Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г. всеки трети ще е над 65 г.

Делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%
Обновена: 19 яну 2019 16:07 | 19 яну 2019 10:00, Василия Пейчева
214
Застаряване, ниска раждаемост... През 2060 г.  всеки трети ще е над 65 г.
Снимка: pixabay.com

Всеки трети българин ще е над 65 г. през 2060-та , става ясно от публикуваната за обществено обсъждане Национална стратегия за активен живот на възрастните хора в България 2019 – 2030 г. В нея е посочено, че делът на нашенците, които ще са в пенсионна възраст ще е 32.7%.

Още по темата

Това означва, че делът на възрастните у нас до тогава ще се увеличи със 17.4%, пише "Монитор".

"Текущата демографска ситуация в България се характеризира с продължаващо намаляване и застаряване на населението, ниски нива на раждаемост и високи нива на обща смъртност. Задълбочава се дисбалансът в териториалното разпределение на населението", е записано в стратегията.

По данни на Националния статистически институт (НСИ) в края на 2017 г. лицата на 65 са 1 481 908, или 21.0% от населението на страната. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените, отколкото сред мъжете.

Относителният дял на жените на възраст над 65 години е 24.4%, а на мъжете - 17.4%. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и по-ниската средна продължителност на живота им.

Населението в трудоспособна възраст е намаляло с почти 56 000 души през 2017г. Същевременно процентът на българите над 55 години, които са в добро психическо здраве е 52.6 на сто, при средно за ЕС 63.9 на сто. Причината за това е, че нашенците по-рядко ходят на профилактични прегледи.

По показател заетост на възрастните хора страната ни се нарежда близо до средното за ЕС, което е 29 на сто. У нас процентът е 27.9 на сто. Докато активното участие в обществото на възрастните в страната ни е доста под средното за ЕС.

С националната стратегия се цели не само включването на възрастнтие в социалния и културния живот, но и насърчаване на заетостта сред тях.


214
Още от Общество
Фотоизложба ни показва България в стъклени плаки
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
0
 
0
 
! Отговори
Спиро Киров преди 3 седмици
Божа работа/не на последно място/
Последната дума е винаги Неговата

иначе причината НЕ Е ЕДНА
- ЛОШО ВЪЗПИТАНИЕ ИЛИ ЛИПСА на възпитание
- до 30 год. мятат салфетки в чалготеката и после нямали бъдеще
- наистина лоша политика
- несигурна икономика
- трайни неправди повсеместни от различни сфери на живота

И пак: Бог е в началото и в края
Не се отчайвайте. Вършете правда и Бог ще бъде с вас!!!
Амин!
174
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 163
Тази територия няма да остане празна. Глобализация и увеличаващо се население в световен мащаб. Тук ще дойдат от Далечния Изток или от Близката Африка, който изпревари

Ама като дойдат ще видят, че руснаците са ги изпреварили.
173
3
 
1
 
! Отговори
наивен преди 4 седмици
Дай боже днешните лидери за устойчивото ни развитие да са живи и да се радват на постигнатите резултати.
172
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 седмици
Към 173
Да изкарат и статистика колко от нарушенията по пътищата и ПТП-тата са предизвикани от вече провинили се водачи - така ще се докаже, че няма нужда от по тежки наказания, а от премахване на възможността на чести нарушители да остават водачи!
Да се изкара и статистика на това колко пари получават от държавата гражданите на база на приноса им (данъците които плащат), защото такава статистика ще е много интересна за масата от гражданите и ще е повод за тотална промяна на данъчната политика!
171
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 седмици
Към 173
Да направят и една оценка на това за всеки един лев изхарчен от държавата (нашите данъци) колко точно се отразяват на икономиката и се връщат в обръщение или потъват някъде (това ще е повод да се търсят къде са парите и ще послужи за икономически анализ както и повод за самосезиране на прокуратурата).
Или статистика на това как се е подобрило положението с малцинствата след всичките изляти по тях милиарди левове и евра - повод за преструктуриране на подхода ни за интеграция и тн.!
170
0
 
1
 
! Отговори
iceblast88 преди 4 седмици
НСИ защо не изкарат една хубава и реално нужна статистика която не е известна на никои като например:
Брой извършени престъпления спрямо издадени присъди за тях - така ще се види колко от милиардите които изливаме в МВР реално дават резултат и какъв точно.
Разбивка на извършените и разкрити престъпления по етнически произход на извършителя, така ще се види къде трябва да се набляга за да се решат битовите престъпления и ще се докаже дали има повод за расистките изказвания на политици и граждани.
169
1
 
3
 
! Отговори
със сигурност преди 4 седмици
През 2060 ромите ще са 5 милиона а българи един За какво изобщо говорим
168
1
 
6
 
! Отговори
дрън дрън преди 4 седмици
Искате да кажете, че ще докарате народа до такава мизерия, че възрастните хора да са принудени до последните си мигове живот да работят като пазачи, чистачи и т.н вместо да пътуват, да спортуват, да ходят на театър и др. Нужно е да се разработи стратегия, как държавата да задържи младите хора, а не как да експлоатира старите.
167
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Абсурд
Защо го строихме този комунизъм и не си останахме туристическа страна?
166
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До но пасаран

докато има комунизъм в България, нищо ново не се очаква!
165
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Тервел
Ходи! да се биеш с шепа хора и педя земя!
164
2
 
16
 
! Отговори
Абсурд преди 4 седмици
През 2060г БГ ще е като вилна зона,щото българите ще са се изнесли изцяло навън и от време на време ще си идват тук на почивка
163
5
 
13
 
! Отговори
Типичен турчин преди 4 седмици
Вие срещу България,но стиска българския паспорт!Целомъдрен,но на коза не прощава!Праведен е,ама лапаа суджук и кюфте!Уважава жените,но ги зачулва!Не пие,пък ракия не отказва!Строи паметници на Султана,но стои в Германия.Мрази американци,но люби долари!Стреля по руснаци,ама им продава домати!Ненавижда Джей Пи Морган,но взима на заем!Гнуси се от чалга,но върти кючеци!Европейци гази-за Европа лази!Голям чистник,ама си бърше з.а с пръсти!Арабин,пък пише на латиница!Джендър не е-Конвенция прави!
162
6
 
21
 
! Отговори
Тервел преди 4 седмици
Искат я тази територия . Без бой няма да я дадем. Нова империя им се иска. Да се пробват ще им е зор.
161
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Застаряваме, да. Жените стават все по-големи ку*ви и не искат нищо сериозно с един мъж и скачат от клон на клон. Мъжете пък не искат нищо сериозно, най-малко деца от ку*ви.
160
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Тази територия няма да остане празна. Глобализация и увеличаващо се население в световен мащаб. Тук ще дойдат от Далечния Изток или от Близката Африка, който изпревари.
159
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До ЦИОНИЗМЪТ... Е ! Чак милиони няма да са ,НО ще долетят наколко стотинхиляди -200 -300 000 х ,като за начало ! И тогава на ц.иг.аните, ще им се стъжни .Просто ги използват за натиск срещу Българите и когато се понатъкми нагаждането на с ..ифутите ,ще ги подгонят . Няма да им смущават спокойствието ,я ?А те имат опит .
158
7
 
23
 
! Отговори
дядо Ванго преди 4 седмици
След 20тина години такава котчина като буллгаристан вече няма да я има, затоа не се тревожете отсега какво ще е след 40 години.
157
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ОСОБЕННО, ВИДИМИ РЕЗУЛГАГИ ОТ ГЕРБ ! 2009 Г. -РОДЕНИ 81 569 ДЕЦА -2018 - 47 000 Х-
156
5
 
27
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 седмици
Защо постоянно ни занимавате с битовизми? Важното е да сме стабилни и предвидими партньори на Сащ и Ес, в Нато.Да обединяваме Западните Балкани, да спираме руските проекти, без да задаваме въпроси, и изборът на нови изтребители да е политически.А, да.И да пазим етническия мир, като всеки ц.и г а нин в детеродна възраст, разбирай-над 13 години, получава безвъзмездно 1250 лева месечно.