Белият ескадрон: Как Втори ломски конен полк плени руско бойно знаме

В "Операция: История" - за битката при Кара-Мурад в Добруджа
Обновена: 22 май 2019 09:21 | 22 май 2019 07:08, Анисия Иванова
259

В българската военна история има две пленени руски бойни знамена, но само едно от тях е пленено в бой - другото е донесeно в наша част от руски дезертьори. Плененото в бой знаме е на 265-а оренбургска пехотна дружина. Това става в една славна и зловеща битка при Кара-Мурад в Добруджа, когато като лава върху руската пехота връхлита Втори ломски конен полк.

Сражението е кърваво и жестоко, загиват 22-ма български кавалеристи и 400 руси, а 1000 са взети в плен, разказа журналистът Любомир Йорданов в предаването "Операция: История" по Bulgaria ON AIR.

Втори ломски полк е бил елитът на нашата армия, но той е забравен по три причини.

Първо, е бил "царски" полк с патрон Нейно височество княгиня Мария Луиза, второ, заради това пленено руско знаме за него не се говори по време на социализма. И трето, като жандармерийска дружина е участвал при потушаването на Септемврийско въстание, което му лепва и етика "фашистки" полк.

По време на Първата световна война много хора са смятали, дори командири и офицери, че българите трудно ще се бият срещу руснаци, защото са наши освободители.

Но в Южна Добруджа генерал Иван Колев произнася една знаменита фраза, че той е признателен на руснаците, че са ни освободили, но какво търсят казашките полкове в нашата Добруджа и че ще бием всеки, който пречи на обединението на отечеството, разказа Йорданов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


259
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Слава на Българската армия и Лом ската дивизия!Слава на България! Слава на ЕС, ГЕРБ и цялата демократична общност!Гласувайте за Европа!!!!!
42
15
 
6
 
! Отговори
Трол Еврейски преди 5 години
До Анонименкой нанася вреди на България ясно се вижда !!!пруските еврей от клана Кобурготски ни докараха 2 национални катастрофиДнес, след 30 години слугинаж на западните гадове България е по-бедна от всякога а Българите са под 6 милиона !!!!ето това са тежките последици за бедна България !!!!
41
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руската смрад трябва да се гони и трепе на всякъде по света. Да си стоят в *** и да не показват на вън смрадливите си задни части.
40
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Понеже виждам че пак ще почне заигравката с "братята славяни", с "братския руски народ" и прочие, и прочие, искам да поясня едно нещо.Гледах документален филм за етнически руснаци в Естония.Един руснак беше офицер в естонската армия.И той каза (на руски разбира се) в интервюто буквално, че врагът няма националност.И каза, че който дойде в неговия дом (в Естония) с меч, ще умре от меч. Няма значение дали е руснак като него или афганистанец или талибан.Точка!
39
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Проблема е че българите могат да са справят с руснаците, но все още не могат да се справят с русофилите-продажници, които със своето раболепие нанасят най-страшни вреди на България !
38
8
 
4
 
! Отговори
това ще ти кажа ! преди 5 години
До ИсторикДинастията на Руските царе мистериозно се прекусва и на Руския трон цъфва пруския евреин останал в изторията като Петър Велики Той не само че слабо е говорел Руски, но обявява в Германия че който отиде в Русия ще получи товар сребърни монети и имение с Руски крепостни селяни Руската история подобно на Българска е генерално фалшифицирана от юдо-масоните !!!ето това ще ти кажа *** еврейски
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българи! Юнаци!
36
13
 
5
 
! Отговори
А за еврейския клан преди 5 години
на пруските евреи - Кобурготски, дето ни докараха 2 национални катастрофи - за тях кво ще кажет *** еврейски - те чии агенти са !?
35
2
 
21
 
! Отговори
Историк преди 5 години
Руската История - 2/3 от съществуването на Русия, войни, войни, войни !Руската Култура - Война и Мир, Иван Грозни убива сина си, Архипелаг Гулаг !
34
26
 
3
 
! Отговори
Петров преди 5 години
Ген. Колев кога влиза в Москва с храбрите конници? За руснаците знам кога влизат в София, ама за ген. Колев забравих.
33
9
 
2
 
! Отговори
До 33 преди 5 години
Що бе, ти ли ще трепеш руснаци?
32
3
 
6
 
! Отговори
Зеленски няма ли преди 5 години
да го обявите и него за агент на Москвапреди 2 дни нареди на главния пропурор на Украйна да започне дело срещу големия приятел на запада - Порошенко, по обвинение в Държавна Измяна мен ако питаш няма как да не е и той агент на Москва и със сигурност е в сговор с Тръмп
31
12
 
6
 
! Отговори
твар еврейска преди 5 години
До Зозото остана ли някой дето да не е е Руски агент !?май освен пасивния хомосексуалист Макрон, изкукалото ялово евреиско бабе Меркел, полския фъфльо Туск и алкохолика Ферхойген то май всички други са Руски Агенти според тъпата ви и пошла Сороска пропаганда много агенти има тая Москва бре !
30
1
 
22
 
! Отговори
до 31 Велик е нашия преди 5 години
До И понеже всички са Българската Армия няма загубена битка а заради продажни комуизроди антибългари като тебе губим на дипломатическия фронт
29
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Всеки руснак дошъл отново да "освобождава" България, ще бъде мъртав!Аман от "освободители-поробители" на българската нация!
28
5
 
28
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
Няма по - жалка история, от това да си руски-путински ***. Само елементарни лъжи и простотии. Най - им прави кеф да плюят България. Жалки сте!!! Няма да успеете!!!
27
24
 
12
 
! Отговори
И понеже всички са преди 5 години
До Анонименяли бой от нас за това днес Костанца и Влахия принадлежат на Румъния,Македония и Земите до Ниш на Сърбия, Беломорска Тракия на Гърция а Одрин на Турция ....щото сме мнодо велики и умни .....за това и днес останахме без Белене и Южен Поток а скоро ще останем и без Козлодуй и без Марица Изток - от много акъл и величие ......
26
2
 
27
 
! Отговори
До невежа преди 5 години
Ясно, учиш история от това ккво ти е казал някой на пристанището. Разбира се, че е турско име. Кюстенджа до освобождението е била турска. Сетне цяла северн добруджда е дадена румъния. Поинтересувай се зщо. И продължава да е Кюствнджа по картите и в Румъния. И много добре знам за тормоза. И именно затова сме се били с Румъния. За да освободим българите от северна и южна добруджа. И за българите в Поморавието знам. Но и тези територии са сръбски от 1878. Плямпа за евреи не си знае своята история.
25
19
 
7
 
! Отговори
Еврейски Троле преди 5 години
До Хахахааааа."с какво ще бия Американците ли "както казваше Ердоган : ако не можем да живеем като свободни хора то тогава ще умрем като мъже !може и да не мога да ги бия тези слуги на юдо-масонското зло, но НИКОГА НЯМА ДА БЪДА ЕВРЕЙСКИ РОБ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
24
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До евреиски *** Това е точно обратното Всички са яли бой от нас и знаят как боли българския бой