Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
33
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предполагам, че децата ще се отнемат и дават за осиновяване в по-пълноценни семейства, които чисто биологически не могат да имат деца, като хора с репродуктивни проблеми,еднополови бракове и т.н.
20
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Как ша ми купуват детето бре я колко пари съм издавал по него че треба да ми дадът над две хиляди
19
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този закон е в сила в скандинавските държави а вече е приет и в европейските. Една от тези европейски държави е и България. Закона е приет тихо мълком от министерският съвет без да се оповести по медиите. Имам роднини които живеят в Норвегия които са станали свидетели на иземване на деца от родителите без тяхното съгласие. Просто по анонимно обаждане идват социалните и им прибират децата. Това ако се случи тук не ми се иска да си представям какво ще им се случи на социалните.
18
4
 
28
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Изтеглете документа и го разпространете сред родителите. Вижте какво ни чака!
17
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родители с отнето дете ще имат ли право да си направят ново?
16
38
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тотално преиграване....хората изтрештеха в БГ....не може да интерпретираш, че като е записано в стратегията "Здравословен живот" и това да означавало, че ако дадеш чипс и кола щели ти отнемат детето......или пък "Медицинско посещение на место за деца от 0 до 3" означавало, че щели да ги следят и ако градусите били 23, а не 22 щели да им вземат децата.....тотално изтрещели фейсбук майки...ужас. В стратегията НИКЪДЕ няма отнемане на дете ... дори намек няма...то дори няма социален работник въобще.
15
2
 
22
 
! Отговори
Ами преди 4 години
Относно ранното сексуално образование, си изтеглете този документ на СЗО и "Планирано родителство". От 40-та страница нататък има таблици, които посочват конкретните теми, а именно ранна детска мастурбация, джендърна идентичност, видовете "семейства" и т.н. :WHO Regional Office for Europe and BZgAStandards forSexuality Educationin EuropeA frameworkfor policy makers,educational and health authoritiesand specialists
14
1
 
15
 
! Отговори
tez преди 4 години
тез все има текстове за прецизиране.........................
13
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До бай ганюДаваш ли си сметка, че това се използва като аргумент за налагането на тази стратегия. Когато се приеме обаче по гетата ще е същото, а на останалите ще им взимат децата. Сега в момента покупко-продажбата на деца е забранена от закона. Какво от това, когато институциите не си вършат работата?
12
37
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обзалагам се, че нито един от протестиращите, нито от коментиращите тук, е прочел стратегията на портала за обществени консултации, но за сметка на това всички са прочели фейсбук поста за норвежка юстиция и вземане на деца.Та то държавата не взима деца, дори ако пожелаем да ги вземе.Много моля, посочете ми един такъв текст от стрятегията или законово основание, съгласно което се отнемат деца.Дезинформацията е голямо нещо.
11
34
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кой ще ви взима калпавите деца бе ало
10
16
 
2
 
! Отговори
панчо преди 4 години
До Анонимен 7 от всичко казано кое е лошо?тва че ти си един стереотипен индивид значи ли че всички останали трябва да са като теб?освен това на запада нищо не е подарявано говориш небивалици
9
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Dnes.bg пишете фалшиви новини на протеста имаше хиляди ане стици и групата е 90хил. Не 50 молко по сериозно.Иначе браво на хората долу ръцете на чужди НПОта от нашите деца.
8
14
 
13
 
! Отговори
бай ганю преди 4 години
как така да няма за продан влезте във всяка махала и ще купите предостатъчно българчета с шоколден отенък на кожата като бонусно нищо мамчета важното е да се врещи не е важно дали знаете и разбирате за какво едва ли половината са запознати с въпросната стратегия а другата половина им е казано по интерпретиран начин кво пише в нея и сега юруш да ревем врещим и отхвърляме нещо което не разбираме дългосрочно щото са ни наплашили с някакви си *** дето също не знаят какво е ама си врещят
7
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами как България да има деца за продан като ние вече си продадохме(подарихме) повечето деца на западните държави а и вече спряхме да правим нови деца. Жените ни станха алчни и ялови егоистки и златотърсачки и не щат да раждат деца. Предпочитат до 35г да си живеят живота и да си харчат парите за дрешки и по екскурзии вместо да се омъжат на 18 и да родят 3-4 деца както е било през последните 5000 хил. години.
6
31
 
12
 
! Отговори
Роб преди 4 години
При "турското робство" във свяко село е имало българско училище, а робите са пращали децата си да учат в Виена, и те като се изучили вместо да останат при свободата да мият чинии се връщали шри робството в България да робуват и да стават даскали по селата, защото в селата имало много деца роби и робите търсели и плащали на учители да ги учат.
5
33
 
10
 
! Отговори
DRAGON преди 4 години
В глобалния свят трябва да свиквате на глобалните простотии. България НЕ Е Китай или Русия или някоя силна държава , че да казва кой ще кара парахода.
4
11
 
49
 
! Отговори
BGexit преди 4 години
Джендърската стратегия за децата се финансира от ЕС. Европейският диктат е на път да се превърне ново турско робство.
3
7
 
43
 
! Отговори
Пфу! преди 4 години
Протестиращите преиграват, ама и тия не спряха да ни пробутват техните конвенции и стратегии!Не разбраха, че българинът няма как да прояви толерантност към разните му там извратеняци или пък някой да се разпорежда с децата ни.
2
23
 
16
 
! Отговори
Демократ преди 4 години
Нормално е при демокрацията полицията да бие деца и да им чупи главите с палки. В Париж над 2 милиона излязоха на протест със семействата си и децата си срещу закона който позволява на хомосексуалисти да осиновят деца и полирицята ги би, и децата би и имаше деца със счупени глави, и с пожарникарски маркучи ги облива с вода и закона пак го приеха. Нормално е при демокрацията полицията да чупи главите на децата на тези които не мислят демократично.

Спонсорирани публикации