По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!

Заплашват за блокират граници, да излязат във всички градове
55
По нашенски: Протест на "жълтите жилетки" – търговци на горива!
Снимка: Булфото, архив

Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива започва протест на "жълтите жилетки" още тази седмица.

Планират се демонстрации във всички големи градове, както и затваряне на няколко граници, каза пред БНР  говорителят на движението Симо Симов.

Още по темата

Според него в протестите ще се включат над 400 000 души.

Недоволството на търговците на горива е провокирано от законови промени, според които трябва да имат капитал от 1 милион лева и гаранция от 500 000 лева, за да се регистрират и да влязат в пазара на петрол.

"На практика това поставя в невъзможност много от търговците да се регистрират и да влязат на пазара. От нашето сдружение сме построили своите бензиностанции в най-бедните райони, в селата. Давам един пример - малката селска бензиностанция ще внесе гаранция от 20 000 лева, а мощната бензиностанция също ще внесе 20 000 лева. Това са бариери, които поставят бизнеса в условие да не го изпълнява. Това ще доведе до повишаване на цените", заяви Симов.

"Хората са отчаяни и вече не издържат, борят се за хляба си. Отчаяните хора са готови на всякакви действия", коментира  той.

По думите му Законът за горивата поставя неизпълними условия пред търговците. В сдружението членуват около 100 фирми.

"За първия протест сме подготвили над 1000 жълти жилетки", предупреди Симов. Според него протестите у нас няма да ескалират като тези във Франция, а ще бъдат мирни.

Симов отбеляза, че нямат контакт с организаторите на "жълтите жилетки" във Франция, но полагат усилия, за да осъществят такъв и да ги поканят в България.

"Полагаме усилия да докараме част от тях тук. Те да застанат до нас и да подкрепят призива ни за спиране на закона. Този път сме се написали кои сме, защото очакваме провокации – някой отново да вкара в нашия протест хора, които не знаят защо са там. Протестът ни не е политически. Искаме да се обърнем към държавата, а това са хората. Искаме да кажем на хората, че не само бизнесът ще пострада, ще пострадат и потребителите, когато се наложи монопол от най-важния енергиен продукт - петрола", каза Симо Симов.

Според него законът е лобистки и поражда огромен монопол, но институциите не реагират на призивите на сдружението на търговците да бъде отменен.

"Затова решихме, че ще започнем протестни действия, като излезем на улицата до пълното спиране на закона. Към днешна дата отправяме призив към държавните институции, президент, премиер, Народно събрание, омбудсман за спиране на закона и отлагането му. Ще настояваме омбудсманът Мая Манолова да внесе пред Конституционния съд този закон", коментира Симов и подчерта, че единствено институцията на омбудсмана им е обърнала внимание.

Очаквали са подкрепа и от президента, но не са я получили, заради което Симов е на мнение, че държавният глава работи по двоен стандарт.

"Безкрайно разочаровани сме от президентската институция", подчерта още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
3
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Разчиствай Бати Бойко !!!Агент Върнан Джайълс!ЦРУ!!!
8
7
 
14
 
! Отговори
Зелена жилетка преди 5 години
Много хора са бедни в сравнение с един немец ЕС е хубаво нещо, но всички трябва да получат равен старт и немеца и българина, тогава ще се види кой какъв и пазара ще отсее кадърните, а сегa някой да дрънка за равнопоставенст и за европейски ценности е една голяма лъжа. Със създаването на ЕС всички пари трябваше да се иземат от обръщъние и да се дадат на всички хоpа равно количество пари в тоя си вид още от самото начало сме прецакани много жестоко.
7
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще има толкова протестиращи, за колкото си платят. Пак ще видим роми с обърнати плакати. Имат ли пари за 400 хиляди души? Ще протестуират, не протестират.
6
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е това е братче. По цял свят протестират най-ниско платените и социално слабите, у нас протестират търговците на горива.Очаквам в скоро време да излезнат на протест и дилърите на дрога, да протестират, че не могат свободно да въртят бизнес на улицата.
5
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
пак копи-пейст ... е поне да са червени жилетките ,напоени с нафта,за по-осезаем протест
4
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
400 000 хиляди хахахаха тоя много Симо Симов много си вярва нещо
3
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гербавите "юристи" съсипаха България!
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нещо не ми стана ясно. Сто фирми-400 000 човека , на фирма по 400 човека, дори и семейно това не са малки фирми и да нямат пари.
1
8
 
20
 
! Отговори
сигурно преди 5 години
Тази година изборите ще са три в едно , без герберското ....о торта !!