синод преди 5 години
До БПЦСтига запя. Ако искаш приятеля ти гей да те онаследи, напиши завещание. Какво ти пречи БПЦ, Библията забранява хомосексуализма, не БПЦ.Католическата да не би да е за?
94
4
 
4
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Ако се разрешат венчавките между геюве ще има много манастирски сватби и ще се пресушат манастирските изби и хамбари. Затова светият синод е категорично и твърдо против
93
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПЪРВО НАРОДА ДА СЕ ОБРАЗОВА, СЛЕД ТОВА ДА КОМЕНТИРА!
92
6
 
4
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Светият синод е категорично против геювете да могат да се онаследяване. Всичко принадлежи на игумена, т.е.на синода.
91
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А.Х. БЕШЕ ПРАВ!!!
90
9
 
2
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Светият синод е категорично против осиновяването на деца от геюве. Абсурд е гейовете да могат да осиновяват деца. Нямаме детски градини в манастирите.
89
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз съм мъж и съм женен за държавата. И държавата всеки ден ме ***. Значи гей-браковете са валидни...
88
10
 
3
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Ако разрешат гейбраковете ще съсипят бюджета на Патриаршията. Всички попове ще искат семейни надбавки. От къде ще ги вземем?
87
1
 
8
 
! Отговори
модерни ценности преди 5 години
Бледа кукла си ти, която студено ме гледа с очи. Как да стопля кажи твоите изкуствени нежни черти. Питам има ли власт, която да дава живот и на вас. Колко път ни дели аз съм човек, а кукла си ти. Ти ме докосваш с очи, твойто мълчание в мен се роди. Бледа кукла си ти, която студено ме гледа с очи.Така започна деградацията на хората . Чакам само и лагерите за привъзпитание да се открият .Така де който не спазва новите закони трябва да се промени спрямо тях. Толерант -тиранство вместо свобода
86
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Предпочитам да приема исляма и да се обрежа отколкото да живея в гейска държава. Не че мразя гейовете ама ми е дошло до гуша от всичко. Няма вече нищо смислено, няма никакви идеали за преследване. Няма светли личности, които да дават пример. Пиене, ядене, размножаване. Иска ми се да се бях родил едни 100г. по-рано.
85
7
 
5
 
! Отговори
†БПЦ† преди 5 години
Светият синод е против гейбраковете. Просто нямаме семейни килии за монасите.
84
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Cмъpт за coдомистите и джeндър-пропагандата! Българите ще надделеят!
83
1
 
1
 
! Отговори
офффффффффффффф преди 5 години
До Алтерниращ веганист 89ееми сложи запетайките, напъни се малко - намам време да пиша романи ""Един път искате право за онаследяване , друг път да имате право за попучаване инфо в болницата". Права , които произтичат след като се сключи брак Стана ли ти ясно ????