Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?

Изследване на Тренд: Партията на Борисов с аванс от 1,2% пред левицата
Обновена: 24 яну 2019 13:31 | 24 яну 2019 10:42, Красимир Ангелов
512
Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Снимка: Булфото

ГЕРБ и БСП са рамо до рамо броени месеци преди изборите за европарламент, категорични са социолозите. Повечето проучвания показват минимална разлика в полза на управляващата партия, но вчера бе публикувано и изследване на АФИС, което дава предимство на социалистите.

Още по темата
Според последното изследване на агенция "Тренд", направено по поръчка на "24 часа" в периода 10-17 януари, ГЕРБ все пак задържа първото място на евровота. За партията на Бойко Борисов биха гласували 18,3% от българите, а за БСП – 17,1%. Следват ДПС с 6,9% подкрепа, Обединените патриоти с 3,5%, Демократична България с 2% и Воля с 1,6%. Цели 45% от анкетираните пък са категорични, че няма да отидат до урните.

Социолозите отчитат, че партийните предпочитания на българите спрямо изборите за Европейски парламент нямат структурни различия с тези на изборите за местен парламент. Разликата между първите две партии остава минимална (1,2%) в полза на ГЕРБ, но за сметка на това се увеличава дистанцията между ДПС и Обединени патриоти, която през януари вече е почти двойна в полза на движението. От "Тренд" обаче уточняват, че в предварително зададените опции е заложено на общо явяване на Обединени патриоти (ВМРО, „Атака“, НФСБ) на изборите през май. При евентуална друга конфигурация, това неминуемо би оказало влияние върху изборния им потенциал, категорични са социолозите.

Евровотът оспорван както никога: ГЕРБ ли води, или БСП?
Графика: Тренд

39% от всички анкетирани заявяват, че твърдо са решили за коя партия или коалиция ще гласуват на изборите за Европейски парламент, докато 30% все още не са решили кого да подкрепят. Така в оставащите пет месеца до евровота има потенциал за динамика в електоралните нагласи. В разбивките по партийни предпочитания привържениците на ГЕРБ и БСП изгледат сходно мобилизирани.

От проучването става ясно още, че не се наблюдават сериозни промени в оценката на хората за работата на основните институции.

Цели 66% от анкетираните са категорични, че не одобряват работата на парламента, срещу едва 21% с положително мнение. Одобрението към работата на правителството е малко по-голяма от това на Народното събрание, но и то остава ниско – 27%. Неодобрение към работата на кабинета изразяват 60% от анкетираните. На фона на това най-голямо остава доверието към президентската институция. Цели 54% оценяват положително работата на държавния глава Румен Радев срещу 28% неодобрение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


512
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
149
17
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Кyманизите не свикнаха с мисълта, че може да се управлява и без да се краде... - и не могат да приемат, че ГЕРБ налагат такъв тип управление...
148
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако Борисов беше комунист щеше даа е в БСП и комунистите нямаше да видят от злоба срещу него.
147
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов унищожава всички нас.
146
3
 
13
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Никога повече няма да гласувам за българската политическа каста, независимо дали ще ми излязат с тезата за евроатлантизма и путиноизма, за комунизма и антикомунизма, защото аз повече не искам моят глас да работи за ци.ганизацията на държавата и българския народ!Също така спирам да си плащам данъците, защото моите данъци отиват, за да подпомагат ц.иган.ите, за сметка на българските майки,деца,младежи и пенсионери!!!Агент Матю Донахю!ЦРУ!!!
145
14
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Борисов може и да е бил комунист... - но за мен е важно, че унищожи Столетницата...
144
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До КОМУНИСТЪТ БОРИСОВВ България отдавна няма ляво,всички реално са десни.На мен ми прилича повече на фашистка партия с комунистически кадри.И проблема не е дори самия ББ,а това,че той не може да защити българския интерес.
143
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Борисов знае,че изгуби ли властта и откраднатите пари ще го вкарат в затвора.Когато го вкарат в затвора ще е един хубав ден за всички 6 милиона които не гласуват за партията му.Президента спечели над 2 милиона гласа но не може да управлява,защото е президент .Борисов печели 1 милион но управлява....
142
8
 
18
 
! Отговори
КОМУНИСТЪТ БОРИСОВ преди 5 години
Комунистическата партия в България се нарича ГЕРБ. Начело стои комунистът Борисов.
141
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ГЕРБ и БСП са от една мая. Трябваше да го проумееете до сега. Патриотите са патриоти, колкото са марсианци - лъжци, неистински хора. Негласуването не е изход, защото само учвеличава дела на първите. Остава ДБ. Млади хора с десни идеи. Поне няма да се срамувам от тях.
140
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странджата-в Странджа,в жилището на Бастет
139
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
145 е прав! Вярно е!
138
7
 
14
 
! Отговори
Футуролог преди 5 години
Гласувайте само защото българските политици искат да не гласуватеАз така правя въпреки че е почти безсмисленоИстината е:Гласуваш за ГЕРБ,получаваш БКПгласуваш за БСП,получаваш БКПгласуваш за патриотите,получаваш БКПи така до безкрайност типична за "1984"Не случайно Айнщайн е казал че вселената има край а само човешката г"лупост е безкрайна
137
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гаварит Масква, Костов и Трансимпекс:Да ни е честита новата другарка, бъдещ премиер
136
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЗА ЕВРОИЗБОРИТЕ ПРАГЪТ Е 5,88%, а не 4% , както е за парламентарните.
135
3
 
6
 
! Отговори
Василев преди 5 години
Вижте колко подло играеше българския бизнес и политически елит, който не е никаквъв български, а един васален селски провинциален бюрократичен псевдоелит, беше гласувал закон всеки да гласува, защото беше спаднала избирателната активност до критична точка, хората прозряха, че някой ги клати много здраво!Хора не гласувайте и не си плащайте данъците, само тогава може да имате успех, срещу силата на бухалката и парите!Агент Мики Девъроу!ЦРУ!!!
134
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен до 148 преди 5 години
Гласувай си ама любимеца ти не е по-различен от всички останали които обвинява и все някога ще народа ще се разправи с него
133
10
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 5 години
Ленчето... - в Сливен...
132
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз работя именно в частния сектор и винаги гласувам за ГЕРБ. И не съм само аз.
131
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След като олигарси вкараха в ареста ще вкарат и тиквата в ареста и затвора все някога
130
1
 
11
 
! Отговори
ай сик преди 5 години
Какви статистики,холан.При тази "избирателна" система имаме само стъкмистики.