Руско-турската война и договорките на Великите сили

Неизвестните герои на Шипка в Операция "История"
5 мар 2019 20:15, Анисия Иванова
294

Руският народ е посрещнал с въодушевление Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Има спомени, които разказват как руските деца са си правели дървени пушки и са марширували, представейки си, че отиват да воюват за християните на Балканите, разказа проф. Лизбет Любенова в "Операция История" на на Bulgaria ON AIR.

В руското общество тази война се е възприела като религиозна война, като война на кръста срещу полумесеца. Иначе интересите на Руската империя са чисто геостратегически, стремеж към Крим и Проливите, към първото овладяване на Кавказ, към излаз на топлите морета. Екатерина Втора Велика обръща поглед от север на юг и към Балканите, обясни историкът.

По време на тази война се разгръща военният гений на генерал Суворов, който във военната си книжка като народност посочва българин, тъй като е наследник на българите от Волжка България. Такива са и Кутузов и дори Пушкин. Аристокрацията на Волжка България се е вплела в тази на Руската империя.

"България трябва да е щастлива, че не се е случило разделение по вертикала, защото е имало и такива планове - Дунав, Плевен, Търново и надолу до Бяло море. Тогава руската зона е щяла да бъде източната, а всички земи на запад са щели да отидат в Сърбия", обясни историкът. По думите й войната и Освобождението ни са резултат от договорка на Великите сили.

"Всяка война приключва с такъв международен договор, че там да има огнище, което всеки момент да се взриви. Мислите ли, че днес някой би позволил балканските народи бързо да просперират и да станат икономически силни?", риторично попита проф. Лизбет Любенова.

Тя е категорична, че българсикят народ не е получил свободата си даром, защото самият той винаги е оказвал съпротива през петте века робство и е дал много жертви във войната. "Ние не говорим за геноцид, както при арменския народ, защото там е ударно, а в България е имало непрекъснат процес на етническо ликвидиране", завърши тя.

Строежът на Паметника на Свободата на връх Шипка е определян от мнозина като Втората шипченска епопея. Голяма е ролята на майстора строител Пеньо Атанасов – Бомбето, когато други строители се отказват заради тежкия труд и лошите метеорологични условия, той поема градежа и го приема като лична кауза. Иначе идеята за паметника е още от 1878 година и неин автор е Петко Каравелов. Строежът е завършен през 1936 година. Той е построен с пари събрани от граждани от цяла България, разказа другият гост проф. Вера Бонева.

Строежът е бил изключително труден. Камъните за монумента са обработвани на ръка и са качвани с волски каруци до върха. Строяло се е в топлата част на годината -  от май до ноември. В приземната част стените са около 2 м дебели, в горната част - около 1.40 м.

"По днешните стандарти Пеньо Атанасов – Бомбето е имал образование до 7 клас. Изключителен организационен талант, с много добър усет за работата. Негово дело е катедралната църква в Шумен, няколко моста", разказа тя.

По думите й имало е идея лъвът да бъде поставен отгоре на паметника. А фактът, че гледа на изток е, за да не бъдат обидени съседите ни, че имаме териториални претенции към тях, обясни историкът.

Още подробности за строежа на паметника на Шипка вижте във второто видео на Операция "История" на Bulgaria ON AIR. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
154
6
 
7
 
! Отговори
Платили сме им преди 5 години
Разходи по окупацията възлизащи на повече пари отколкото САЩ са им платили за Аляска!Правете си сметка за какъв грабеж е ставало дума!
153
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Освобождението" от Русия е - ела Зло, че без тебе, по-зло !
152
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тук гъмжи от социалисти *** от русия.
151
4
 
9
 
! Отговори
по вертикала преди 5 години
Русия винаги е имала една цел - достъп до Босфора всичко друго е политпропаганда.
150
2
 
5
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До питанеПрочети ''Строители на съвременна България'' - Симеон Радев и ще разбереш. Златото е събрано като данък от българското население по време на едногодишната руска окупация
149
3
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До Анонимен 105Сан Стефанския договор (странно как на 10 км от Цариград има град с толкова християнско име) е договор без никакво отношение за България. Това е военно примирие. България е създадена на 13 юли 1878г. в Берлин. И Силите са тези които ни дадоха държава. Това е националният ни празник. 3 март е ден на края на поредната Руско-Османска война.
148
4
 
5
 
! Отговори
Au преди 5 години
Кой краде сега БГ-злато..................я кажете???Руснаците или Франсетата???
147
2
 
4
 
! Отговори
факти преди 5 години
1.Платили сме 30 тона на руснаците да ни освободят...............хаха....................така ли ви учат в НБУ на Сорос???Искаме доказателства!!!2. Кой краде сега БГ-злато???Една канадско-френска фирма...........................казва се Dundee Precious Metals...............с любезната помощ на БГ-предатели!!
146
3
 
4
 
! Отговори
България над всичко преди 5 години
Българи и руснаци сме братя по кръв, религия , език, култура и т.н.Съюзите (ЕС и НАТО) са временни............България е вечна!Бог да пази България и Русия!!!Предателите и изменниците..............Бог да ги съди!!!
145
1
 
7
 
! Отговори
BG+RU преди 5 години
1.Свободата на БГ-народ струва повече от 30 тона злато-дори да допуснем хипотезата . че сме платили на Русия!!2.Къде са доказателствата за тия 30 тона злато???3.Сега много повече от 30 тона злато са откраднати от България...............от една канадско-френска фирма..........................в замяна , на което получаване ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО!!4. Безродниците-антибългари трябва поне пред фактите да млъкнат!!!
144
2
 
8
 
! Отговори
BG+RU преди 5 години
България дължи свободата си на Русия.................без значение какви са мотивите на руския император.................БГ-земя е напоена с руска кръв и БГ-народ никога няма да забрави само жертвата на братята - руснаци за да има днес България на картата на света!!
143
2
 
6
 
! Отговори
BG+RU преди 5 години
Бог да пази България и Русия!!!!
142
5
 
7
 
! Отговори
факти преди 5 години
1. България беше 500 години под турско робство!2. Русия освободи България от Османската империя!3. Историята на България е написана с кръвта на руските войници, офицери и генерали и БГ-опълченци!4. Великите западни сили Великобритания и Франция само ни гледаха сеира, а не си мръднаха пръста да осъдят зверствата на турците.5. България съществува на картата на Европа с помощта на братска Русия!6. Българи и руснаци сме братя по кръв, религия, език......и това не зависи от политици-еднодневки!
141
4
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 147 преди 5 години
500 Русия не е проспала нашите 500 години робство,а ги е изблаженствала.Защо да ни освобождава,след като българите от Казан, казаците от Запорожието и казаците от Донска област ще скочат на руският цар за да си създадът тяхна си държава,българска.Когато са идвали казаци и кавказци,винаги са казвали ,,И мъi Болгарьi..''. Идвали са над 30 пъти на Дунав за да ни освобождават,но руската царска армия ги е пресрещала и унищожавала. Руският Цар е избързал да влезе първи,за да може да окупира ,Дунайскат
140
0
 
0
 
! Отговори
45678 преди 5 години
До Анонимен 148 за турското робство говоря
139
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 107 юбералес В Райхщадското споразумение е записано като полседна точка, че при определени условия (пълен разгром на Османската империя) България ще може да образува независимо княжество в своите естествени граници, което Русия прави със Санстефанския договор. Русия твърди, че тези определени условия са настъпили, Австрия твърди, че не са настъпили. Така че ясно е кой виновен, да не се осъществи санстефанска България. Всичко друго е безкрайно безсмислено дърдорене и шикалкавене. А в България няма юбералес, а има България над всичко
138
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тцтцтцтцЗа комунизма ли говориш.
137
1
 
2
 
! Отговори
тцтцтцтц преди 5 години
До ист То и ти май си роб , на едни господари - за пари ли , или мисленето ти е сбъркано Какви свободи е имало - изповядваш вярата си - режат ти главата , взимат ти децата , взимат каквото си искат, когато си поискат . На никого не може да се оплачиш за извършени престъплениия , по простата причина ,ч е не си човек за поробителите и т.н Жалко ,ч е има хора с подобно мислене като теб , ако живееше тогава , сигурно щеше да предаваш хората за жълтици , и да им слагаш въжето , като ги бесят
136
0
 
4
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
През лятото на 1876г. на всички е било ясно че ще има свободна България. ''След отзвука на въстанието и кланетата българското освобождение е един зрял и сладък плод.'' -З. Стоянов от ''Записките''. Останалото е процедура. - Съглашения, конференции, войни, договори и т.н.
135
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И преди и сега ни пробутват българска история написана от руски фалшивикатори и допълвана и днес от българските болшевики. Радвам се че днешните мошеници не могат да ни променят нашето ДНК.