По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!

Заплашват за блокират граници, да излязат във всички градове
55
По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!
Снимка: Булфото, архив

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на "жълтите жилетки" още тази седмица.

Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР  говорителят на движението Симо Симов.

Още по темата

Според него в протестите ще се включат над 400 000 души.

Недоволството на търговците на горива е провокирано от законови промени, според които трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол.

"На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява. Това ще доведе до повишаване на цените", заяви Симов.

"Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия", коментира  той.

По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия пред търговците. В сдружението членуват около 100 фирми.

"За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки", предупреди Симов. Според него протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни.

Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на "жълтите жилетки" във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България.

"Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона. Този път сме се написали кои сме, защото очакваме провокации – някой отново да вкара в нашия протест хора, които не знаят защо са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт - петрола", каза Симо Симов.

Според него законът е лобистки и поражда огромен монопол, но институциите не реагират на призивите на сдружението на търговците да бъде отменен.

"Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон", коментира Симов и подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание.

Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт.

"Безкрайно разочаровани сме от президентската институция", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що за човек ще започва бизнес, независимо дали е малък, среден или голям, и няма да има 20 000 лева да си обезпечи задълженията. Това е несериозно и безотговорно не само за икономиката, но и спрямо хората, които ще назначиш. Ами какво ако утре стане авария и трябва да смениш оборудването например и нямаш 20 000 лева - как ще ремонтираш, ще изплатиш заплати и как ще работиш въобще?
28
2
 
6
 
! Отговори
Владимир Ленин преди 5 години
До Уууу!като е индивидуалист да си носи кръста или да се научи на нови умения и поведениеили да не рИве че някой му е виновен за нищотова е Капитазма както съм го обянснил преди повече от 100 години но кой да чете
27
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А кога ще протестира самият Бойко срещу себе си?
26
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МНОГО СЕ РАЗВИХРИХА РУСКИТЕ РЕВОЛЮЦИОНЕРИ НЕЩО... И ПУДЕЛЪТ НА ПУТИН ИМ ПРИПЯВА, ДАЖЕ МИ ПРИСЕДНА ГЛЪТКАТА ШАМПАНСКО В 12 . 00....
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
СЛЕД СТРОИТЕЛИТЕ И СПЕДИТОРИТЕ, И БЕЗИНДЖИИТЕ РЕВАТ! ЖИВИ ДА ГИ ОЖАЛ ЧОВЕК... САМО РАЯТА СИ ТРАЕ...
24
0
 
9
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 25 Владимир ЛенинАбе мен,то за 30 години още комунистите са си на власт,а ти търсиш зряла демокрация?!Българина е индивидуалист е виж в спорта как е.Където е сам-бокс,щанги,борба и т.н. взима медали.където е отборна играта,макар и двама в отбор не става!Вече и двама не стават чета!Не им трябва и трети за предател.
23
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки гласува безумни закони в тая държава, без да мисли какво се случва след това.
22
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Щом има виртуални винетки, трябва да има и виртуално правителство и виртуални пари с които да си купуваме виртуалните винетки от виртуалните бензиностанции и да се возим във виртуалните си коли във виртуалната държава.
21
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сипете си безплатен бензин, заповядайте.
20
5
 
10
 
! Отговори
Владимир Ленин преди 5 години
добре де тези като не могат да набавят необходимите средства защо не регистрират обща сдружение където да се съберат пари за да може да се изпълнят условията за капитал и гаранциивсеки един от тях ще има дялово участие според внесения капитал - т. нар. фермери в САЩ го правят от години да се борят с големите фирмимай повече проблема е че всеки иска да е собственник и да води бащина дружина
19
3
 
7
 
! Отговори
Монопол, преди 5 години
към това водят подобни законови изисквания ......
18
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
УУУУ може да си прав ,че ххората са в недоимък.Защо не протестират срещу фалшивите инвалиди ,които ощетяват всички.
17
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Спрени са всички пари към инвалидните пенсии които пари се отпускат на инвалидите допълнително за лекарства и транспортни.с една дума инвалидите да *** без лекарства.На такъв геноцид могат да завидят и доказани диктатори като Хитлер,Сталин Пол Пот и Пиночет....Затова поздрави Бойко,евала ти п,райм Тикво продажна ,намери най накрая начин да се отървеш от лошия мат,рял
16
5
 
8
 
! Отговори
До 17 преди 5 години
А сега обясни кое и е било перфектното на държавата преди да падне стената.
15
4
 
7
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 18Това е ако инвалида издържи още месец.А дали?Я ти прочети от кога ще ги раздават и провери колко хора ще издържат!
14
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ало ,като пишете поне проверете.Инвалидните пенсии не са спрени а част от плащанията са носочени към социално подпомагане.така и трябва това е помощ ,а не пенсия.
13
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имахме почти перфектна държава със падането на Берлинската стена фрицовете ни таковаха таковата и ни приобщиха към тях после да има кой да им слугува, толкона от мен. ЕС е фараонска структура изградена на принципа господари и слуги, няма нищо общо с никаква демокрация и глупости, чист феодализъм и колониализъм само данъците и акцизите са европейски, ще плащате на господаря Макрон ликуй народе да си европеец струва скъпо. Hе може хем да си европеец - хем да не се отчиташ на господаря Макрон.
12
5
 
23
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
В БГ излиза,че колкото си по-легален,спазваш закона,на светло ти е бизнеса,плащаш данъци,осигуровки и накрая щом не фалираш ти измислят закон за да фалираш!Има монопол и то частен,а не държавен какъвто беше до 1989г.Значи социализма е частен и нищо не се е сменило във властта.Тук не влизат капитали,защото инвеститорите се плашат от монопола.Е затова няма да се оправи България!Дори да не правиш бизнес,а да си търсиш работа,пак ще вземат роднина вместо теб,нищо,че той няма квалификация за мястото.
11
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ОТ ДНЕС ПЕНСИИТЕ НА ВСИЧКИ ИНВАЛИДИ ДА ОРЯЗАНИЯ ЯКО.ПО ГИШЕТАТА НА ПОЩИТЕ Е ЛУДНИЦА.ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА ТОВА,ЧЕ МРАКОБЕСНОТО ПРОДАЖНО МУТРЕНСКО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОРИСОВ ПОСЕГНА И НА ПЕНСИИТЕ НА НАЙ УЯЗВИМИТЕ..ПИТАМ ХОРА КАКВО ОЩЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЛУЧИ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА,ЧЕ ДА ИЗЛЕЗЕМ МАСОВО НА УЛИЦАТА И ДА ПОМЕТЕМ ГЕРБАВАТА КРАДЛИВА МАФИОТСКА ПАСМИНА.
10
5
 
10
 
! Отговори
V преди 5 години
А не казват че малките бензиностанции крадат данъци и акцизи ;) Ще останат само големи вериги като на запад ;) И те не са стока ,но спазват някакви правила .