Борисов размаха пръст: Бизнесът с горива прилежно приведен в бял!

"Контрабандата на цигари 4.4%, данъците ни ниски - да не се краде ДДС!"
Обновена: 26 фев 2019 20:12 | 26 фев 2019 13:31, Веселина Йорданова
150

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 4.4% е паднал делът на нелегалните цигари у нас през последното тримесечие на 2018 г.

Това показва традиционното изследване на големите тютюнопроизводители. Това е спад с 0.9 пункта спрямо третото тримесечие на миналата година и затвърждава устойчивата тенденция за намаляване на контрабандата при цигарите от 2015 г. насам.

Най-голям процент контрабандни цигари има в Хасково - 12%, а най-малко са в Добрич и Габрово - 1,3%. В София са отчетени 3,7% незаконни цигари.

Най-много нелегални цигари идват от Турция и Сърбия. Няма обаче ясно обособени райони в България, където да се наблюдава голям дял на контрабанден тютюн, предаде "24 часа".

"Убеден съм, че до няколко месеца ще имаме същите резултати при горивата - мога да ви обещая. Тези, които не се съобразиха в цигарения и алкохолния бизнес, са в арестите. Искам да предупредя бизнеса с горива най-прилежно да си преведат бизнеса в бял, защото толкова усърдно работят службите", заяви премиерът Бойко Борисов.

"Първият месец ще седим, ще се червим, ще се гледаме, ако не сме си свършили работата, но на третия месец и без подкрепа ще сме го направили", каза още той. Борисов посочи, че утре има съвещание с областните дирекции, защото вече всяка подава справка какво е задържано като цигари и алкохол.

"По същата схема вече се контролират горивата - всяка областна дирекция в края на деня пише има ли малка, средна, голяма бензиностанция, за да знаем откъде идва незаконно гориво", заяви още Борисов. Той допълни, че Петролната и газова асоциация вчера са подали сигнали до МВР за съмнителни бензиностанции, по които в момента текат проверки. Утре ще стане ясно какво са показали те.

"За нас вече е ежедневие да ги следим тези неща. Освен физически да заснемате с камера ръчно всяко едно движение на разтоварване на танкери, да го имаме на филмче", даде нареждане премиерът на службите.

Той изтъкна, че освен повечето пари в бюджета, събрани от акцизи, много сериозно се работи и срещу контрабандата при захарните изделия, месата и други акцизни стоки. "Затова от 2014 г. до 2019 г. приходите са с 50 процента повече в бюджета - или това прави от 29,4 млрд. на 43,9 млрд.", пресметна Борисов.

"Шумът по наредбата за касовите апарати е, защото софтуерът се манипулира в момента. Съпротивата е голяма, защото искаме да не се краде ДДС. В същото време търговците излизат и казват: държавата ми направи пътя, канализацията, осветлението, а считат, че не бива да плащат данъци. Приходите от бюджета са после да се увеличават доходите, а не да забогатеят един кръг лица", отсече Борисов и призова обществото за съдействие.

"Въпросът е при тези ниски данъци, трябва ли да се краде от ДДС. Искаме да има такъв софтуер, че информацията да не ходи в Макао, а той да си работи на Слънчев бряг. Истински очаквам гражданския сектор да ни подкрепи, защото това е в полза на обществото", коментира премиерът. .

Главният прокурор Сотир Цацаров каза, че добрата статистика е факт благодарение на първо място на разбирането през този период на фабрики за производство на нелегални тютюневи изделия, чийто промишлен капацитет и начин е конкурирал легалните производители. Освен това са били приети и промени в Наказателния кодекс, които са позволили да бъдат инкриминирани и производството и разпространението на контрабандни цигари под всякаква форма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
119
1
 
0
 
! Отговори
-10 преди 5 години
До АнонименНа българина му излиза по-евтино да има собствена кола, отколкото да ползва градски транспорт.
118
1
 
5
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Тиквата отдавна е съдружник със Златев.А преди да стане шофьор на Царя ,контрабандните цигари му бяха основен бизнес.Написаха го дори американците от ***.Нищо случайно няма в поведението на дон Тиквоний.
117
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нека видим безпристрастните икономически сайтове TRAIDING ICONOMIST :GDP BULGARIA IN BIL $ 2002 YEARS 17,35 2008 YEARS 51,88 2017 YEARS 56,83
116
1
 
6
 
! Отговори
бг преди 5 години
Статистиката е добра защото е измислена...вервайте ми
115
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 119Ми не бе Пинко, не беше той.Аз не помня преди него някой да можеше да си купи нова кола освен приближените до БСП мафиоти.Не помня и, някой да можеше да си купи нови гуми за колата.Такъв човек се считаше за заможен.Даже да можеш да си купиш маркови маратонки беше повод за гордост и хвалба.Можеше ли, някой да отиде на почивка в Гърция, че сега границите се задръстват лятно време?За какво унищожение на средната класа ми говориш?Иначе да, малко остана.Скоро БСП-то пак ще ни ограби.
114
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
***. Ти ли ще ми говориш за бизнес? Та не беше ли Методиев Борисов мутрата, който разсипа средната класа ?Малко остана , няма страшно
113
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Бензина 3 лв. го направете, че като гледам всеки на кола се вози, улиците задръстени навсякъде. Почти всяко семейство с две коли, явно българина е доста богат за да си позволява това!
112
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Я СЕГА ДА ВИ ПОКАЖА КАКВО ГОВОРИ КАЛКУЛАТОР НСИ ЗА ЕДИН ДРУГ ЧЯРВЕНЪ ПЕРИОД- 2005/2009Г- 34%ИНФЛАЦИЯ- 2018Г 2%ИНФЛАЦИЯ.
111
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
115, ОЩЕ ДНЕС ТОЗИ ПЕРИОД ЗА КОЙТО ГОВОРИШ Е ВЛЯЗАЛ В НСИ- Я ВИЖ КАКВО ГОВОРИ ОТ ТАМ ТОЗИ ПЕРИОД- 1.1995/2.1997Г- ИНФЛАЦИЯ 2544%, 1ДЛ-3000ЛВ, МИНИМАЛНА ЗАПЛАТА 2700ЛВ- НЯМА И 1 ДЛ, СРЕДНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА 3/5 ДОЛАРА, 13 ФАЛИРАНИ БАНКИ, ФИНАСОВИ ПИРАМИДИ СЪЩО ФАЛИРАНИ- УПРАВЛЯВА БСП И ЗАМ МИНИСТЪР ГЕНИЯТ НА ФИНАНСОВАТА МИСЪЛ ГЕЧЕВ. ИЗПОЛЗВАЙ КАЛКУЛАТОР ИНФЛАЦИЯ В НСИ- ИНФЛ ЗА 2018Г-2%.
110
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Един ден Жан Виденов ще влезе в учебниците като един от малкото честни управници !!! Виденовата зима и празните магазини бяха в резултат на саботажа на СДС и мутри меринджеи които ореваха света че не можем да вземем 1милр. заем. Орешарски и той беше свален заради 1 милр.( не че съм му фен) ама след него - леле какви заеми се взеха.Нищо нема грижи българина има кинти ще плаща !!!
109
1
 
16
 
! Отговори
Искрено преди 5 години
Когато и да се яви Бочко по медиите и всеки нормален човек си задава въпроса: Защо и как бе допуснато през последните десет години, в България да властва герберастката простотия?!
108
1
 
7
 
! Отговори
До 109 преди 5 години
Леле ти вярваш ли си???Да те питам сега на власт не са ли членове на БКП а преди тях? И ако може да ми кажеш кога не са били на власт ???
107
1
 
9
 
! Отговори
Ха..ха..ха. преди 5 години
***, днес казва едно, утре казва дуго, а в други ден отрича първите две. Направи на луди герберстите. Те вече се чудят как да защитават ежедневната му простотия, а Цвъ Цвъ це е покрил някъде.
106
1
 
7
 
! Отговори
No problema преди 5 години
С две думи " не крадете че сме много"
105
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ЕВРОПА СПРЯ ЕВРОСУБСИИ ПО ТРИ НАПРАВЛЕНИЯ ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ ЗА ЗЛОУПОТРЕБИ И КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ С ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ- ДО СЕГА ТОВА НЕ Е НАПРАВЕНО ГА ГО НАПРАВЯТ МОЖЕМ ДА ГО ИЗПОЛЗВАМЕ КАТО ОПОРКА.
104
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
107- ОТ БАН СА ИЗЧИСЛИЛИ ЧЕ НАЙ МНОГО ИЗЛЕЗЛИ ОТ БГ СА ПРЕЗ 80ГИ 90ГОДИНИ НА МИНАЛИЯ ВЕК- КОГА ПАРТИЯТА МАЙКА УСТРОИ ЕКСКУРЗИЯ НА НАШИТЕ СЪБРАТЯ- ОКОЛО 2 400 000 ЧОВЕКА, А 2017/2018Г СА НАПУСНАЛИ НАЙ МАЛКО- НАМЕРИ ИЗСЛЕДВАНЕТО ОТ ПОСЛЕДНИТЕ ДНИ И СЕ ПРОСВЕТИ- ТО РАЗБИВА ЧЕРВЕНАТА ОПОРКА.
103
5
 
10
 
! Отговори
Да де преди 5 години
Някога в историята ще пише: "Бойчето и тиквеното му обкръжение бяха на първо място в Европа по простотия, корупция и кражби".
102
2
 
12
 
! Отговори
Така е преди 5 години
Този така ни управлява, че дори и едва проходилите деца напускат България.
101
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ББ, мачкай комунистите!
100
12
 
4
 
! Отговори
До 105 преди 5 години
До ОтвратСамо да ти напомня, че при правителствата на БСП нямаше какво да си купиш по магазините. Спомняш ли си Лукановата зима или Виденовата , а другарю червен ***. Сегя при Борисов имаме увеличение на пенсиите , на заплатите и много и полезни строежи на магистрали , метро и т.н. Всички от БСП с които съм говорил го признават и се надяват такива като Нинова никога да не видят власт.