746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?

С европари купени джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова
Обновена: 24 апр 2019 16:11 | 24 апр 2019 16:08, Красимир Ангелов
105
746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?
Снимка: Булфото

С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова.

Още по темата
За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

Цацаров разпореди: Проверки на къщите за гости. На всички!

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова и продължи: "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите".

По повод имота, за който се твърди, че е на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана. Самият Александър Манолев също е открит и разпитан.

Междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за въпросната къща в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати, отбелязва БТА.

Масови проверки на къщи за гости, сигналите "валят"

Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

Арнаудова обаче се оплака, че от прокуратурата не получават съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. "Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави говорителят на главния прокурор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
та тия схеми са от както има евро пари, % комисионни за министри ,заместници , шефове на агенции ,кметове ..Ми ти като знаеше, защо не я сезира по-рано?
42
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Чак сега разбраха, че парите са откраднати? Какви са тези програми одобрени от ЕС??Каде са евро програмите за развитие на заетост и производство?? Явно с помоща на ЕС всичко се краде!? Това е европейско крадене на 21 ВЕК!
41
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какви алчни гадове са герберастите!А Йончева е скромна и има само три къщи за гостиМама ви гадна червена и на едните и на другите червени хайдуци!
40
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проверявай всички къщи за гости по списък и конфискувай наред!
39
0
 
32
 
! Отговори
бай х преди 5 години
тия от прокуратурата бавно загряващи ли са .....та тия схеми са от както има евро пари, % комисионни за министри ,заместници , шефове на агенции ,кметове ... всичко е в играта ... аз съм ходил на еко пътека в балкана ,,построена ,, с европари 50 000 евро /поставена табела / и имаше построено 2 дървени мостчета , 3 пейки, 1 дървена беседка ....а пътеката си я имаше и преди
38
0
 
31
 
! Отговори
Американ преди 5 години
Прокуратурата вмесо да плаче че служителите на община "Сандански" не я eбaвaли за слива, да вземе да ги принуди чрез глоби и обвинения в съучастие.
37
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
80% от всички европари са отишли не по предназначение. Мошениците само имитираха дейност, за да вземат парите. В някои случаи, като в наше село, разораха про форма вековни пасища, така че сега нито са ниви, нито животни могат да ходят и да пасат. Обърнат е само тревния чим на 8-10 см и толкова. Стотици милиони отидоха за отваряне на измислени магазинчета за по 2-3 месеца, колкото да отчетат дейност и да вземат по 20 хил. лв.
36
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герберастките крадливи наглеци нямат място в Европарламента,но Йончева трябва да е там и задно с Кьовеши да разкрие мръсните игрички и аферите на ГРОБ
35
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Собствениците и всичките им помагачи трябва да се оковат и под строй да влязат в затвора, а имотите им конфискувани в полза на държавата!
34
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
...даже ще представят България в Европарламента !Каква наглост !!
33
1
 
5
 
! Отговори
Шестиза за крачка №1 преди 5 години
Лельо, баба каза че след като сметаната има незаконни зделки, сметки, къши и апартаманти в България, че Лельо, също такива имат в чужди банки, блокове, вили, къщи за гости и кораби, лельо- слушай баба, Галсът на поколението построило всичко в България, лельоАко требат белезници дедо може да ковне некое друго по-така скоби, подкови и пояси на честа, яе ако ги набутате в затвора такива мъжко харемни сватби всеки убавец ще види, че време да се инГенза нема да му остане от работа с хълката
32
0
 
12
 
! Отговори
ай сиктир преди 5 години
Е па как да не приемат гости оня ви го каза па и документи имал, че едва ли не всяка седмица си ходи на гости.
31
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Видяха,че се излагат с Йончева и започнаха да проверяват уж всички къщи,а тя самата няма къща за гости за разлика от Манолев ли Мадолев ли беше зам.министъра от Сандански...който може да съперничи на Цецо крадецо и Пламем КОНПИТО по алчност и наглост...
30
0
 
32
 
! Отговори
До г-жата с бретона преди 5 години
Айде да спрете с цирка, че редовите служители не помнели кой взел папката и кой дал ключа, а? 1. Ако е къща за гости се регистрира в съответната община като място за подслон по Закона за туризма. 2. Получава категоризация. 3. Всеки месец се отчитат брой нощувки, вкл. чужденци. 4. МВР проверява документите на чужденците... и т.н.
29
0
 
21
 
! Отговори
ира преди 5 години
тИ НА МЕН АЗ НА ТЕБ ЛОЗУНГА ЗА ВСИЧКИ НАВЪРЗАНИ ЧЕРВА В БОГОПОМАЗАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ И ЗАТОВА НЯМА КОЙ ДА ГИ ПРОВЕРЯВА АМА ЗАПИРИСА И СКОРО И ПОМИЯТА ЩЕ СЕ ИОЗЛЕЕ
28
0
 
30
 
! Отговори
мери преди 5 години
дА СЕ СМЕЕШ ЛИ ДА ПЛАЧЕШ ЛИ ЕГАТИ ПРОКУРАТУРА СЪДЕБНА ВЛАС И ПОЛИТИЦИ ВСИЧКИТЕ СА В КЮПА И НАВЪРЗАНИ ЧЕРВА ДО ПОСЛЕДНО КОЛЯНО
27
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Че много ясно че къщите са на богопомазаните на кой да са.Много инересно всички други държави в ЕС нещо искат кой армия кой граници кой инфраструктура или енергийна политика, само България има една точка в исканията и тя е повече пари от еврофондовете и то ей така без обяснения за какво без нищо.А тези фондове най-добре е не да се увеличават а въобще да спрат.Всичките отиват за къщи за гости апартаменти на Цветанов и Йончева купен ци.га.нски и турски вот к много други такива социални работи.
26
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ес отпуска евросредства които някои крадат а всички НИЕ ги връщаме ! - това е схемата.Обаче от догодина тези пари спират и тогава ще стане много ама много интересно но за съжаление пак НИЕ ще сме потърпевши.Дано не е така ! - АМА ???
25
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То е ясно, че облажилите са до един крадливите герберасти от Шайката.Европейската партия, дето му се вика.
24
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 17. Не се опитвай да хвърлиш вината само на сегашните. Къщи за гости са правени по време на всякакви управления.