746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?

С европари купени джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова
Обновена: 24 апр 2019 16:11 | 24 апр 2019 16:08, Красимир Ангелов
105
746 къщи построени с европари. Всички ли обаче приемат гости?
Снимка: Булфото

С пари по европроекти са построени у нас общо 746 къщи за гости на стойност 202 милиона лева, обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Част от обектите са в защитени зони по морето. Установено е обаче, че с европари са купени яхти, джипове, АТВ-та и два катамарана, посочи Арнаудова.

Още по темата
За АТВ-тата собствениците обяснили, че ще ги ползват до труднодостъпни райони, за да правят разкопки. А за катамараните - че ще водят туристи на разходки по Дунав и в морето.

Прокуратурата обаче има сериозни съмнения, че част от къщите за гости не функционират като такива. Други пък вероятно с фалшиви документи са отчитали, че са приемали гости.

Цацаров разпореди: Проверки на къщите за гости. На всички!

"Съмненията на прокуратурата са, че в част от тези къщи не се осъществява каквато и да е туристическа дейност, въпреки, че бизнес плановете, които са послужили за отпускане на европейското финансиране са посочили това като основна дейност“, добави Арнаудова и продължи: "За част от къщите за гости бенефициентите са били изрядни по документи търговци, но реално след като изтече 5-годишен мониторингов срок, къщите остават за ползване на бенефициентите".

По повод имота, за който се твърди, че е на подалия оставка заместник-министър на икономиката Александър Манолев, Арнаудова уточни, че проверката вече е по същество и се проверява кои гости са били в тези къщи. Прокуратурата смята, че младата Ана Димитрова, на чието име се водят няколко обекта, е подставено лице. Тя вече е разпитана. Самият Александър Манолев също е открит и разпитан.

Междувременно в общината в Сандански някой е оставил ключ за въпросната къща в общината и оставил бележка с призив да не се разбиват врати, отбелязва БТА.

Масови проверки на къщи за гости, сигналите "валят"

Говорителят на главния прокурор посочи, че са изискани разрешения от община Благоевград и Сандански за строителство на къщата и басейна. „В петък се извършиха действия по претърсване на трите адреса, като единият беше на къщата за гости. Там не намерихме никой. Претърсването е осъществено с представител на общината“, посочи тя, като обясни, че жилищата, които е претърсвала прокуратурата са били видимо почистени.

Арнаудова обаче се оплака, че от прокуратурата не получават съдействие от Община Сандански и не са предадени документите, които разследващите органи са искали. "Служителите не желаят да свидетелстват за нас, и не си спомнят кой е оставил ключа и е донесъл декларацията. Това е затруднението ни там", добави говорителят на главния прокурор.

8941 гледания   |  Още видео


105
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
20
 
! Отговори
zeus преди 11 месеца
Както казва една позната: Средствата по ЕС проекти са от бедните европейци за богатите българи
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Къща за Батко и братко
4
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Яко цоцат европари за яхти и къщи.
3
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
После защо Европа била майка за тях , на мен не ми е дала и един лев.
2
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
всички до една от тези къщи на хора близки до властта и не само герб, а всички останали също. Разликата е, че сега проверяват за пръв път.
1
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Каква е тази глупост "къща за гости" с евро пари , мен ще ме приемат ли като гостенин там да се топна в басейна ..едвали ?