Парите от Венецуела: ДАНС, Банков надзор и БНБ би трябвало да знаят

Българинът, оперирал сметката не бил случаен, коментират специалисти
Обновена: 14 фев 2019 09:37 | 14 фев 2019 09:35, Петя Славова
42

ДАНС и американското финансово разузнаване заловиха българин, получил милиони евро от Венецуела. Получавани са преводи от Държавната петролна компания на страната, като за целта са били използвани български банкови сметки.

Установени са банката и лицето, което е титуляр на сметките, по които са превеждани парите. Стана ясно още, че са извършвани преводи за недействителни цели. Банката се проверява от ДАНС и след обобщаване на информацията може да бъдат повдигнати обвинения за пране на пари.

Икономистът Кольо Парамов каза в студиото на "България сутрин", че българинът, който е оперирал с въпросната сметка, не е случаен, а колегата му Владимир Каролев пък допълни, че даже не е нужно да е адвокат.

Двамата обаче казаха, че не се знае как въпросният човек е представил нещата в банката, когато е трябвало да обясни произхода на парите, което е нормална практика.

"Би трябвало моментално самата банка да накара съответният адвокат да подпише - над 10 хиляди лева при банкова операция, трябва да дадеш основание - след това тази тапия отива в БНБ и финансовите полицаи", каза Владимир Каролев.

Още по темата

Той добави, че нарушение би имало, ако този превод е направен преди много време и липсва подобен документ. Каролев обясни, че банковият служител, който отговаря за сметката е трябвало да поиска подпис и обяснение за средствата, но все още не се знае дали това е направено.

По думите му банковият надзор на БНБ има право да проверява всички основания за парични преводи и при съмнения да изисква още доказателства и обяснения, а това е нормално за всяка парична операция над 10 000 лв.

Икономистът Кольо Парамов пък беше категоричен, че банковият надзор е длъжен да знае при подобни операции.

"Не се знае условието, не се знае по какъв начин българският адвокат е представил нещата в банката и как са представени навън. Цялата тази комбинация, много сложно построена, вероятно е действала доста време", добави Парамов пред Bulgaria ON AIR.

По думите му подобен скандал може да остави сериозно отражение върху банковата система у нас и то при положение, че се каним да влизаме в чакалнята на еврозоната.

Икономистът допълни още, че ако вече ползвахме еврото, подобно вкарване на милиони в български банки няма как да стане и никой нищо да не знае.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Де що има бандюга пере в България.Педя човек -лакът лъжа пере милиарди. Нанай Шенген, нанай еврозона. Тука ниско у ***, у калта.....
32
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Смях, аз за да сменя 30? в банка и ме карат да подпиша декларация за произход на тази крупна сума
31
0
 
3
 
! Отговори
Seltak 1 преди 5 години
Иванчо много неща за банковата система в Европа и България не са ти ясни , таваните на лимитите на преводите са по ниски в Европа . Над 1000 евро в повечето страни всичко е по банков път това се прави за да не се перат пари. Всеки един превод се гледа от къде е идва за такъв превод от държава , която е под санкции се взима лиценза на банката .
30
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Те са били за Бойко.Не ни заблуждавайте.
29
2
 
9
 
! Отговори
Solar Power преди 5 години
Не знам какво нередно има в случай,че преводите са от все още легитимното правителство на Венецуела ??! Не виждам нарушение тук. Трябва да се борим за независимост от Русия и САЩ.
28
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз от колко петилетки ви разправям че няма държава а има МАФИЯ!
27
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А как си получава парите Цецо Цветанов от САЩ.. и Доган и Гоце от Русия в брой ли?????????
26
0
 
17
 
! Отговори
Иван преди 5 години
Каква е тази глупост, че ако сме били ползвали еврото това нямало как да стане. Една банкова операция в лева и евро не се различава технически по нищо. Пълнят главата на хората с глупости и невярни твърдения. Смешна история.
25
0
 
5
 
! Отговори
До 27 преди 5 години
До АнонименХе хе! Не съм от ДАНС ама явно тука нещата не са били баш така както ги пишеш! А щом и ЦРУ то се е захванало значи нещата ИЧ не са така както ги пишеш! *** да видим де тука е БГ все пак! Предполагам, че никой никога не е искал на този адвоката да подписва как защо и откъде идват тия преводи в таз сметка! Та така!
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Този човек може да си има договорни отношения с тази фирма в случая държавната петролна компания на Венецуела за да има нейна сметка от банка й като доверителна сметка към неговата сметка в банка му при това и двата субекта са юредически лица,тези сметки разплащателни се предоставят един на друг при договорните отношения за преводи на всяка от страните към другата,изравнения,задължения,подобно е когато единия субект е физическо лице с договорни отношения с юредическо,по сметка се плаща за услуга
23
1
 
11
 
! Отговори
Сержант преди 5 години
В България институциите не работят. Там хората само се интересуват кога ще им вдигат заплатите.
22
1
 
9
 
! Отговори
... преди 5 години
Интересно е защо името не се споменава при положение че е задържан както твърдят? Или сега се мисли кои да бъде този въпросният? А и името на банката се крие. Нещо пак скалъпват обвинения.
21
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нашите апаши само парите следят а не знаят нищо!!!
20
0
 
11
 
! Отговори
пешо преди 5 години
А коя е всъщност банката ?
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са отивали парите е важно ? - всичко друго е ала бала.
18
0
 
11
 
! Отговори
Бръм преди 5 години
Ако БНБ и финансовота полиция проверяват и се ровят на ръка в подписани документи... чакай някой да ти засече превод хиих
17
2
 
24
 
! Отговори
Смях преди 5 години
Поканили най-големия спец по нищо говоренето лицето Каролев. Сутринта по БНТ, след това по Онеър. Като мечка на синджир ще го разкарват напред назад. Май целта е да си запълните програмата със празни приказки, дали до края на седмицата някой ще се престраши да каже името на адвоката.
16
3
 
6
 
! Отговори
Сефте преди 5 години
Даже децата от махалата знаят че зад всяка контрабанда и далавера стоят българи!
15
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Колкото повече научаваме толкова повече разбираме че нищо не знаем.
14
4
 
11
 
! Отговори
БГ ПОСЛАНИКА В САЩ преди 5 години
20 години бе КРАДЛАТА на парфюми. Която ПАСИТО си гушна в Атлантичекия клуб. ТАЯ дето раздава лекции по всички ТВ та колко са велики САЩ ли ще застане на стълбите на Белия дом и да вика АМЕРИКАНЦИ ВЪРНЕТЕ ЗЛАТОТО НА БЪЛГАРИЯ