Жените с увреждания - най-честите жертви на насилие

Контактите им са ограничени, трудно споделят и се доверяват
27 фев 2019 18:34,
1
Жените с увреждания - най-честите жертви на насилие
Снимка: pixabay.com

15% от хората по света са с увреждания, а над половината от тях са жени. В България те са над четвърт милион и не рядко стават жертва на насилие. Техните социални контакти са ограничени и най-често посегателствата срещу тях се извършват от хора в близкото им обкръжение.

Още по темата
Специалисти, които да влизат в контакт с жени с увреждания в риск или жертви на насилие, ще бъдат обучени в рамките на международния проект ВИВИЕН, предава "Дарик".
 
500 специалисти и 130 служители в различни институции ще научат как да помагат на жените с увреждания в риск, как да изграждат доверие, така че те да споделят проблемите си, за да не стават жертва на насилие, или ако това се е случило, да не се повтаря.
 
Жените с увреждания са една от най-уязвимите на насилие социални групи, заяви Аля Ведър, национален координатор на проекта ВИВИЕН за България.
 
"Има мъже с увреждания. Обикновено грижата за тях е приета в семейството като едно естествено задължение на съпругата, на близката, на жените. А грижата за жените с увреждания често пъти става грижа на институцията или на външни хора. При тях е още по-трудно да заявят насилието, защото те трудно се оплакват и се доверяват", каза Ведър.
 
Проектът се финансира от ЕК и освен България, в него участват Италия, Хърватия и Финландия, а информация за всичко свързано с противодействието на насилието върху жените с увреждания ще бъде публикувана на интернет страницата на проекта ВИВИЕН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
Айде преди 5 години
НПО активистите изпълзяха от дуnkuте си!