Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?

Кръстила го Сарасвати – на герой от индийски сериал
4 яну 2019 08:20,
151
Румяна* е само на 12, и вече е с дете на ръце!?
Снимка: Flickr

Не сюжет от сериал, а истинска история. Румяна* от ромската махала в Лом е на 12 години. И вече е майка. Кръстила сина си Сарасвати – на герой от индийски сериал. Бил умен и красив.

Бабата пък е едва на 39 години и има осем деца. Най-малкото е само на 1,7 г. И двете с Румяна са по майчинство.

Никой не разбрал, че момичето е бременно, докато не отишла в болница за ваксина. Тогава им съобщили, че е бременна в шестия месец.

Още по темата

"При толкова много деца не можахме да разберем, че дъщеря ни е бременна. Още ми е на майтап, че Румяна е майка, нищо, че аз го гледам", споделя майката пред "Монитор". Бащата е неизвестен, а момичето твърди, че е изнасилено.

В същото време Румяна признава, че все още обича да играе на ластик през лятото, вън на улицата. Трудни й били дробите в училище. Притеснявала се да къпе Сарасвати, майка й вършела това.

Колко ли още такива Румяни има у нас?

Това е само един случай от явлението деца раждат деца. А това е страшно. Според статистиката около 3000 са бебетата, родени от майки под 18-годишна възраст.

България пък е една от страните в Европа с най-високите показатели за тийнейджърска раждаемост. И това вече се е превърнало в диагноза.

В същото време бием камбаната, че демографският проблем у нас е едно от най-големите ни предизвикателства. Отчитаме, че жените се решават да имат дете едва след като са сигурни, че са направили кариера и възрастта непрекъснато се вдига. От другата страна пък, са малолетните майки. Онези, които още не са видели нищо от живота. Не са завършили образованието си, не са се наиграли, дори нямат мечти. Самите те деца, но вече имат такива.

В същото време лекари съветват жените да не отлагат да имат деца във времето. Резултатът - демографска катастрофа, поне така вече я определят някои учени, с която се борим от години.

И сега, какво?

Румяна* - името е променено

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
26
 
! Отговори
Нерадостен, унижаващ преди 5 години
ФАКТ за РБългария.Вчера бе Мария на 15 с две деца,оня ден бе Шукрие или не помня на 16 с 3,като 4-то удавила.1.Законодатели, НС, Президент, БСП, харесва ли ВИ да се МНОЖАТ БЪЛГАРСКИ НЕГРАМОТНИ, НЕОБРАЗОВАНИ, НЕРАБОТЕЩИ граждани? Издържаме ги ние и се ВЪЗПРОИЗВЕЖДАТ.2.СПЕШНИ ЗАКОНИ и ОТКРИТО ГОВОРЕНЕ за нужда от ОБРАЗОВАНИЕ,да се РАБОТИ и че НЕ Е ГОРДОСТ да не говориш бълг., да нямаш образование,за да РАБОТИШ, но да ИМАШ ДЕЦА.ДЕЦАТА искат ГРИЖИ,за да се образоват и да работят.2.ТОВА е спешно
70
1
 
30
 
! Отговори
ии преди 5 години
1) Бабата ще получава ли помощи за 12 годишната млада майка?2) Бабата има ли нужда от майчиснки ако може да си позволи да отглежда 8 деца.3) Прокуратурата може ли да направи ДНК тест внучето за да разберем дали случайно на майтап няма насилие на 11 годишно момиченце вътре в семейството?
69
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Само ромите борят демогравската криза, но Радев не намери две добри думи да ги похвали в Новогодишната нощ !
68
3
 
13
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
А репортажа е озаглавен "Най-голямата трагедия", точно защото описва демографската криза, като нещо което ще ни заличи от лицето на тая земя. Прочетете репортажчето, кратичко е и много неща са обяснени там - пак повтарям, през далечната 1972 година!
67
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А така! А вие чакайте тази държава да се оправи... ще се оправи, ама друг път! И в други държави има такива "героини", но има една подробност, там властите взимат мерки и бащата и родителите отиват в затвора за педофилия. А тук пишат в новините като един вид национална гордост! Да не говорим, че първото дете на 2019 ще получи и куп подаръци, нищо, че майка му е на 15 и вече има 2 деца... е, после защо да не пробва да роди и първото бебе на 2020? След като получава бонуси.
66
5
 
19
 
! Отговори
НОВИТЕ БЪЛГАРИ преди 5 години
в смисъл, че имат български паспорти , но не и българско самосъзнание са бъдещето на тази ТЕРИТОРИЯ - КОЛОНИЯ на САЩ, НАТО, ЕС и СОРОС. Не знам кой по-първо да изправим до стената от нашите политици - НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ
65
2
 
10
 
! Отговори
Циник до Рембо преди 5 години
Чукча не читатель!Он писатель!
64
3
 
33
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
Момчета, въпреки че виждам, че четенето на книги не ви е сред любимите занимания, горещо ви съветвам да си набавите копие на "Задочни репортажи за България" на Георги Марков, и да прочетете "Най-голямата трагедия". Там Марков пише през далечната 1972 година, че в средата на 60-те Боян Българанов (тогавашен секретар на ЦК на БКП) го пита "Давате ли си сметка, че след двайсет години ние ще бъдем тypcко-*иганска държава!. Това го пише черно - на бяло през 1972 година! Как ще го обясните?!
63
3
 
9
 
! Отговори
ТЕНКЮ преди 5 години
ТЕНКЮ КОСТОФФ, Тенкю СДС,БСП, НДСВ и ГЕРБ. За ДПС не - те не са българска партия
62
4
 
14
 
! Отговори
Циник до Рембо преди 5 години
Колега , какво обясняваш на фанатизирани посттекезесари???Те са неуки - но вярващи!Иначе щяха да знаят , че влашкия ром - Тодор Замфиревь Живков внасяше кaтуни от Сърбия и Румъния ... е сега - резултатите от "експеримента му" са налице!РБ - Абревиатурата на РомскаБългария - скоро ще е факт!Румянка и 39 годишната и баба с 8те таанета - работят по въпроса!
61
1
 
25
 
! Отговори
59, преди 5 години
1990 година бяхме почти 9 милиона.От тогава 2 милиона млади и образовани българи бяха изгонени от страната от всички правителства досега и вече раждат децата си в други държави,където са им осигурили нормални условия на живот.И едва ли ще се върнат някога.Затова не си измисляй,че тогава е имало демографска криза.А ромите реаботеха и не се размножаваха като зайци,както сега.
60
7
 
15
 
! Отговори
До 61 преди 5 години
Бъркаш или лъжеш!Демографски проблем, не е демографска катастрофа, а демографска катастрофа в България има само в последните 29 години. "Болните амбиции" на оня от Правец бяха да накара всички да спазват законите и да се трудят и горе-долу успя. После дойде демокрацията и пазарната икономика и всичко се разпадна.
59
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Aми точно затова толкова българи бягат от тази държава.Защото с нащите пари,които и без това не достигат трябва да отглеждаме подобни майки и подобни деца.С нашите пари.Откъде накъде?Подобни деца много често са недоразвити.Превръщат се в грижа за родителите,за държавата,за всички.Който роди малолетен да полага 5 години общественополезен труд и да не взема помощи за дете.Да видите как набързо ще секне тази практика!
58
1
 
27
 
! Отговори
До Рашко преди 5 години
Рашко ли си,Рошко ли си не знам,но да направиш бебе на 11 годишно дете е престъпление,а не особености на етноса и трябва виновника да бъде съден,а на бабата да се отнемат детските,щом дъщеря и вече е родила.А когато станете много и то неграмотни,няма да има кой да ви плаща ни детски,ни майчински.Та затова ти се замисли!
57
12
 
8
 
! Отговори
Рембо преди 5 години
До Фалшива новинаДемографската криза датира от средата на 60-те години, на миналия век. Между другото ромския проблем също е оня период - болната амбиция на един овчар от Правец, да направи България 10 милиона, без значение от етнос и вяра.
56
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Помощи за такива, само ако може да смятат с обикновени и десетични дроби. Когато попълва молбата за детските, трябва да сама да сметне с точност до стотинка месечния размер на сумата (подробно разписана)
55
4
 
8
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Демографска катастрофа в България има от 1990 година и това е повече от очевидно. Някакви учени, чак сега разбрали, че има демографска катастрофа.
54
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бащата няма ли да го съдят за педофилия,или и той е на 12 и съд не го лови????
53
3
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Роми роми роми
52
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЦонкоКъде точно видя завист? Още едно гърло храним всичките освен родителите му. И така всеки ден.

Спонсорирани публикации