Заделяме все повече за здраве, но пием и пушим повече

Харчим 280 лв. на година за здравеопазване
18 фев 2019 07:42, Александър Попов
21
Заделяме все повече за здраве, но пием и пушим повече
Снимка: Pixabay

Българите харчат все повече за здравеопазване, но в същото време растат и разходите за алкохол и цигари. Според данните от Годишния доклад за състоянието на здравето през 2017 г. средният годишен разход на човек за здраве е 280 лева, а за алкохолни напитки и тютюневи изделия е 219 лева, съобщи Нова телевизия, цитирана от "Монитор".

При възрастните данните показват, че за период от 16 години - между 2001 и 2017 година, консумацията на алкохол се е увеличила с близо 11 литра на човек.

Българите пият все повече, сочи статистиката. Последните обобщени от здравните власти данни са за 2017-та. Средно едно лице от домакинство е изпило за година 22 литра бира, около 4 литра вино, близо 2 литра ракия и под литър други спиртни напитки.

В Европейския съюз пушачите намаляват, но не и в България. Според доклада дори се пушат повече цигари спрямо предходни години, въпреки увеличението на цените и забраната за пушене на закрито.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
futurehealth преди 4 години
Разходите за здравеопазване и лекарства растат, но хората се разболяват все по-често и по-сериозно!
20
1
 
0
 
! Отговори
нищо не заделяме преди 5 години
Аз от Април някъде, 2018та та до сега, не съм близвал даже бира ( с изкл глътка за нова година и 50гр ракия на един сбор). Резултата: отслабнах с поне 10кг и то без да се мъча насила, чувствам се бодър и в тонус, карам без да мисля какво и колко съм пил, абе по-добре е! Минуса-не съм усетил, да имам повече пари! Явно трябва в някаква кутия да се пускат, като ти се пие-пускаш вътре, трябва да пробвам.
19
1
 
0
 
! Отговори
Крепят ли света преди 5 години
Алкохолик трупал изпитите бутилки в един ъгъл на кухнята.- Тате, може ли да върна някоя бутилка, за да купя хляб? - пита сина му.- Може. И до кога ще ви храня аз, бе?!?
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво означава твърдението, че българите харчели повече за "здравеопазване"? Ако се има предвид купуване на хапчета - това не е същото. Повечето лекарства са или отровни, или излишни. Похарчените за тях пари са чиста загуба, която с нищо не допринася за здравето, освен при някои заболявания и случаи. По-честите вирусни такива не се лекуват с илачи. Да се харчи за здравеопазване значи да се харчи за профилактика - чист въздух, качествена храна, движение, спокойствие.
17
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
280 лева на година за здраве?????? Според мен сумата е в пъти по-голяма. Или аптеките укриват оборот??????
16
1
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Разходът за алкохол и цигари за периода 2010-2017 години, е относително постоянен като процент от разходите на човек от домакинство - някъде около 4,2-4,4% с два пика, горен пик през 2010 - 4,62% и долен пик през 2013 - 4,03% от паричните разходи. Като цяло, тенденцията в тези 8 години е много леко понижение на процента на разходите за алкохол и цигари.
15
2
 
4
 
! Отговори
До 11 преди 5 години
Аутопсиите не са на едно мнение с теб. Там, дето е приеман алкохол, какъвто и да е, нервната система става на водниста течност. За щастие, човек може да функционира и само с половината от нервната си система. Малко е като по вица, дето в миналото хората нямали мозък, но това не им пречило да оцелеят, затова ако и днес нямаме, то всичко е точно!
14
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Оня ден излизах във Вт и на светло може и да спазват забраната, но в 9 вечерта се пуши спокойно, че и пепелник ти носят .
13
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Прoпaдняци!
12
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По това си личи, че сме близки с руснаците.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пиенето в ограничени количества(50-100гр) през ден, през два, та и всеки ден да е по 50гр не е опасно.Опасно е пушенето!
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
- Вчера почина един от редовните ни клиенти. Забележителен човек - всяка вечер купуваше по 12 бири и шише водка.- И от какво е умрял?- Представа си нямам....
9
2
 
9
 
! Отговори
До пешо преди 5 години
Я пием, пушим и че умрем. Леле, къф гот. Мани-мани. Убав живот, направо. Ама нищо де, то и животът свършва, дет казваш. Яко е да ти кажат на погребението: За алкохола живе, от алкоол умре. Па ако и с бутилките, от последният запой да те погребат, още по-гот. Че се допива у отвъдното! Те преди години един колега, така, от алкохол, на 25 умре. Отиде си. Не знаял, че вредяло на сърцето,слабо му било. Сичките умираме. Що да се чудиме ка да живееме при тва положение! Мамуй и на той живот бе! Наздраве
8
7
 
3
 
! Отговори
Пешо преди 5 години
Един пил , пушил и умрял,друг - не пил, не пушил и той умрял.Ха де ,мамамуй живот...
7
2
 
9
 
! Отговори
Iris преди 5 години
Както за всичко останало , така и за злоупотребата с цигари и алкохол си има причина.Въпросът е защо се констатира , а не се търси причината Правителството знае причините , но....не е изгодно признанието.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българска работа
5
3
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
Праилно. Нема ефект. Като запием, требе да седнем и да боднем и салатка. Иначе кво пиене е. И да усмърдим с цигарата после сички наред. Иначе кво пушене е! Па като ми земат здравните, глеам, са като на комшията, *** аз ся след като му ударим малко алкохол, може и да ги докарам до милиарди за здравната каса. Остаете ме да си пием, да си пафкам както си требе и си направете здраеопазването безплатно! Те това е приказка! Наздраве!
4
7
 
8
 
! Отговори
Да допълня... преди 5 години
След като няма ефект от скъпите цигари и забраната за пушене на закрито да се отменят. Целта е само да ни бъде още по гадничко.Пушачете внасят два милиарда годишно в хазната и са гонени навън на студа.Излиза че пушачите и пиячите плащат най много.Представете си ако тези милиарди отиваха в здравната каса , здравеопазването щеше да е абсолютно безплатно.Гадове.
3
4
 
10
 
! Отговори
До 2 преди 5 години
Много ме кефи сутрин смръдта на цигарки и на спиртче. И теб ли така тъ кефи, брато! Те това е гот. Да удариш три ракийки още в 5 сутрин, опушиш съ да съ осмърдиш и си дъ бест бе мен! Те тва е здраве! Мани го 1, дет казва, че не е хубаво! Глей кво е убаво. Дъ бест бе! Казах! Ти ся мене уважааш ли мъ, а кажи.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
280 лева средно за здраве годишно. Ку-ку. Ку-ку. Ку-ку. Ку-ку...Това прави по 24 лева на месец. Заплатата трябва да е 300 лева, че 8% от нея да са 24 лева. Само здравните осигуровки са поне 3 пъти повече. лекарствата отделно. Прегледите също.