Руско-турската война и договорките на Великите сили

Неизвестните герои на Шипка в Операция "История"
5 мар 2019 20:15, Анисия Иванова
294

Руският народ е посрещнал с въодушевление Руско-турската освободителна война от 1877-78 година. Има спомени, които разказват как руските деца са си правели дървени пушки и са марширували, представейки си, че отиват да воюват за християните на Балканите, разказа проф. Лизбет Любенова в "Операция История" на на Bulgaria ON AIR.

В руското общество тази война се е възприела като религиозна война, като война на кръста срещу полумесеца. Иначе интересите на Руската империя са чисто геостратегически, стремеж към Крим и Проливите, към първото овладяване на Кавказ, към излаз на топлите морета. Екатерина Втора Велика обръща поглед от север на юг и към Балканите, обясни историкът.

По време на тази война се разгръща военният гений на генерал Суворов, който във военната си книжка като народност посочва българин, тъй като е наследник на българите от Волжка България. Такива са и Кутузов и дори Пушкин. Аристокрацията на Волжка България се е вплела в тази на Руската империя.

"България трябва да е щастлива, че не се е случило разделение по вертикала, защото е имало и такива планове - Дунав, Плевен, Търново и надолу до Бяло море. Тогава руската зона е щяла да бъде източната, а всички земи на запад са щели да отидат в Сърбия", обясни историкът. По думите й войната и Освобождението ни са резултат от договорка на Великите сили.

"Всяка война приключва с такъв международен договор, че там да има огнище, което всеки момент да се взриви. Мислите ли, че днес някой би позволил балканските народи бързо да просперират и да станат икономически силни?", риторично попита проф. Лизбет Любенова.

Тя е категорична, че българсикят народ не е получил свободата си даром, защото самият той винаги е оказвал съпротива през петте века робство и е дал много жертви във войната. "Ние не говорим за геноцид, както при арменския народ, защото там е ударно, а в България е имало непрекъснат процес на етническо ликвидиране", завърши тя.

Строежът на Паметника на Свободата на връх Шипка е определян от мнозина като Втората шипченска епопея. Голяма е ролята на майстора строител Пеньо Атанасов – Бомбето, когато други строители се отказват заради тежкия труд и лошите метеорологични условия, той поема градежа и го приема като лична кауза. Иначе идеята за паметника е още от 1878 година и неин автор е Петко Каравелов. Строежът е завършен през 1936 година. Той е построен с пари събрани от граждани от цяла България, разказа другият гост проф. Вера Бонева.

Строежът е бил изключително труден. Камъните за монумента са обработвани на ръка и са качвани с волски каруци до върха. Строяло се е в топлата част на годината -  от май до ноември. В приземната част стените са около 2 м дебели, в горната част - около 1.40 м.

"По днешните стандарти Пеньо Атанасов – Бомбето е имал образование до 7 клас. Изключителен организационен талант, с много добър усет за работата. Негово дело е катедралната църква в Шумен, няколко моста", разказа тя.

По думите й имало е идея лъвът да бъде поставен отгоре на паметника. А фактът, че гледа на изток е, за да не бъдат обидени съседите ни, че имаме териториални претенции към тях, обясни историкът.

Още подробности за строежа на паметника на Шипка вижте във второто видео на Операция "История" на Bulgaria ON AIR. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


294
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всяко надигане на Тираничната Русия е смърт за България! Както и Българската Независимост е отрова за Русия! Русия ненавижда свободата още повече нашата! Колкото по-далече и по-слаба е Русия толкова по-добре за българите! Да живее България!
133
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ист 125Историята не е политическа наука, историята е наука за миналото!!!За историята след 1944 г. ще може да се говори обективно след най-малко 100 години..................ако дотогава има българска държава, което не е много сигурно!!
132
0
 
7
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
Свободата на България е дълъг над стогодишен процес. Руско-Османската война е само стъпало от този процес. Имаме възраждане, стъпало- просвета и училища, стъпало- екзархия, стъпало- Априлско въстание и Цариградска конференция, стъпало- Руско-Османска война и Берлински договор, стъпало - Съединение и сръбската война.
131
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ей.................много сте прости............................я най-добре учете турски и се молете на Ердоган-султан за по-ниска надценка на руската газ...............освен да лижете турски *** , за друго не ставате, срам ме е от вас....................които казвате, че не е имало турско робство!!Какво е имало, селяни прости??МИРНО СЪВМЕСТНО СЪЩЕСТВУВАНЕ, ТАКА ЛИ??
130
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Тайната сделка на Тодор Живков е осчетоводена от БНБ много по-късно през март 1964 г., когато първият секретар на БКП вече е и министър-председател. Тогава БНБ изготвя формален доклад до Живков, с който предлага на Бюрото на Министерския съвет да я одобри. Тази продажба на златото на България е престъпление и решението за нея е взето от Тодор Живков. С продажбата българският лев се лишаваше от последното си покритие
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много къса историческа памет имат много уж българи.......................ужас.....................има експерти в Министерствата, които са за съд.................с тия учебници по история!!!
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 135Abe za kakvo osvobojdenie govorite :))Prosto balgarite ostanaha mejdu 6amarite... Celta be6e da se prevzemat prolivite.Na nikoy ne mu dreme6e za balgarite.
127
5
 
8
 
! Отговори
история преди 5 години
Може да го наричате робство, владичество, присъствие..................но българското племе е било подложено на АСИМИЛАЦИЯ..............кланета, насилствено налагана на Исляма................кръвен данък, от момчетата са правели еничари, БГ-момичета са били изнасилвани!!Който се отрича от историята си....................не заслужава да се нарича българин!!!
126
3
 
5
 
! Отговори
до анонимен преди 5 години
Ако имаш къща,нива,животни и работа НЕ СИ РОБ!------------Имено чорбаджиите предадоха на турската власт готвещото се Априлско въстание и неговите апостоли, за да съхранят "къща, ***, ниви и търговийка" и възхваляваха величието на султана и неговата власт.
125
3
 
0
 
! Отговори
юбералес преди 5 години
До РусияНаследниците на руските офицери и генерали били се за свободата на България бяха във Вермахта под трицветното знаме на днешна путинова Русия.
124
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия или Турция, изберете сами!!!Кои предпочитате да са ни приятели?Държавата, която ни освободи или тия, които изнасилваха прабабите ви и клаха прадядовците ви???
123
5
 
6
 
! Отговори
ист преди 5 години
до анонимен 126Кланета, и насилие има навсакъде. Има ги и сега. Не значи че сега сме в робство.Робът е стока, купува се и се продава. Робът няма средства за производство. Българите са имали ниви, животни, работилници, магазини. Не са били стока.ТИ явно си потомък на роби и робска ти е психиката. Рордей се робе с робсткия си произход.
122
5
 
4
 
! Отговори
до 129 преди 5 години
Да имаш къще, нива и животни не те прави свободен човек.......пак може да бъдеш роб...............ти си само поданик на Османската империя и подлежиш на АСИМИЛАЦИЯ!!!Преклонена глава сабя не я сече, нали???Добре, че е имало българи като Левски и Ботев.....................ако всички са били като теб............нямаше да има България!!!
121
3
 
5
 
! Отговори
Русия преди 5 години
1.Русия освободи България от Османската империя.2.Русия има главна роля за победата над хитлеристка Германия.3.Русия днес е единствената възпираща сила срещу агресивната политика на НАТО и западните държави.
120
1
 
6
 
! Отговори
До 126 преди 5 години
Ако имаш къща,нива,животни и работа НЕ СИ РОБ!
119
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 123Руско - турска освободителна война ...................да.........................след нея се създава независима България................исторически факт!!!!
118
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Първият фалит: Как Живков тайно продава българския златен резерв на СССРТова документално разследване е изградено върху уникалния архив на следствено дело 4/1990, известно като делото за икономическата катастрофа. В него са концентрирани строго поверителни и секретни материали за икономическата политика на БКП през последните 30 години от управлението й. Сред тях са неизвестни досега документи от поверителния архив на БНБ, от архива на Българската външнотърговска банка, Министерството на външноикономическите връзки, отдел Специален на Министерството на финансите, Кинтекс, Комитета за
117
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ист 125Според теб, турско робство е нямало, така ли?И Баташко клане е нямало, така ли???Без Русия...............сега щяхте да пишете на турски, селяни прости................или турците щяха да са ви претопили , или Хитлер щеше да ви е изгорил в концлагерите!!!Ама вие сте неблагодарно племе...............сега те роби на новите си запшадни господари, дори не го осъзнавате!!
116
3
 
9
 
! Отговори
ист преди 5 години
Историята е политическа наука. Всяка власт я пренаписва.Време е да се каже истината за руско- турската война 1877-78 г. и броя на жертвите.Време е да се каже под турско робство ли сме били, и ние наследници на роби ли сме.Знам историята на рода по бащина линия от 1802 г. Имали са ниви, работни животни, овце, работилница, магазинчета. Някой от рода са били попове в българска черква.Аз не съм потомък на роби, и нямам робско самочуствие. А ВИЕ....
115
0
 
3
 
! Отговори
ПЕНКО преди 5 години
ЗА ВСЯКА ТЕМА ПРОФЕСОР ...ЗА ВСЯКА ГАДОСТ ПО ДВА ...ЗА ВСЯКА НИЗОСТ ПО ЧЕТИРИ ... И ТАКА "ГЕОМЕТРИЧНО" ИМАМЕ ПОВЕЧЕ ПРОФЕСОРИ / ПО БРОЙ/ ОТ БА /БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ / !!! И НАЙ-ИНТЕРЕСНОТО Е ,ЧЕ ПОЛОВИНАТА СА ПРАВИ В "ЗАКЛЮЧЕНИАТА " СИ !!!!!???????!!!!!