Родители на бунт: "България няма деца за продан!"

Протестът им е срещу "Националната стратегия за детето"
Обновена: 11 май 2019 20:41 | 11 май 2019 20:30, Петя Славова
317

Снимка: БТА

Стотици родители излязоха днес на протест  срещу "Националната стратегия за детето 2019-2030", съобщава "Фокус".
Още по темата

Демонстрацията се проведе едновременно в над 20 български града, сред които София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и др.

Хората изразиха недоволството си от неяснотите в Националната стратегия, които според тях не дават ясно определение за дете в риск, а също и за дете, обект на насилие.Част от присъстващите на протестите носеха плакати с надписи: "Българските деца не се продават, не се разменят, не се отнемат", "Не на Стратегията за детето 2019-2030", "България няма деца за продан", "Забрана на достъпа на НПО с чуждестранно финансиране до децата ни".

В столицата протестиращите първо се събраха пред Министерски съвет и след това блокираха временно движението по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание. Те поискаха и връщане на отнети, според тях, незаконно деца, оставки по ресорни управленски постове, да участват в написването на нова стратекия както и по промени по Закона за закрила на детето и социални услуги, предаде bTV.

Българската православна църква, Главното мюфтийство в България, десетки родителски организации, както и над 50 000 членове на групата "Не на Стратегия за детето 2019-2030 г." излязоха с неодобрителни становища по повод проектдокумента, която при приемане и прилагане би се отразила пагубно върху българското семейство и обществото ни като цяло.

Родителите настояваха Националната стратегия да бъде отменена и пренаписана, заради текстове, които според тях дават правомощия на държавата да отнема деца от семействата.

Съвсем скоро темата коментира пред Bulgaria ON AIR  министърът на образованието Красимир Вълчев. "Държавата нито има намерението, нито капацитета да се меси във всяко едно семейство, но очевидно има текстове в стратегията, които трябва да се прецизират. От друга страна, не можем да допуснем, че всички родители са напълно отговорни", посочи министърът.

 

София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Русе, Гоце Делчев, Силистра и още много други градове

Прочети още на: https://www.dnes.bg/obshtestvo/2019/05/10/roditeli-ot-25-grada-na-bunt-sreshtu-strategiiata-za-deteto.409893
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


317
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
34
 
! Отговори
И преди 5 години
Как се пази дете, което отнемат не защото е в риск, а защото има едни пари за крадене?
40
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И байно само да та светна ,Норвегия не е във ЕС
39
31
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"а неразбралите, родителите се бунтуват, за да не стане като в Норвегия. "Малеее малееее многоооо е лошо в Норвегия, не знам как живеят там хората и как въобще имат деца....продадоха си децата.А сега сериозно. Говорите за държавата, която оглавява почти всички класации за стандард и условия на живот в света. Включително за грижата за децата и образователната система са в челните, ако на първо място....ИСКАМ ДА СТАНЕМ КАТО НОРВЕГИЯ (и Финландия) м**ка му.
38
28
 
6
 
! Отговори
40 преди 5 години
Какви факти да чета бе байно,когато ома риск за детето винаги трябва да бъде изведено от семейството,ти на по умен от норвежците ли ще се правиш,една от най силните държави във Европа със най мощната социална политика.Колко са детските в Москва бе байно,колко са в България,я сега кажи колко са в Норегия,кажи как се гледат деца в неравностойно положение там и какви придобивки получават ,по колко хиляди пари им дават на година за почивка,разкажи бе байно
37
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Учудва ме българската прос^отия Тоест искаш закона да те пази ,но в същото време да не работи в твой ущърб Във всяка нормална държава има закон за закрила на детето но в България не трябва да има !!!Възмутен съм от протестиращите ,бок^уци
36
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който каквото ще да ми говори, но едно дете никога не може да бъде обичано повече от истинските му родители(стига да са с всичкия си). Никоя лелка социална служителка и разни с професия приемни родители не може да гопромени.
35
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
"Ти си брутален лъжец,долен лъжец."Влез в нета и чети фактите бе ***!
34
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За неразбралите, родителите се бунтуват, за да не стане като в Норвегия. Отнемат деца за щяло и нещяло. Забраняват на родителите да ги виждат. Стига се до фрапиращи случаи,ако родителите на детето са разделени да преценяват, че родителя при който са бил по-интелигентен от другия, съответно могъл да манипулира детето и хоп отнемане и от двамата. А децата никой не ги пита. Дават ги в приемни семейства. Където децата са зле. И всичко замазано под форма на грижа на държавата за децата.
33
6
 
43
 
! Отговори
до 30 преди 5 години
Тъй като герберите сте бавноразвиващи- ще ти го обясня като на дете в градината. В Норвегия тече същата стратегия и там ти отнемат детето за всякакви глупости и го дават на непознати, обикновено хомосексуални двойки. Продажниците, за които всеки път гласуваш на парламентарните избори се готвят да допуснат пробив в националната сигурност с въпросната стратегия, която се финансира от Норвегия и да наложи норвежкия модел у нас. Това е груба намеса във вътрешните работи на България.
32
26
 
6
 
! Отговори
Не извратен тип преди 5 години
Във таз държава всеки ден някакви хора протестират за нещо и после нищо.Помня ги плашиха ,че ЕС ще им спира шкембе чорбата,после ги плашиха ,че ЕС ще им спира домашната ракия,сега ги плашат ,че ЕС ще им отнема децата,хахахаха гласувайте за мафията
31
30
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Имам усещането че тази държава неиска да се развива. Всеки се бунтува срещу всичко европейско.
30
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Децата на Българина са болна тема а гърбавите се заиграват точно с нея заради едни 200 000 000 които ще прилапват всяка година. Дали не си мислят че Българина вече наистина е станал безчувствен щом като не скача при вдигането цените на тока парното водата храната, сваля си радиаторите вместо да сваля глави. Точно това си мислят сеяндурските управници затова и тази стратегия е приета без да се консултират с хората. Но точно в това им е грешката ще бъдат бити еани и вкарани в гробищата.
29
28
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В смисъл не става ясно от статията за какво точно е протеста,кои са текстовете и какво гласят.До рук разбирам ,че иде реч за колективно мероприятие срещу ЕС,няма НПО организация която да лобира за отнемане на деца ,НЯМА,пак руски идиотии,пак пропаганда за изборите
28
4
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гробарите отдавна посягат на българските деца. В края на 2018 приеха закон за тайни арести на деца, сега друг закон за отнемане на деца от нормални семейства и предоставяне вероятно за отглеждане на хомосексуални двойки. Евродиректива, ако не се изпълни спират еврофондовете.
27
31
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така и не разбрах защо се бунтуват.Хубаво е че има стратегия за развитието на децата им
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ДАЗДКогато се бориш с чудовища, трябва да внимаваш да не се превърнеш самият ти в чудовище.
25
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Норвегия финансира стратегията и ще задава правилата в собствената ни държава за собствените ни деца. Такива безхаберни продажници като герберите няма никъде другаде по света.
24
5
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вече започвам да се изнервям от постоянните опити на гербавите слуги да разбият семейния модел.
23
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ще си го гледам как си искам аз съм го родила и ако искам ще го храня с люцерна
22
10
 
13
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Когато ми кажат за български модел....това винаги е корупция,невежество и клакьори...примери..1. бг моделът на етнически мир...доведе до Доган и обръч от фирми,2. Бг демонстрации против шистов газ...вече никой не крие,че са били платени от Газпром. 3.Да изберем мафиот,защото само той знае как да се справи с мафията....доведе до Боко...и на последно място по доходи,свобода на медиите и на първо по корупция ,емиграция и смърт.