Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Що се отнася до фашизма - Мусолини беше обесен на един уличен стълб, а Хитлер сам си тегли куршума; Това стана на фона на Европа, която по това време беше в руини и в която загинаха 50 милиона души. Фашизмът донесе само страдания на европейските народи
122
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Моля някой да обясни какво е фашизъм. Щото се хвърля и лепи това понятие на всеки, който определени люде не харесват. Т.е. напоследък дефиницията на фапизъм става "някой, чието мнение не ми харесва". А какво е фашизъм ясно е описано от Джентиле и Мусолини. Но, лепенето на етикети е къде-къде по-лесно от това да четем. Не, че одобрявам някакви маргинали да честват Луков, но няма как да приема не-българи да нареждат на българи какво да честват и какво не. Пък било то и маргинално.
121
3
 
20
 
! Отговори
Брех преди 5 години
Защо е забранен Луковмарш след като метростанция Г.М.Димитров вече се казва ген.Христо Луков!?
120
3
 
26
 
! Отговори
Киро Х преди 5 години
"Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява"----Мда, юдеите насилствено набиха в главата на Белия човек, че да обичаш Отечеството си, рода и народа си е тежко криминално престъпление
119
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Фашизъм ООД" е най-новият документален филм от авторите на "Дългокрация" и "Катастройка", в който те разследват възхода на неофашизма в Гърция и Европа, и ролята на икономическият елит за него.https://youtube/watch?v=qqw3nA3VssY&list=PLlUJ4TJrbG68s0DL8j6Yj3KXFFI_wghYu
118
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може и да сме патриоти,но не и нацисти и фашисти!Ако някой не знае,да се заинтересува какво извършваше фашистката "Златна Зора" до неотдавна в Гърция,убиваха хора,смазаха всичко социално,дадоха на бивши фашисти и чужди монополи икономиката на Гърция,в миналото пак по вина на фашистите и гръцката хунта станаха убийства,хаос,агресия и гърците загубиха половин Кипър!Не на агресията и фашизма!
117
4
 
34
 
! Отговори
Додо преди 5 години
Има надежда за България! Не всичко е загубено! Богъ да пази светлата памет на генерал Луковъ и Богъ да пази България! Амин!
116
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Луковмарш видяхме шествие на възпитани и усмихнати мъже е жени.На контрашествието видяхме стадо на безработни и неспособни да бъдат наети на сериозна работа, мрънкащи... .. В общи линии безполова тълпа, която се събра да демонстрира, че си няма работа.
115
15
 
31
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
Младите не знаят но ние ПОМНИМ.Терора,репресиите,глад,връзкарство,партийните секретари крадци изнасилвачи.Норми ,петилетки,опашки дефицит,дезинформация,лъжа ,грабежи и радиоактивен дъжд по време на манифестация...Червени криминали с пищови,милиция която пребива хората за нищо но пускаше .Това е комунизма прекръстен на социализъм.
114
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Генерал Луков е убит по решение на БКП. БКП е призната за терористична организация. През 1985-1986г. друга терористична организация извърши няколко бомбени атентата в България - гара Пловдив, х-л "Интернационал" на Златни пясъци, тунела при гара Буново.... От втората терористична организация се роди сегашното ДПС. И съвсем "случайно" и двете тези организации са се домогвали до властта. Хора, замислете се!!!
113
7
 
27
 
! Отговори
българин преди 5 години
комунистите избиват по поръчка на Коминтерна цвета на нацията.Почв се от Атентата в черквата Света Неделя ,продължава с масови убийства на видни българи-причакват ги по улици и домове,стрелят в гръб и бягат.После след червения преврат с червената армия започва клане като по турско.Десетилетия наред избиват целенасочено интелигенцията ни и налагат Цола ,Мако Даков,пенко,Денко и други *** като ръководство.Червени предатели. За Македония не ми се говори дори.Как биеха хората да не са българи
112
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Героят заслужава да бъде почитан. Браво на момчетата за смелостта и доблестта. НЕ СЕ ГАСИ ТУЙ ЩО НЕ ГАСНЕ. Колкото по-рано го осъзнаят меко-тели-те и то-ле-рас-ти-те, двуличните лигльов-ци и фалшивите мрънкачи, толкова по-безболезнено за тях ще бъде осъзнаването на реалността.
111
6
 
31
 
! Отговори
предлагам преди 5 години
предлагам на червените каскети и бабички да отворим полемика -кой е генерал Луков и кой е Г. Димитров. Какво е правил Луков за родината и какво червената пиянка слуга на СССР.И кой и как е убил генерала.Как се нарича това днес-тероризъм,убийство?45 години комунистите ни насилваха да правим манифестации и да славим предатели на народ и Родина.Даже под радиоактивен дъждИли не ви е приятно спомените за тези грижи на партията? Комунисти сте доказани убийци и мародери.България не ви е бащиния
110
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Изпари ли се обществения баланс крайностите излизат, закон Божий! Никой нище не прави за да се спазва твърдостта на закона и хората сами намират почва за принадлежност!
109
5
 
5
 
! Отговори
До120 преди 5 години
Значи госпожо, в единият случай тези се раждат защото страната е бедна, а в другият защото е богата, но имало много неработещи които те не искали да издържат. Та госпожо повечето от тези проповядващи нацизма са които не работят нищо и лежащи на социалната система маргинали.
108
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мога само да кажа на хората,да пазят близките си от тези фашисти всяващи омраза и агресия между хората!Това са нацистки зомбита с промит мозък!Не на агресията и омразата,да на любовта и милосърдието!
107
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак лъжи, смешни драскачи... Имаше около 1000 души, а не "десетки". Останалите тъпотии е статията са видни за всеки средно начетен човек.
106
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пак лъжа в информацията - СО идаскаличката не са забранявали мероприятието, зашото не могат! Замона не им позволява.Обаче, реклата която денес.бг прави на шествието е на ниво - повече снимки май не съм виждал, освен може би от гейпаради!
105
5
 
6
 
! Отговори
Комунист преди 5 години
Трябва да има работа и ясен план за бъдещето на младите. Държавата не го осигурява и младите прибягват към омраза и насилие.
104
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сигурно и от Украйна бандеровци дошли на гости..с бг паспорти ще се сдобият на отиване..Такъв бардак в страната,че и края на света с радост ще празнуват..