Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова

Интересът към АЕЦ "Белене" - сериозен, "Турски поток", съобразен с ЕК
Обновена: 5 мар 2019 13:31 | 5 мар 2019 10:13, Веселина Йорданова
143
Зависими от Русия? Не, знаем интереса си, увери Петкова
Снимка: БТА, архив

Енергийният министър Теменужка Петкова заяви, че не можем да говорим за увеличаване на зависимостта от Русия след разговорите между премиерите Борисов и Медведев на енергийни теми.

Още по темата
Тя посочи пред Нова телевизия, че националният ни интерес и политика в областта на енергетиката са ясно определени и свързани с това да има сигурност на енергийните доставки и диверсификация на източниците и маршрутите.

Министърът коментира изграждането на АЕЦ "Белене", като заяви, че сега е лесно да се говори каква е била стойността на проекта през 2006 година. "Тя е 3 млрд. 997 млн. евро, но в тях не е включена ескалацията. В рамките на разговорите, водени от 2006 до 2008 г. не е финализиран договорът за изграждането на централата и не са определени неговите параметри, в това число и параметрите, свързани с финансите", каза Петкова.

По думите й технологията за изграждане на реактора е най-съвременната и най-сигурната. Петкова напомни, че имаме платено оборудване, площадка, която е лицензирана и са налице всички предпоставки да бъде направен опит този проект да бъде реализиран на пазарен принцип. Тя изтъкна, че според последния доклад на БАН площадката е с най-ниския риск от земетресения в цялата страна.

"Ситуацията днес е много по-различна от тази, която беше през 2012 г. , когато беше взето решение за спиране на проекта. Тогава беше налице и тази финансово-икономическа криза, която не даде възможност за намиране на най-добрия финансов модел за реализация на проекта", каза още Петкова.

До броени дни България ще обнародва поканата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ "Белене". Към проекта имало сериозен инвеститорски интерес - от китайска, френска, корейска, руска страна.

Енергийният министър уточни, че липсващата инфраструктура по трасето за "Турски поток" е 484 км и ще бъде изградена от компресорна станция "Провадия" до българо-сръбската граница.

Всичко, което сме направили по изграждането на "Турски поток", е изцяло съобразено с европейските правила и защитава националния ни интерес, изтъкна още тя.

"ЕК е убедена в това, че България работи за диверсификация именно чрез изграждането на липсващата инфраструктура и на тези междусистемни връзки, които трябва да изградим със съседните страни", посочи Петкова и допълни, че приходите, които ще се реализират от газопровода за година, са над 397 млн. лв., тоест до 2039 г. България ще си възвърне инвестицията.

Министърът каза още, че и България, и Русия са извлекли своите поуки, свързани с реализацията на проекта "Южен поток".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На Теменужка не й остава друго, освен да учи турски и да се моли на Ердоган-султан за по-ниска надценка на руския газ!!!
58
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България е най-зависимата държава в целия ЕС, не само от Германия, Франция, но и от САЩ, Русия и Турция.................................не се сещам за друга по-жалка държава в цялото Северно полукълбо...........освен може би Македония и Украйна!!!БГ-население не само намалява, но и прогресивно затъпява!!!
57
15
 
8
 
! Отговори
Не на БЕЛЕНЕ преди 5 години
Народът каза окончателно НЕ на Белене като в преобладаващото си мнозинство умишлено не гласува на референдума ни преди около 4 години и го направи невалиден. Народът каза окончателно НЕ и на Южен поток. Тази теми завинаги са приключила за България. Руските под.логи в България обаче продължават да точат лиги за да крадат и се облизват с надежда... Жалко само за изядените милиарди за Белене и Южен поток от комунистическите правителства. С част от тези пари агент Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син.
56
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Сега ще купуваме руска газ от Турция(с надценка, определена от Ердоган-султан) и ще внасяме ток от Турция и Румъния.............защото БГ-политици са най-калпавите не само в ЕС!!После се сърдите на оня професор за 80-те %..............не , 90 % сте тъпите и глупавите!Ядрена енергетика означава не само евтин ток, но и енергийна сигурност, работни места, инвестиции..............но тия неща няма как да ги знаете..............знаете само кръчмите, салатите и ракията!!
55
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Русия осъди България е арбитражния съд............а тия пари АЕЦ-Белене можеше да бъде построен...........докато ГЕРБ-ерите спираха руски проекти и се хвалеха с това за едно потупване по рамото Румъния и Турция строиха ядрени реактори!!Никакъв интерес не знаете, освен вашия собствен........на 100-тина човека!!Добър ден, селяни прости............най-бедни в Европа сте, защото сте глупави!!
54
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
da
53
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Винаги сме били зависими от някого. Само че сега не е от Русия, а от САЩ и НАТО. Все някой друг ни свири как да хопаме и ни обира пряко националния интерес. И това не е никога добре за България, независимо кой е поредният й господар.
52
5
 
8
 
! Отговори
ако е вярно преди 5 години
За сметка на нашия гръб прие пълно социално осигуряване за руснаци постоянно живеещи у нас с ползване на безплатна медицинска помощ от деня на започване на работа без да плащат вноски за 5 годищен период назад както е за българската рая, ползване на детски, майчинство и всякакви придобивки каквито се сетите без никакво изискване за вноски в минали периоди. Ако това е вярно---Тиквата е за съд....
51
9
 
6
 
! Отговори
Винаги преди 5 години
Винаги щом имаме договор с руснаците, плащаме най-скъпа газ , отказваме се безвъзмездно от неустойки и обезщетения за вреди , а Лукойл е на загуба....само в България.....
50
2
 
8
 
! Отговори
A преди 5 години
Да, ФЕРБ занят интересите си и особено тези на техните близки роднини и кумове.
49
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво стана с "хъбчето"?
48
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Теменужките спряха проекта, защото имало много голяма ескалация на цената. От 3,9 до 6,4 милиарда евро. Сега колко е ескалацията на цената? Твърдяха, че няма договор за Белене и щяха да вкарват в затвора директорите на НЕК. Днес същите ще строят АЕЦ Белене и плащат. Това е голяма комедия и е достойно за комедиен филм.
47
0
 
11
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
тези пак продължават да си пеят тяхната песен че черното не е черно а е бялобезочие,наглост и не компетентност нооо така е когато имаш на разположение народни пари за харчене а не лични
46
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Орешарски спря проекта, не лъжи!
45
13
 
7
 
! Отговори
България решава преди 5 години
Дали руската тръба от "Турски поток" ще премине през България го решава българският народ , а не руската компания "Газпром".
44
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Нищо, народе, споко.Сега освен, че ще стоим гладни и ще студуваме.Обаче ще си имаме Слънце за премиер.Кой като нас.
43
0
 
19
 
! Отговори
леля Пена преди 5 години
За АЕЦ-а - не сме смешни,жалки сме.Само показваме колко некомпетентни,подвласни на чужди интереси и комисионни хора ни упавляват.
42
10
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато започнаха строителството на ЮП през 2013-та договорката с руснаците беше, тръбите, които минават по дъното на Ч. море да се платят от руснаците, а после на сушата ние да си ги построим. Да ама не. Борисов се направи на големия мъж и спря проекта. С турците беше същото - Русия прокара тръбите по дъното на морето, турците си прекараха останалата част.Сега и със Северен поток така строят. Ние естествено ще д...хаме супата и ще подсмърчаме.
41
18
 
14
 
! Отговори
Тихомълком преди 5 години
Борисов омилостиви руския пигмей дошъл да си нагледа васалите и отърва Новичока. За сметка на нашия гръб прие пълно социално осигуряване за руснаци постоянно живеещи у нас с ползване на безплатна медицинска помощ от деня на започване на работа без да плащат вноски за 5 годищен период назад както е за българската рая, ползване на детски, майчинство и всякакви придобивки каквито се сетите без никакво изискване за вноски в минали периоди. Нека нашите пенсионери и инвалиди си чакат увеличение.
40
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво ли не ни мина през главата. Та това ли.Ясно, почваме да моржуваме. Трябва да открият такива курсове по издържане на студ.Турците ще си се топлят, а ние ще тракаме със зъби.Само защото Борисов реши, че тръби нямало нужда да минават през България. През 2013-та. И имаше нахалството да се хвали с това.