Факли, знамена, момчета в черно... забраненият Луковмарш в София

Десетки почетоха паметта на една най-спорните личности в историята ни
395

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Въпреки забраната на Столичната община националистите почетоха за пореден път годишнината от смъртта на генерал Христо Луков.
Още по темата
Десетки момчета в черно се събраха, за да тръгнат на факелно шествие, което завършва с полагане на венци на мястото на гибелта на генерала – неговият дом на ул. "Тракия" №1.

Въпреки острите негативни реакции не само сред българското общество, но и от чужди представителства, оказа се, че Столичната община няма как да спре провеждането на Луковмарш.

Възпоменателното траурно факелно шествие се провежда ежегодно от 2003 г. през февруари в София.

Като лидер на силно повлияния от националсоциализма и фашизма Съюз на българските национални легиони (СБНЛ) и поддържал близки връзки с националсоциалистическия режим на Третия райх Христо Луков е спорна личност в българската история. Поради връзката му с нацизма различни неправителствени организации и общности сочат Луковмарш като неонацистка проява.

През миналата година Столичната община забрани провеждането на шествието, както винаги, но от организаторите обжалваха заповедта пред Административния съд, който я върна за преразглеждане на местните власти.

Така че на Столичната община й се наложи да се съобрази с решението на съда.

Традиционно, за да се присъединят към Луковмарш в София, идват националисти от други европейски страни.

Преди шествието на националистите в центъра на столицата се състоя контрапротест срещу провеждането на Луковмарш.

Според протестиращите демонстрацията, свързана с почитането на годишнината от смъртта на ген. Христо Луков, е неонацистка проява, която насърчава и оправдава расовата омраза.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде са великите националисти, в случаите когато престъпници от всякакви етноси тормозят по малки градчета и села възрастни безпомощни хора?
102
12
 
7
 
! Отговори
агитпроп преди 5 години
Защо правите реклама на тази фашистка ***? Чакате да започнат погромите ли? Като в Украйна?
101
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да не забравяме и героизма на Виолета Якова
100
3
 
12
 
! Отговори
Георги преди 5 години
Десетки момчета в черно се събраха .... на снимките се виждат и доста момичета
99
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ние Бьлгарите сме имигрирали над два милиона от Бьлгария в чужбина, тьй че грозна е картината на снимката да се виждат шепамлади момчетата да подьржат неонацистки лозунги и вьзрастни дядки които дават лоша поука на днешната тьй лесно уязвима младеж които могат да се продадьт за тьй привлекателните 10лв за цигарки и кросани кафенца!
98
18
 
10
 
! Отговори
медуза с ланец преди 5 години
Хората, ходещи на марша на Лукавия Ицо са болни. Да ходят да се лекуват.
97
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не подкрепяйте Луковмарш, защото е империалистки и развява знамето на Германската империя. Истинските българи са против империалистите. Самата държава България е създадена против империите на византийците и османците.
96
2
 
13
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 118Ако аз дойда у вас и започна да ви карам да давате половината си доходи за да може аз да живея без да работя, няма ли да се ядосате? Няма ли да искате да ме изгоните или поне да почна работа и да допринасям за семейството ви? Аз лично се дразня и затова съм против сегашните управляващи! Защото искам всеки да си носи персоналната отговорност за действията и да спрем да храним готованци и да им отглеждаме ние децата! Нали са хора, да са ползвали мозъка си като са ги правили и да работят!
95
2
 
15
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 118Защото работещите хора плащат за много неработещи! Защото политиката им е подчинена на САЩ и задколисни игри. Ако незнаете Германия си искаше златото пратено във Форт Нокс през Студената Война и САЩ им отказаха (защото отдавна го няма там). Да, хората живеят добре, но им писна разни индивиди да идват от на майната си и да правят атентати и да настояват Германи, Франция и Холандия да станат като държавите от които те са дошли, а не те самите да се приспособят към приемната им държава!
94
1
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До До117И как се стигна до договора във Версай, госпожице? Пак заради нацистите ли? Или май нещо годинките ви се смесват само и само за да се изкарате много знаеща? Прочетете някоя книга преди да спорите или си отивайте на гей парада или каквото там правите. По възможност не на публично място, защото някои хора все още сме нормални и се отвращаваме от такива неща!
93
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защото сме под робство и защото икономиката ни е срината със земята и хората живеят скотски!.А защо ги има тези *** и в Германия, Австрия, Холандия? Икономиката им е добре и хората също живеят добре?
92
1
 
4
 
! Отговори
До114 преди 5 години
Госпожице, нека не прехвърляме проблема от болната глава на здравата. Може би не знаете защо и как се стигна до Версай.
91
1
 
9
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 115И на гей парада ви виждаме колко ви подкрепя българското общество!
90
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българското общество подкрепя Луковмарш, който твърди обратното - не е Българин!.Е па видохме колико го подкрепува. Дваесе люмпена и петима пенсии.....
89
1
 
12
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
До 111В грешка сте госпожо - още при подписване на мира във Версай немските генерали са на излизане са казали - Довиждане, господа. До след 20 години. Войната е била неизбежна и в основата и стой начина по които победителите се отнасят с победените. А тия 80 милиона в по голямата си част са причинени от победителите Англия, САЩ и СССР. Да не преписваме чужди грехове! Националистите са направили повече за държавата си за 6г. отколкото комунистите за всички държави за 70+г.!
88
14
 
5
 
! Отговори
лук,праз и чесън преди 5 години
Влиянието на луковите глави е смехотворно. Аутсайдери.
87
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
прочетете какво са постигнали националистите от 1933 до 1939! .Да си бяха останали в годината и държавата. Виж какво направиха после. Съсипаха цял континент и на съвестта им лежат 80 млн живота. Много е добре, нали?
86
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
българското общество подкрепя Луковмарш, който твърди обратното - не е Българин!
85
2
 
11
 
! Отговори
Iceblast88 преди 5 години
Защо няма националисти в страни като Швейцария? Защото там икономиката е както трябва, политиците управляват с умисъл за народа си и хората живеят добре! Защо има националисти в България и Румъния, Гърция и тн.? Защото сме под робство и защото икономиката ни е срината със земята и хората живеят скотски!
84
7
 
1
 
! Отговори
Един българин преди 5 години
Вярно ли е, че Буруджиева /дъщерята на убиеца на Луков/ и терориста Вагенщайн са участвали също в марша?