2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата

Издръжката на живота скочила – заради скока в цената на ток, гориво, вода
25 яну 2019 15:53,
266
2410 лева нужни за четирима... Само 30% взимат над средната заплата
Снимка: Dnes.bg

2410 лева са необходимите средства за издръжка на четиричленно домакинство от двама родители и две деца, става ясно от сметките на КНСБ. Данните бяха оповестени от президентът на КНСБ д-р Пламен Димитров, който обобщи основните резултати от наблюдението на потребителските цени и издръжката на живот на Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ за последните три месеца на 2018 година.

Средствата покриват разходите за храна, образование, транспорт, здравеопазване, жилище, почивка. Осредненият размер за издръжката на живота на едно лице е в размер на 602.52 лв. Средната работна заплата за страната представлява 71.9% от необходимия размер за издръжка на живота.

Пламен Димитров заяви, че нетното трудово възнаграждение е по-ниско с около 28% от средните стойности, необходими за издръжката на живот. Той изтъкна, че от началото на 2018 г. общата стойност на издръжката на живота се е увеличила близо с 85 лв. на човек.

Още по темата

Става ясно, че въпреки ръста на работната заплата, само 30% от българите получават средна или по-висока работна заплата от средната за страната. Констатира се задълбочаване на диференциацията на възнагражденията по области. Най-голямо е изоставането във Видин, Благоевград, Силистра, Кюстендил. Разликата между най-високодоходните дейности и най-нископлатените е шест пъти.

Сред факторите, които са повлияли на нарастването на издръжката на живота през 2018 г. е увеличението на цените на петрола, природния газ, питейната вода и топлоенергията. Задържането на високите цени на пшеницата и зеленчуците на международните борси и регистрирания ръст в цените на хранителните стоки на годишна база при хляба и зърнените храни с 9.7%, при млеката с 0.9% и 9% при зеленчуците. Влияние оказва и динамиката в цените на бензина и горивата за транспорт.

Разходите за храна достигат 40% в потребителската кошница при бедните домакинства, от което следва, че техният живот поскъпва относително повече в резултат на поскъпването на храните. В същото време при тях темпът на нарастване в заплащането е значително по-бавен.

Близо две трети от разходите на домакинските бюджети са за храна, отопление, осветление и транспорт.

От КНСБ очакват увеличението на декемврийските сметки да достигне близо 40%. Очакванията на синдикалистите са през 2019 г. да нарасне броят на домакинствата, живеещи в бедност и риск от социално изключване. Данните за подоходното разпределение за последното тримесечие на 2018 г. показват, че 23.7% от домакинствата или 1.710 млн. души живеят с общ доход на едно лице до 321 лв., което е официалната линия на бедност за 2018 г.

Други 3.325 млн. души или 46.1% от хората в България са с доход от 321 лв. Едва 30.2% или 2.178 млн. души са с доход от 602 лв. В изследването се констатира, че хората в тази група са се увеличили в сравнение с 2017 г. с около 173 хиляди души.

Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания заяви, че през 2019 г. нарастват цените на природния газ, тока в индустрията, очаква се ново увеличение на цените на хляба, на месните и млечни продукти. Затова очакванията са делът на енергийно бедните домакинства да се увеличат. По данни на Евростат през 2017 г. 36.5% от българските граждани нямат възможност да поддържат домовете си достатъчно топли.

Президентът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че и през тази година синдикатът ще настоява за трицифрено увеличение на работните заплати във всички икономически дейности.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
40% от доходите отиват за храна - сметай бате за каква мизерия става въпрос, ние сме по-зле от Африка.
152
4
 
3
 
! Отговори
до 157 преди 5 години
а чия беше, да не би немци, като визираният по-долу завод за хладилници, да бяха дошли да ни построят поточната линия и ние като маймуни да повтаряме показаното ни какво да правим. Може да бяхме преписали от Епъл и АйБиЕм, но това не значи, че някой друг е направил завода и е моделирал целият производствен процес. Всъщност, една от най-успешните Американски компютърни компании - Compaq, започка като клонира АйБиЕм - ако мислиш, че е лесно да клонираш технология - давай!!
151
14
 
23
 
! Отговори
ЕВРЕЙСКА ГАДИНО ! преди 5 години
До Анонимен1980 заплатата ми беше 175 лева - бях 4-ти развяд стругар-фрезист1 литур мляко - 30 стотинки1 кило сирене 2.401 кило свинско - 2.801 чифт объвки - 5 леваимах панелка - 14 500 лева струвашеимак кола 3500 лева всяка година ходех на море !!!нямаше безработица !нямаше престъпност 1а магазине БЯХА ПЪЛНИ !!!!
150
1
 
14
 
! Отговори
600 000 преди 5 години
чиновници са ТВЪРДИЯ ЕЛЕКТОРАТ НА ЕДНА ПАРТИЯ
149
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правец колко точно беше наша технология?
148
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРОМИТИ МОЗЪЦИПромит мозък си ти.нарича се конкуренция. който е по-кадърен - за него има.За мързеливи негодници като тебе няма.
147
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПРАВ СИАйде да не се лъжем а?При соца взимах 160лв и нямаше какво да си купя с тях щото магазините бяха празни. Само консерва копърка и тахан халва.Хората си стържеха задниците с вестници и правеха по 500 буркана зимнина за да не измрат от глад.
146
6
 
20
 
! Отговори
ПРОМИТИ МОЗЪЦИ преди 5 години
и 10 000 лева да ви направят заплатата пак ще тънете в мизерия,защото евреите веднага ще ви вдигнат цените и пак едва ще връзвате двата краядокато не се вдигнете и не изколите юдо-масонската лихварска банда която управлява света все ще вивеете като роби !!!
145
2
 
8
 
! Отговори
до 151 от р0б преди 5 години
може и да се прави в България, но Българска технология ли е или се ползва р0бски български труд на поточната линия? правиш ли разлика?!
144
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А за хладилник колко научни факта трябват? Защото всеки десети хладилник в Европа се прави в България.
143
1
 
17
 
! Отговори
Даниел преди 5 години
Според мен истината е друга: За да живее НОРМАЛНО (не луксозно) едно 4 членно семейство в България всеки от родителите трябва да печели на месец поне по 2410 лв.
142
3
 
10
 
! Отговори
В чужбина преди 5 години
ходим на екскурзия за да СПЕСТЯВАМЕ, а не да харчим.Защото тука мутрите по ски курортите и по *** ни съдират кожите. А тези деца нали трябва да видят и природа. Работодателите нямат никава полза от даване на заплати под масата, защо да си го набутват да плащат данъци и заради нас стигат им рушветите дето дават на чиновниците безотчетно та да вземат някоя поръчка да имаме работим.
141
2
 
14
 
! Отговори
600 000 чиновници преди 5 години
До ФенХотелите, кръчмите, граничните пунктове, МОЛ-те ги пълните вие- чиновниците от държавната администрация. 600 хил. хрантутници! Без грам полезност. Не произвеждат ни стотинка добавена стойност, само консумират.
140
5
 
7
 
! Отговори
ПРАВ СИ преди 5 години
До АНТИ"Нали за СДС скачахте, с ръцете с дватапръста, като изоглавени по площадите ?"ПРАВ СИ !това овче племе разруши държава като градина за *** музика и американскки дънки !да му се радват сега на "капитализма" и"демокрацията" - получиха това което заслужават !!!
139
1
 
12
 
! Отговори
едноклетъчен р0б преди 5 години
чува ли ли сте факта, че за да призведеш молив ти трябват над 1000 научни факта. вие какви заплати търсите в Деиндустрализирана държава, дето от производител на компютри, макар и скапани, но далеч над молив, вече и молив не може да произведе. Обаче, така е цял ЕС - помните ли как само преди 20 години всичките ви мобилни тебефони бяха Европейски - Нокия, Сименс, Алкател и т.н. Вие мислите ли, че краха на Европа е случаен? Мислите ли, че случайна цялата индустрия беше изнесена от Запада?!
138
5
 
10
 
! Отговори
Златотърсачка преди 5 години
Аз се ожених за ИТ специалист и има и за детето и за пазаруване в мола.
137
2
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
И югозапада заприлича на северозапада! Кюстендил се нареди до Видин! В Дупница е страшен погром! Затвориха огромни предприятия: Мини Бобов дол, Енергоремонт Бобов дол, свиха производството на Актавис и ТЕЦ Бобов дол, няма ги машиностроителните заводи! Сега търсят само продавачи и шофьори! Заплатите 500-600 бруто! И без "наблюдението" на НОИ и КНСБ, усещаме мизерията
136
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ФенОтдавна мина времето на заплатите под масата. Това беше преди 15 год.Обаче на вас от ГЕРБ не ви оттърва да признаете мизерията, в която живее бълг. народ и измисляте евтиния сценарий за заплатата под масата.РАБОТОДАТЕЛИТЕ НЕ ПЛАЩАТ. И 100 пъти да повторите лъжата за заплата под масата, пак ще си остане лъжа.
135
10
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 5 години
Искайте си достойните заплати от СДС.Нали за СДС скачахте, с ръцете с дватапръста, като изоглавени по площадите ?!
134
11
 
7
 
! Отговори
Фен преди 5 години
Още веднъж ще кажа. Данните за заплатите са взети от НОИ. Или данъчните. НО колко от тях са реални. Колко пари се дават под масата. И всички са съгласни с това. Данните показват, че има едни 30% "балъци",както биха ги нарекли останалите, които си плащат пълните осигуровки и данъци. Не може в БГ да има толкоз луксозни коли. По време на отпуск всички гранични пунктове да са задъатени. Хотелите и кръчмите да са пълни, ако написаното в статията беше вярно на 100%. Да има много хора с ниски доходи.