Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас

Реликвите могат да се видят в Националната галерия
24 май 2019 10:48, Александър Попов
165
Вижте ги! Мечът и пръстенът на хан Кубрат у нас
Снимка: Правителствена служба

Благодаря, че след като възложих на министъра на културата, говорих и с президента Путин, когато бях там, българите имат възможност да видят пръстена и меча на хан Кубрат. Това заяви премиерът Борисов преди предстоящото днес официално откриване на изложбата "Мечът на хан Кубрат" в Националната галерия.

По инициатива на министър-председателя и с активното съдействие на министъра на културата Боил Банов изложбата се осъществява в рамките на Дните на Ермитажа в София.
 
Премиерът Борисов напомни за делото на хан Кубрат и за смисъла на снопа, завещан от него, символизиращ съединението.
 
Министър-председателят Бойко Борисов изрази надежда, че ще бъде възможно да се направи официална отливка на меча за България. Надявам се на вашето разрешение, ще бъдем щастливи и ще го приемем като знак на приятелство, обърна се премиерът към заместник-директора на Държавния Ермитаж проф. Георги Вилинбахов.
 
В галерията са експонирани временно два от най-емблематичните за българската история предмета – мечът на хан Кубрат и пръстенът с монограм.
Пръстенът и мечът са част от съкровище, открито през 1912 край с. Малая Перешчепина, на брега на р. Ворскла в околностите на днешния град Полтава, Украйна. 

Цялата находка се състои от около 800 предмета, от които голяма част са златни, а други - от сребро. През 1984 германският археолог проф. Йоахим Вернер предизвиква истинска революция в науката, определяйки ги като собственост на българския владетел хан Кубрат. Артефактите от времето преди създаването на българската държава, са от изключително значение за историческата наука, но и за историята на изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
40
 
7
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Намерени са в Украйна, не в България.И кое доказва че са български!!???ЩО сте толкова прости пръчки, бе....?!
90
26
 
23
 
! Отговори
Реставратор преди 4 години
Поредно доказателство, как руския ботуш изтрива Историата на народите попаднали в орбитата му."Мечът и пръстенът на хан Кубрат" намерени в Украйна, пък се намират в Ермитажа - Московската Орда !!!?Това военен трофей ли е или най-нагла кражба ?
89
5
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Още едно доказателство, че българският ген, ще преживее.Били сме, Сме и ще бъде България, светиня. Колелото на историята не ни е смачкало, правили сме държави, губили сме или печелили войни, територии, че и народ, късали ли са, ръфали от тялото ни и сме оцелял, живи сме, имаме държава, има я България. Защото територията е само картография, а духът на народа е силата, да бъде. Хиляди народи, цивилизации са изчезнали, ние сме ТУКЧестит празник България, честит празник, деца на България.
88
8
 
22
 
! Отговори
Станишев преди 4 години
Бойко сега мисли как да ги открадне мечът и пръстена на хан кубрат.
87
19
 
14
 
! Отговори
Калоян-Ромеубиецът преди 4 години
Руски археолози открили шлема на Княз Кубрат, след още две седмици копане открили и мотора му.....
86
10
 
8
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
До Анонименонанимен, а руски учени, разследвайки царуването на петър първи, са изкопали трап 10 метра дълбок и широк 14 метра и 24 сантиметра, и след като не намерили нищо в него, са констатирали, че основно средство за комуникация в руснята по времето на цар пешо е бил безжичния интернет. айде, легай си.
85
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 88Боже, колко мъка има по света, боже!Добре, ще те просветя малко: когато това съкровище е открито съвремената Украйна е била в състава на Руската империя като "Малая Русь" (Малката Русия, Малорусия). И като много ценно е постъпило в Ермитажа, където се намира и досега! Та затова се е договаряно с Русия!Надявам се, че нещо разбра!
84
4
 
4
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
До Анонименонанимен, има и "евгеника". а после хората се чудят що тука населението са предимно каскети и службаши
83
5
 
22
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 4 години
заради тъпотиите на коминтерна, имаме писменост, която е "славянска", иначе развита по времето на първа българска империя. имаме "братски" народи които служат на "църковнославянски", а хората ги питат що пеете молитви на старобългарски, и вечни напъни от изток да ни изкарат тюрки, монголи, татари и да убедят нормално мислещите, че траките са славяни.
82
21
 
2
 
! Отговори
TANGRA преди 4 години
HAN ASPARUH HAN KUBRAT CHENGIS HAN vsi4ki hanove sa ot Tyurkski plemena kakto i balgarite.No za sajalenie balgarite se hristiqnizirat nasila ot vizantiycite i sega se gordeqt s tova. jalko mn jalko za balkanskiq narod koyto otri4a korenite si
81
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
намерени в украйна, а просим от руския президент :). какво точно общо има хан Кубрат с русия и путин?
80
7
 
23
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
А томахавката на Винету кога ? "Другаря" Борисов ще е много радостен да я види.
79
4
 
19
 
! Отговори
поръчка преди 4 години
поръчковата медия и публикация, се вижда лесно. Например по снимката, която трябва да ни внуши на кого да сме благодарни за меча и пръстена. Много леко жърналистическо поведение за пореден път. Но такива медии се разпознават. Нещо като чизмите и якето губер, на уличните труженички
78
5
 
18
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Хан Кубрат и Бойко Борисов?!? Небето и Земята! Мъжеството и Мъжелюбството/женомразството! Смелост и страхливост! ...
77
4
 
21
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 4 години
А можем ли да научим, кои са офшорките на Ханко Брат?
76
2
 
38
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Меча и пръстена у нас. Обаче журналистите снимат Бойко как гледа меча, а не самия меч.
75
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Приказката за снопа....Имаше един филм на Акира Куросава. Там старият владетел събра синовете самураи и им даде да чупят сноп стрели. Обаче единят син '***' го счупи всичките...и на стария му пропадна притчата.....
74
5
 
6
 
! Отговори
Хей преди 4 години
До истКой е казал, че монголите и тюрките са от втора категория?
73
23
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
крадливи руснаци, откраднаха ни златния резерв, откраднаха ни архивите, крадат ни историята, а сега видиш ли трябвало да им искаме разрешение, абе ей крадливо руско племе,ако ББ е мъж и истински българин, просто трябва да конфискува и да приключи въпроса, сигурен съм че цялта международна общност ще си подкрепи
72
1
 
4
 
! Отговори
? преди 4 години
До ЦиникОтговорът е: "Матриялът" е такъв, остатъчен...