Най-големият ни проблем: Потокът на млади хора към чужбина

Смъртността у нас е като в региони с пандемия и войни
16 май 2019 12:25,
84

България е с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, следвана от Латвия . В страната ни хората живеят средно 74.8 години, показват данните на Националния статистически институт за периода 2016 - 2018. С най-висока продължителност са Испания (83.4) и Италия (83.1 години).
Още по темата

Топим се, а и живеем най-кратко в ЕС - средно 74,8 години

Какви са причините за това и каква е прогнозата? На въпросите отговори експертът по демография доц. Георги Бърдаров.

"Демографията е тема, която редовно засяга публичното пространство и с нея много се спекулира. Фактите обаче наистина са такива, каквито ги изнасяме сега. Абсолютният брой население и намаляването му не са основна причина за това. Проблемът е в структурите и в много високата обща смъртност", посочи пред Bulgaria ON AIR специалистът.

Според него най-големият проблем е отлива на млади хора в чужбина.

Той допълни, че това е срамно и обидно, тъй като такава смъртност имат регионите с болестни пандемии и военни конфликти.

По думите му в България нищо сензационно и различно не се случва, за да има такива резултати.

"Комплекс от фактори, като доходите, здравеопазването, начинът на живот, стресът, оказват влияние", сподели още в "България сутрин" Бърдаров.

Той е на мнение, че всеки един фактор в здравеопазването оказва влияние, тъй като ние имаме най-ниската продължителност на живот, а най-застаряващо население.

Експертът смята, че политиката пряко влияе на демографията и ако държавата ни си оправи икономиката, тази демографска криза също ще се оправи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Тия "червени бо*луци" от коя планета са ги клонирали та са шперцове по унищожение и геноцид??? даже и собственото си.
37
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтичането на младите хора от България не е проблем а е следствие от убийственото разграбване на държавата от червените б'оклуци!
36
6
 
37
 
! Отговори
Млад човек преди 4 години
Е какво да правят младите в България?Няма високи доходи, всичко поскъпва, едвам изкарваш месеца...Да не говорим, че няма възможност за кариерно развитие!Ще бягат младите!Аз се спасих, бягайте и вие докато е време.
35
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Демографската криза се задълбочава неспасяемо. Младите хора които трябваше да създават семейства и да отглеждат деца ги няма. Бабите на по 60 и 70 години ли да раждат. Без млади хора която и да е държава загива. Не случайно бай Тошо на младите хора даваше безлихвени заеми да си купят апартаменти образоваха се в университети безплатно. Осигуряваше им работа строеше детски градини и училища. Защото знаеше че нямали млад народ държавата загива. На многодетните майки даваше пари безплатен транспорт.
34
5
 
15
 
! Отговори
Патриса Врачкова преди 4 години
До 3 милиона има още време. Планът на сценаристите е такъв. Трайте още.
33
6
 
22
 
! Отговори
Циник до ФСБ преди 4 години
Вие *** - не допуснахте демокрацията в България! Ти няма да я познаеш - даже да те удари по носа!Защо никой не "бяга" от Швеция , Норвегия, Дания, Швейцария - там няма ли демокрация!Все се намира някой - да плюе несъстоялата се у нас демокрация!Повръща ми се от червените ви опорки!Вие *** - въведохте пак феодализма...и паши си имаме ( пак )
32
1
 
24
 
! Отговори
ХРАМА НА ОБРЕЧЕНИТЕ преди 4 години
Българите ще са факири ако съживят МЪРТВА ДЪРЖАВА! пълни глупости...
31
1
 
22
 
! Отговори
Пешо пилота преди 4 години
То в България и *** вече емигрираха, а тези сега се сетиха да реват, че няма хора.
30
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако не се оправи политиката на доходите и заплатите ни са най-ниски в Европа, така ще е. Никой няма да се върне от чужбина да работи за 500 лева в БГ. Светът е с отворени граници и всеки иска достойно заплащане. Всеки иска най-доброто за себе си!
29
1
 
39
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Доходи...стрес...условия на работа...здравеопазване...На някой трябва ли му "експерт" - та да му изброи причините?На мен - не
28
2
 
29
 
! Отговори
33 преди 4 години
Не бе ,защото ни управлявят крадци и разбойници !
27
4
 
36
 
! Отговори
Мнение преди 4 години
Колко хубаво щеше да е ако народът се беше вдигнал и политиците бяха избягали от България. За десет години държавата е превърната в един развъдник на роми,но г-н Каракачанов каза,че щял да оправи всичко. Добрите българи правят лоши неща като издържат политическата класа, а лошите българи правят добри неща като ги управляват. Няма друга такава държава, но един ден всичко ще започне да се оправя, когато се сменят още две поколения, живот без Доган и Борисов в България ще е рай
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каруцата отдавна се е обърнала !Нищо ново под слънцето !
25
7
 
28
 
! Отговори
До22 преди 4 години
Всичко което описваш е дело на комунистите! Те разсипаха държавата за втори път! Покажи ми една шивачка или заварчик от миналото, сега милионери? Всички са от БКП-ДС!
24
1
 
19
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Не е поток, огромна река е!
23
2
 
8
 
! Отговори
Сержант преди 4 години
Демографска криза, образование- най важното за България на този етап
22
1
 
32
 
! Отговори
(*_*) преди 4 години
Не е проблем, а следствие на проблема..
21
6
 
47
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
След "Лошият" Комунизъм -дойде една "Хубава" демокрация която за 30 г направи такова "Светло" Бъдеще че успя да съсипе 90% население на БГ докарвайки го до просешка тояга самозапалвания и емигрантство - за 30 г -2.5 мил БЪЛГАРИ ги няма ! Останаха старците и индианците- Демокрацията направи хипер богаташи които с дива ярост експлоатират и малкото останали хорица- В алчността си политиците продадоха Бг на чужди Монополи и Банки които досъсипаха хората и ги направиха длъжници и бедняци -СДС ОЛЕ!
20
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Само РЗС ще оправи страната! Яне Янев Премиер! Ред, Законност и Справедливост!
19
18
 
18
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
В България от 1944г. върлува вируса на комунизма.Не гласувайте за никой, всички са ***!