Легендарният Владимир Стойчев – непокорният генерал

"Нашите пълководци" разказва историята на генерала, участвал във войните през XX век
15 май 2019 16:22, Красимир Ангелов
60

3543 гледания   |  Още видео

Десетият епизод на документалната поредица "Нашите пълководци" ще ни представи генерал Владимир Стойчев.

През годините той успява да си славата на непокорен и "черна овца". През 1915 г. Стойчев взема участие в третата си война, когато още няма 25 години. Сраженията грабват интереса му още от ранна детска възраст. Като дете той отказвал детски приказки за заспиване, а настоявал да му разказват истории за походи и сражения. Роден е през 1892 г. в семейство на офицер-кавалерист, което допълнително определя и любовта му към конете и мечтата за военна служба.

Още по темата
Тъй като остава рано без баща, 10-годишният Владимир е изпратен във Виена, където учи в прочутата императорска Терезианска академия. По-важното е, че неговият чичо, флигел-адютант на император Франц Йосиф, е известен като един от най-изкусните ездачи в света. Точно той въвежда младия българин в изкуството на конния спорт, който му се посвещава напълно и постоянно е на седлото.

Нашите пълководци: Капитан Георги Радков – героят на Балчик

През 1910 г. Владимир се завръща в България, постъпва във Военното училище и като доброволец участва в Балканските войни. Той се сражава като кавалерист, а дори ранен остава в строя, за което е награден с орден за храброст. В кратките почивки между боевете издирва най-непокорните коне, за да ги обязди.

След края на Първата световна война е инструктор по езда в Кавалерийската школа и създава не един и двама майстори на седлото. Между състезанията успява да стане военен аташе във Франция и Англия и началник на Кавалерийската школа в София. Като член на Военния съюз участва в държавния преврат на 19 май 1934 г., но скоро цар Борис ІІІ взема в свои ръце цялата власт, а Стойчев е уволнен от армията, многократно е арестуван и интерниран.

Владимир Стойчев участва и в преврата на 9 септември 1944 г. и е произведен в чин генерал-майор. Той е натоварен с командването на Първа армия, която води тежки боеве срещу германците при Стражин и Страцин. Отново с Първа българска армия стига до Унгария.

Майор Георги Векилски - героят на цяла Добруджа

Българските войници обаче са отдалечени на стотици километри от родината и техният командир трябва да поддържа моралните им сили. При Драва всички го виждат как стои на първа линия, нахлупил по кавалерийски маниер накриво фуражката си и отказва да се крие при вражески обстрел. Налага се командирът на ІІІ Украински фронт маршал Толбухин да издаде заповед, с която му се забранява да ходи по огневата линия. След 12 денонощия тежки боеве при Драва германската офанзива е отбита. Във финалното си настъпление Първа армия стига чак до град Клагенфурт, Австрия.

Обявявайки края на бойните действия, Стойчев е носен на ръце от войниците, които вдигат дори и колата му с цялата свита в нея. На тържественото посрещане в София, ген. Стойчев се обръща към Българския народ: "Връщам ти днес армията, която ми беше поверил. Връщам ти синовете – не само живите, които стоят пред тебе, а и онези, които дадоха живота си за честта на твоето име... Там, далеч от родината, оставихме техните кървави тела, но тук аз ти връщам техните безсмъртни имена."

След Втората световна война генерал Владимир Стойчев е представител на България във Вашингтон и в Организацията на обединените нации (ООН), а освен това се превръща в спортен ръководител в страната. Умира на 27 април 1990 година на 98 годишна възраст.


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
3
 
! Отговори
Петров преди 1 месец
Немските слуги в царската българска армия освен че бяха жестоки като животни, не успяха да спечелят нито една война, в която ни вкараха в името на немските мании за величие. Същото важи и за сегашните "натовско- американски" (псевдо) български офицери.
31
0
 
6
 
! Отговори
бай вълчо от хисаря преди 1 месец
Като чета какви коментари пишат колегите против генерала, се сещам че и със същата злоба ще напишат и същото за Хр. Ботев,В Левски , Стамболов и т.н.
А бе , що не отидете някъде у Искъро и да ни избавите от вашите терзания.
Ама в някое дълбоко.
30
6
 
1
 
! Отговори
ДО 25 преди 1 месец
Какви дървеници,какви технологии бе селски.Другите малки държави -Дания,ХоландияЩвеция,Норвегия,Люксембург ,Белгия,Швейцария с които бяхме на едно ниво през 1944 какви технологии и какво сториха с дървениците.А това за 26тото място провери за какво е,в тази класация Албания е на 19 място.Какво на световно ниво създадохме ,СИВ ли имаш предвид?Аман от лозунги и измислици.Бай Тошо си го каза,,СоциализЪма се оказа ,,НЕДОНОСЧЕ.Сппряха ни заемите и обявихме държавен фалит и мораториум.
29
6
 
3
 
! Отговори
КАКВИ ЛАЗЕРИ БЕ преди 1 месец
До До Анонимен 21

нещастнико?
То телевизори не можаха да направят.
А я виж в същото време къде отидоха другите държави?
Комунистите закопаха така дълбоко България, че още десетилетия ще я откопават,
финансово и морално.
Комунизмът - кървавата плесен на България.
28
6
 
3
 
! Отговори
читател преди 1 месец
Кое му е легендарното?
Че е уволнен от Българската армия за недостойно поведение?
Че на 9.9.44 угодливо е станал член на БКП, и е станал слуга на Толбухин?
Че прати на смърт елитните десантни части ?
Че е участвал в залагания и гонки , и отзован от САЩ?
Че приюти Иван Славков, и го направи свой заместник?
Стига с тази реституция на изпечени комунисти и мошеници!
27
5
 
5
 
! Отговори
Тъй, де! преди 1 месец
Неточно заглавие. Генералът изобщо не е бил непокорен. Покорил се е на комунистите!
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 24
Доминантата на търбуха е СОФРАТА!
Мухъл, ако не знаеш, да знаеш, че от софрата не можеш да рипнеш на коня и да правиш олимпийски състезания. И, макар че не сме го изпитвали, писъкът на куршумите покрай те е много страшно нещо!
Още нещо, не е прилично да напишеш някаква глупост и веднага сам да си сложиш +.
Жалко и смешно е.
25
4
 
7
 
! Отговори
До Анонимен 21 преди 1 месец
По време на този режим от влаковете изчистиха дървениците, построиха се новите български села, без калени подове и бълхи, ограмоти се изцяло народа ни, включително тези, които днес толкова презирате по етнически причини, ликвидира се безработицата и...сифилиса. Създадоха се театри, филхармонии, хорове, нови читалища, школи, образование на високо ниво. Производства на световно ниво. Лазери и лазерни технологии, електромотори, телфери, кари. Корабостроене. 26-то място В СВЕТА по
БВП/глава от насел
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голям тарикат е тоя.
Участвал в преврата на 09.09 и комунягите го направили "генерал".
После повел българските войници в една напълно безмислена война където са оставили костите десетки хиляди от тях. За награда до гроб е бил на комунистическата софрата.
23
6
 
8
 
! Отговори
Бонобо преди 1 месец
Трябваше да се напише, че генерал Стойчев беше единственият чуждестранен военен, който с гола сабя марширува начело на Трети Украински фронт на знаменития Парад на Победата през юни 1945 г.
Един от моите скъпи спомени в живота беше, когато ген.Стойчев стана от стола си и се здрависа с мен и другите момчета и момичета, които бяхме отишли да тренираме езда в Хиподрума.
Виждам тук семките на фашагите, които бълват ненавистта си към големия българин - боец, спортист, общественик, дипломат.
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко и какви жени може да има един нелегален с празни джобове, който се крие по мазетата и се къпе веднъж в месеца?
21
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комунистическият режим е бил събиране и издигане на всичко отритнато и пропаднало, деструкция на нормалното общество и създаване на стадо наплашени роби.
20
6
 
2
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
,,Гошо Тарабата" на онова време е бил най известният световен българин антифашист, симпатяга и любимец на жените! Женкар!
———

Това комплимент някакъв ли е, нещо пример за подражание?
Като е бил такъв женкар, колко жени е имал и къде са му децата?

Колко жени е нае бал, като има един брак кръгло НУЛА деца?
19
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лошото е че при такива буйни българи не са свалили немския *** и да обявят република.
Толкова поразии, добре поне че през соца се построи държавата и се създаде цивилизация и наука.
Надявам се един ден пак да имаме добър, спокоен и успешен период като социализма.
18
2
 
3
 
! Отговори
tamada преди 1 месец
До Горд българин
Не се ли замисляш, как е изгонен от армията през 1935, че даже интерниран, а през 1936 е произведен в полковник?
Явно на 9 септември не е бил полковник. Но дори и да е бил, как само за месец и нещо успява да стане генерал-лейтенант, т.е. да мине набързо през генерал-майор?
17
0
 
1
 
! Отговори
Къде е малък Сечко преди 1 месец
Скоро ще разберете!
16
5
 
11
 
! Отговори
Горд българин преди 1 месец
Достоен българин. Пропуснали са, че представя България на олимпиади - в Париж (1924), Амстердам (1928) и Берлин (1936) и че не е прескачал военни звания. Портупей-юнкер, подпоручик, поручик, капитан, а през 1928 става майор, през 1932 подполковник, през 1936 полковник и т.н.
15
16
 
7
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Един истински българин щеше да обърне армията срещу съветския башибозук.

Единственото хубаво е, че е дал възможност на *** като Васил Демиревски да си получат заслужения куршум.
14
10
 
7
 
! Отговори
Ханс преди 1 месец
Само дето не е никакъв генерал, а майор от запаса. След 9-ти не се брои.
13
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Защо ни занимавате с комунистически московски слуги?