Акад. Марков: За пари на западни фондации лъжат, че не е имало турско робство!

Българите в турските предприятия у нас са дискриминирани, действа се за обезбългаряване на т.нар. смесени райони
17 май 2019 18:30, Елка Василева
381
Акад. Марков: За пари на западни фондации лъжат, че не е имало турско робство!
Георги Марков. Снимка: "Труд"

Обществена тайна е, че в турските предприятия у нас българите са дискриминирани. В тях се говори само турски език. Дори да има свободни места, не се взимат хора оттук, а за по 6 месеца идват работници от Турция – това е известно. Не искат да назначават българи. Това казва историкът академик Георги Марков пред в. „Труд“ по повод думите на турския посланик преди дни за изучаването на турски език. .

„Целта е да се обезбългарят т.нар. смесени райони – смята Марков. - С инвестициите си Турция има дългосрочна политическа цел както в индустрията, така и в земеделието. Тъй като Турция не може да купува земи в бившия Дунавски вилает, затова чрез подставени лица се купуват за жълти стотинки хиляди декари. И изведнъж турският посланик в присъствието на българския министър-председател каза една известна истина. Какво се правят на ощипани, сега ли го разбраха нашите? Наистина ли сега разбират, че турските инвестиции имат дългосрочна политическа цел – насаждане на влияние“, казва историкът.

По повод тезата на някои либерални говорители, че турско робство не е имало и това е някаква „архаична концепция“, а еничарите са „правили блестяща кариера“, Георги Марков казва: „За такива само един „шут!“. Още от 1992 г., когато ДПС подкрепяше СДС – тогава още нямаше „депесарски шут“, се опитаха да вкарат османското присъствие в учебниците, но това не мина. Те обаче продължиха и от раздела за Възраждането изхвърлиха кланетата в Батак и Перущица – това се случи при Филип Димитров през 1992 г. Ето как се опитват да пренапишат историята. Затова намериха разни фондации с антрополози и политолози в тях. И сега знаете ли, че събират учителите, като отново ги подготвят за пренаписване на историята. Някаква османистка рекла: „Тогава българите са имали много деца, не е като сега, и тогава много майки са давали някое от най-развитите си момчета, защото така детето щяло да има кариера в Османската империя“. Как може да се говорят подобни глупости – никоя майка не е давала невръстното си дете, това е било кръвен данък“, гневи се историкът.

Запитан защо гласът на тези хора се чува, Георги Марков обяснява: „Защото им плащат! Те работят за тези фондации срещу пари. Знаете ли някои от тях какво ми казват: „Да, ама вие сте академик, уредили сте си кариерата, а ние стоим за 500 лева в Академията.“ И взимат още 500 лева от някоя фондация. Не го оправдавам това“, казва академикът.

„Излиза, че Ботев и Левски са говорели за турско робство, но не са знаели, че няма такова. Вярно, че има реформи в Османската империя през средата на XIX век, но има и пазар на роби в Истанбул. Вярно е, че има чорбаджии, но българинът е второ качество човек в империята, защото е гяур и неверник. Ислямът не приема друговерци“, убеден е Марков.

По повод другата теза за „чорбаджийските къщи на богатите българи през Възраждането, които имали по няколко ката“ Марков коментира: „Да, в средата на XIX век вече има големи къщи, и черквите ни не са вкопани в земята, но правоверният винаги може да ти нахлуе в къщата и да ти задигне дъщерята, да я отвлече. Гяурът освен това не може да бъде и свидетел в османския съд. Като пътуваш от Копривщица до Карлово винаги си под заплаха да не стигнеш там, за кърджалийското време не знаят ли? Приказват така: „Ние смятаме, че е нямало турско робство, погрешно е било чувството, че османското присъствие е робство“. Само ще припомня една свещена глупост на същите тези хора, която и един президент, вече бивш, повтори: „Който ни освободи, той ще ни пороби“. Не може така да фалшифицираме Левски и Ботев. Разбирам, че им плащат от фондациите, но такова самооплюване минава всякакви граници“, гневен е Марков.

Според него „още не са ни превърнали в територия, но не можем да позволим искането за заличаване на нашата национална памет.... Въпросът дори не е дори за езика, а за турската стратегия на проникване в България. И в икономика, и в политика, и в култура, дори в написването на историята ни. Имаше преди години един зам.-министър на образованието от ДПС, който заедно с тогавашния шеф на Комисията по дискриминация Кемал Еюп, бяха направили проект за 900 000 лева. В него пишеше как ще махнем Чинтулововите бунтовни песни, които засягат народа отомански. Ще махнем и стихотворението на Ботев, в което той казва как „турчин бесней над бащино ми огнище“. И „Под игото“ ще махнат, защото в края Бончо бил напопържил Мохамед, като видял отрязаната глава на Бойчо Огнянов. Имаше заседание в Народното събрание в зала „Изток“ по този въпрос. Как може такова нещо – да посегнеш на Ботев, Вазов и на Чинтулов?! Умът ми не го побира! Не може в името на съвременната политика да фалшифицираме историята“, категоричен е Марков.

За натиска, който Северна Македония упражнява върху Еврокомисията за приемане на „македонския език“, Марков казва: „Бил съм в пленарната зала на Европарламента в Брюксел и там има кабинки, като на всяка една от тях пише от какъв език превеждат. Представете си там да се пръкне кабинка, на която пише „македонски език“? Затова трябва много внимателно да премислим. Не отричам правото им да се самоопределят, но техният т.нар. „македонски език“ е създаден въз основа на един югозападен български говор. През есента на 1944 г. Йосип Броз Тито поставя задачата на местните комунисти в Скопие с партизаните да направят македонска азбука. Събират се тогавашни „езиковеди“ и се прави азбука, малко различна от българската на основата на битолския диалект без „ъ-кане“. Смехотворна е тезата им, че македонският се е говорел още от времето на цар Самуил“, категоричен е историкът.

Скопие натиска Брюксел, иска "македонски език"

Запитан какво се случва, че лека-полека като че ли България губи всичко, с което българите се гордеят, историкът споделя: „Кой знае още какво ни чака, защото ние не умеем да защитаваме историята си, тя като че ли вече ни става в тежест… Ние сме си виновни, защото най-напред подходът ни с подписването на договора с Македония беше погрешен. Първо трябваше да се изчистят спорните въпроси – история, езикознание, етнография, фолклор и тогава да подписваме. Не да се създават комисии и да се протака във времето, докато македонците бъдат приети с наша подкрепа в ЕС и там да поставят въпрос за някакво македонско малцинство в другата част на Северна Македония. Защото Пиринска Македония географски всъщност е Северна Македония. Кой го допусна това и защо политиците го проспаха? Кой им подсказа, че могат с мнимо разбирателство да оформят спорните въпроси за далечното бъдеще? Ето, гърците намериха подход и ги отказаха от античното им наследство. А къде сме ние, къде са политиците ни, дипломатите ни?“, пита академикът.

Още по темата

Той предлага бъдещите български евродепутати да работят за това в Европейския парламент в Брюксел да се признае кирилицата за българска азбука. „Новите евродепутати от всички партии трябва да се обединят и да се разбере, че кирилицата е създадена от учениците на светите братя Кирил и Методий на българска земя – от Плиска до Охрид.… Смятам, че това трябва да е наша национална цел“, казва Марков.

„Европейски фондации хвърлят милиони, за да формират европейска идентичност в българите: първо сте европейци, а после се пишете каквито искате – така искат. Е, как да стане това, като преди 13 века на Балканите не е имало Европейски съюз. Как така? Съжалявам, но ние първо сме българи. И това трябва да бъде казана ясно в Брюксел. А не да превиваме гръбнак. Аз съм историк и не приема компромиси за това. Не приемам и тезата на някои от по-младите ми колеги, които се обвързват с определени фондации. И спазват народната приказка: Който плаща, той поръчва музиката“, казва Георги Марков.

За големите държави на Запад той обяснява: „Те искат да премахнат историята тук! Да, и не преувеличавам. Ето, в една Франция техният президент Макрон – либерал и глобалист, като пламна Нотр Дам, още същата вечер заяви на французите: „Това е символът не само на френската нация, но и на цялата европейска цивилизация“. Само дето се срамуваха да кажат думата християнска, за да не дразнят милионите мюсюлмани, приютени от бившите колонии. А на нас ни забраняват да се увличаме в националистически крайности. Само че ние имаме национална история, имаме национални герои. Това е кощунство! И върхът на наглостта е, че искат да посегнат точно на тях чрез т.нар. очовечаване на историята. Ето какво казват за Левски – „да, национален герой е, но и той е бил човек. Хайде напишете за човешкото у него – за годениците му например.“ Ама чакайте, Левски има „нечут характер“, както казва Ботев. Те обаче искат да ни лишат от националните герои, защото са част от националната ни гордост. Иначе французите си се гордеят със светата Жана д“Арк“, казва Георги Марков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


381
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
208
9
 
10
 
! Отговори
голю босев преди 4 години
Марков, ако кажеш на грък или сърбин че са потомци на роби, ще ти откъснат турската глава.Възрожденците пишат за турско робство, за да настроят на патриотична вълна заспалите българи, за борба за национално освобождение. Те са били освен револиционери и политици. И сега политиците използват неистини, но не за доброто на държавата, а за лична облага.
207
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
стига сте ни приветствали от германиягербави или депесарски *** което е едно и същотоя академик е световно признат и няма нишо общо нито с комунистчето от банка нито с агентчето догантака че по - кроткокато гледам и кюрдите имат права ама ги трепят така за разнообразиепък едни съвременици като пишат все робство пишат- това ботев левски каравелов вазов па всички възрожденци са агенти на путин- знаели са че ще дойде още тогаваако някой казва че не е имало робство е като банянския гнусар
206
6
 
5
 
! Отговори
Робовладелец преди 4 години
В Отоманската империя робството е отменено едва в 1830 г., докато в САЩ още през 1862 г.Българските роби са били полуголи, с верига на врата, по цял ден на тръстиката, а на края бой с пръчки, ако не си изпълнят нормата.Американските роби са били богати имали са къщи, ниви, ***, ...абе роб да си в Америка..В империята, ако откраднеш овца, те затварят за два месеца в кауша..в Британската империя демократично те обесват..
205
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ти не си потомък на роби, защото си потомък на майкопродавци и отцепредатели - като такива вие не сте българи, а сте минали на другата страна като верноподаници на султана и Кирияк Стефчовци
204
8
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На този историк и на подобни като него трябва да им се отнемат дипломите ! Те знаят ли какво означава понятието роб ?! Ако не знаят аз ще им обясня ! Побите нямат абсолютно никакви права , право на език ,на религия , на собственост ,на свободно движение и прочие ! А българите са имали всички тези права ! Няма какво повече да коментираме и да обясняваме имало ли е робство или не ! Що се отнася до така наречените еничери , такива са били взимани и от турски семейства , а не само от българи !
203
10
 
13
 
! Отговори
ист преди 4 години
Марков,за да е имало робство, трябва да е имало роби. Робите са стока -като животните. Купуват ги и ги продават. Българите не са били роби, а свободни жители на Османската империя. Турска държава не е имало през 19 век.От родословното дърво на прадедите ми съм прочел, че са имали ниви, животни, работилница, магазин и къщи. Свободно са се предвижвали в Европа. Ти може би си потомък на роби, но аз не съм.
202
10
 
8
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Най-големи и нещастни роби станахте откакто рубладжиите ви подложиха под руски ботуш ! Още през комунизма хората рискуваха живота си и прескачаха телените огради за да избягат от ада ! Сега въпреки ,че сте в ЕС и в НАТО пак сте руски пионки благодарение на болшинството рубладжии в парламента ! Пак бягате от родината си и търсите спасение в чужбина ! По времето на османското владичесто са бягали само така наречените хъшове ,хайдути руски пионки ! Всички българи са обикаляли Европа и са се връщали
201
1
 
5
 
! Отговори
бг преди 4 години
Българи,нашата история целенасочено е манипулирана и фалшифицирана,но който иска може да намери истината!Не се изяви и не се предприе лустрация и не се каза истината,но тя излиза,щото не може дълго да се крие.Турското робство,а и после комунизма се опитаха да затрият и унищожат вярата на българина,но Бог не ни е оставил и няма да ни остави стига да вярваме в него! Бог да пази България-нека се молим!Корупцията и измамата си имат край
200
12
 
6
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
На какъв език да се говори в турски фирми в които началниците са турци ?! Който знае турски и поже да комуникира с началниците си ще работи ! Турско робство не е имало ,имало е османкко владичество и фактите го доказват ! Българите са имали абсолютно всички права ,право на език и религия ,право на собственост , право да свободно движение в страната и чужбина ! Българите са обикаляли Европа и малцина са емигрирали ,повечето са се връщали ! Сега се скъсахте да емигрирате ,робството е сега !
199
3
 
6
 
! Отговори
Имало е робство преди 4 години
В Отоманската империя , имало е и робски пазариНо българите не сме били роби, а поданици на султанаИма случай , когато българи са си купували роби...
198
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя дърт козел за какво се загрижил да ходи при Св.Петър и да взема Стефан Цанев .
197
9
 
6
 
! Отговори
Някой си преди 4 години
Сега няма ли робство всички които не са българи са дискриминирани . Когато отидеш да търсиш работа принуждават те да работиш най мръсната работа макар че си с висше образование и то за минимална работна заплата. Ето това е робство !
196
12
 
3
 
! Отговори
ГЕРБ преди 4 години
С такова продажно марионентно на Брюксел правителство, управявано от партия, кръстена на стомашна болест (гастроезофагеална рефлуксна болест), по-добре почвайте да учите турски.
195
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
След избухването на гръцкото въстание през 1821 г., се открива т.н. "източен въпрос", а великите европейски сили поставят Османската империя под наблюдение, изисквайки от нея да извърши реформи и да прекрати издевателствата над християните. Такива половинчати реформи са извършени в периода от 1848 до 1858 г. Така че българите получават някакви граждански права едва през последните 20 години от робството. Въпреки това те си остават граждани втора ръка и не са защитени от произвол и насилие, за което има хиляди факти и свидетелства на съвременници
194
4
 
2
 
! Отговори
пипи дългото чорапче преди 4 години
Айрес спрете с глупостите бе ***.
193
4
 
8
 
! Отговори
Гого преди 4 години
Това, което Достоевски е писал за прословутите ни богати домове и как охолно са си живели българите си е чисто подвеждане и трябва да се прочете целия му текст- за злобата, с която пише за "неблагодарните" българи, които не са давали добитъка и покъщнината си безплатно. Немирович правилно е отбелязал, че българите са мамени доста пъти от Русия, пресичайки Бг няколкократно, дори за освобождението на Гърция, след което изпълнените с надежда хора са били подлагани на жестокости от османлиите.
192
5
 
12
 
! Отговори
до Българите не са преди 4 години
еничер. корпус, което трае до 1826г. От 14 век! Т.е. какво е ставало с българите от 14 век (падането под турско робство) до началото на 19 в., след реформите? През 16 век английски пътешественици са рисували християни навързани със синджири (жени, деца, не само мъже!)-"3 синджира роби"- от нашия фолклор останало (не от новите, от 20век, "политкоректни" времена). Прочетох скоро мемоарите на В. Немирович Данченко (източник за книгата на И.Инджев). Ами къщите в Сев. Бг са били почти землянки, хорат
191
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
абосютно прав е човека
190
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На 26 септември (9 октомври по нов стил) 1912 г. България, Сърбия, Гърция и Черна гора обявяват война на Османската империя и започва Балканската война; Повод за започването на войната е поредното зверско убийство на едно християнско семейство в Македония, а такива убийства в Османската империя са били безчет и безкрай и това повече не е могло да се търпи. Не знам защо тука се дава трибуна на изключително невежи и невъзпитани субекти, които изопачават историята и се държат изключително арогантно, провокационно и антибългарски
189
3
 
1
 
! Отговори
Национален предател преди 4 години
Обявявам търг. Кой ще даде най много да стана ***.