Алгафари: Не бъркайте любовта с контрола и ревността!

"Некърмените деца имат проблеми с начина да обичат"
14 фев 2019 09:25, Петя Славова
16
Алгафари: Не бъркайте любовта с контрола и ревността!
Снимка: архив, Булфото

Осъзнатият човек има по-малко страдание в живота си, каза психотерапевтът Мадлен Алгафари.  "Рецептата е у човека. Всеки има рецепта и тя е у самия човек. През каквито и проблеми да минава един човек, ако той е пораснал и узрял, ще мине през тях по мъдър начин. Ако не е - ще страда", коментира Алгафари пред БТА.

Според нея никога не е късно човек да се научи да обича, но не винаги знае как да го направи. "Тук интелектът няма нищо общо. Това може да е най-ерудираният на света човек, може да е прочел всички книги, но ако не е осъзнат - няма как да го постигне", смята тя.

Проблемите в любовта психотерапевтът свърза със способността на рецепторите в човешкия организъм да усвояват хормона окситоцин, който е и "химичното име" на любовта.

По думите й за любовта се говори какво ли не и как ли не, но всъщност все по-малко се знае. "Когато те обичат въпреки - е едно, а когато те обичат заради - е друго. Когато не те обичат въпреки, а си обичан единствено и само защото съществуваш - тогава самооценката ще бъде много висока, ако е обратното - висока ще бъде принадената стойност в любовта", обясни тя.

Сред едни от най-популярните неверни вярвания в партньорските отношения, Алгафари изтъкна грешките да се бърка любовта с чувството за собственост, с ревността, с грижата и контрола. "Толкова много неща наричаме любов, а те всъщност не са", коментира още тя.

"Днес живеем във времена, в които мъжете няма нужда да ловят глигани, а жените да стоят до печката. Това също е променило немалко взаимоотношенията. Нещото, което бих извела на първо място е липсата на разговор за всичко в една двойка. Някакво очакване, че другият е телепат и трябва да се сеща", изтъкна тя. Друг момент е неприемането, че любовта и свободата са едно и също нещо, допълни експертът.

Според експертът, много зависи от това как е започнал животът на човек, как е дошъл на този свят. Това дали ще може да обича и да дава любов, дали ще съумява да получава и консумира любов зависи от това как е протекъл първият модел на любовни отношения още в утробата на майката и след това непосредствено след раждането.

"Например, толкова много майки не знаят, че като избират да не кърмят децата си, при това с глезената причина да не си развалят бюста, всъщност избират след това децата им да имат огромен проблем с това да обичат и да получават любов. Защото нивата на окситоцин в организма, в момента, в който ние получаваме любов и изпитваме любов, са много високи. Рецепторите усвоят окситоцина, а това е химичното име на любовта. Ако това не се случи още в първите моменти от живота ни, след това тези рецептори блокират и много трудно усвояват окситоцина."

По думите й, след време тези хора имат огромен проблем, ходят на терапия, за да отворят сърцата си, да се научат да я получат, защото понякога рикошира любовта в тях. Другият иска да я даде, а те не знаят как да я погълнат.

"Най-често в партньорските отношения, когато дойдат на терапия се чува: "той каза" или "тя така", но никой от тях не казва аз. Всеки очаква от другия да направи някакви стъпки, а никой няма власт над хода на другия. Всеки има над собствения си. Тоест, често го има неумението да се поема личната отговорност за състоянието на взаимоотношенията. Много е лесно да търсим причина и вина в другия.", коментира още специалистът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Мадлен преди 5 години
Не открива Америка!: /Само разтяга локуми. Не ми харесват съветите й, меркантилна е.
11
0
 
0
 
! Отговори
Боне Крайненеца преди 5 години
Никога, никога, ама никога не вярвайте, не се доверявайте на жена. Те са изключителни егоисти и лицемери. Допуснете ли жена в живота си за по-дълго време, тя ще ви вкара или в гроба, или в затвора, или до просешка тояга! Така че, "Чук и бег"! Разбира се, всяко правило си има изключение, ама де го?!
10
0
 
2
 
! Отговори
До пепе преди 5 години
Ами който не може да кърми следва незабавно да се свърже с Алгафари да изготвят заедно психологическа стратегия за да не е отхвърлено детенцето един ден в любовта. И след ежеседмично сеанси в рамките на години да се справят с неминуемия проблем. Тази Алгафари е голяма па. ти а, не е истина какви простотии рекламира, ама защо и ги публикувате е въпроса?
9
0
 
6
 
! Отговори
пепе преди 5 години
Пълни простотии е казала. А като не може да се кърми по здравословни причини? А?
8
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак някакви измислени Алгафарите изкарани от гардероба за реклама поради липса на работа! Все си мисля че си плащат за интервютата и поместените статии в сайтовете!
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първите два абзаца ги приемам безрезервно. Осъзнатост, далновидност са ценни качества, но изискват най - малкото да си умен. Това за разговорите между двойките е бошлаф работа. Вари го, печи го на гайда мирише. Има една порода хора, които нито приемат, нито предават.
6
10
 
15
 
! Отговори
Ох, леле! преди 5 години
Алгафари да си... дипломата, знае къде. По-некомпетентно мнение и отявлени глупости отдавна не бяха публикувани в този сайт. Тази блейка е вредна за клиентите си, не и давайте трибуна
5
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Най-измислената професия на света-ПСИХОЛОГ. Хващаш един проблем и започваш да развиващ сценария...пълни глупости.
4
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пълни глупости!
3
4
 
7
 
! Отговори
Таню преди 5 години
Верни са нещата, които Анонимен 1 изброява. Това са дечицата на соц майчиците от късния соц, а и тяхната генерация, всъщност. Материалисти, егоиcти и нереализирани типчета с нисък потенциал и болно его. Това да обичат, го разбират по съвсеем друг начин - правото на собственост на примата. Било то територия, женска/и/, да е гласовит и да се налага. Да е нацепен и наперен в китайския си анцуНг и 20-годишната "карачка". Съжалявам разпозналите се, весел празник на останалите! Аз днес съм на вино! :)
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е да ! Както аз съм прав, че си неграмотен !
1
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Права е жената.в 99%от слъчайте това което наблюдаваме коли нас няма общо с любовта. Зависимост, интереси, нужда,суета, жажда за притежание и т.н.т