Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!

Хранили армията със запаси, мерили радиацията на 2 часа
Обновена: 12 юни 2019 11:19 | 12 юни 2019 11:13, Красимир Ангелов
404
Заповед от ген. Джуров след Чернобил: Войниците да не сядат по земята!
Снимка: Reuters

След аварията в Чернобил войниците в българската армия са хранени с военните запаси, а заповед за това идва почти веднага след инцидента от министъра на народната отбрана генерал Добри Джуров.

Без обяснения защо, на командния състав се разпорежда да преустанови храненето на наборната войска с пресни зеленчуци – марули, спанак, лук, чесън. Забраняват се млякото и прясното сирене, разказа в интервю за Радио Стара Загора генерал Димитър Димитров, бивш командир на Втора тунджанска лека пехотна бригада в града. По време на ядрената катастрофа, която стана отново актуална покрай хитовия сериал на HBO "Чернобил", той е началник-щаб на 49 полк в Симеоновград.

Още по темата
Освен това от София е разпоредено войниците да не сядат и да не лягат по земята и тревата на открито. Обичайното замерване на радиацията, което по това време се извършва във всяко поделение на 8 часа, става на 4 часа, гласи още заповедта на генерал Джуров.

Заснето на видео от дрон: Как изглежда Припят днес?

"Официално никой не ни каза причината за тази заповед. Но офицерите бързо се досетихме каква може да е причината с тази точка за промяна на честотата на замерване на радиацията. В България към този момент имаше 273 пункта за замерване на радиацията, което ставаше 3 пъти на ден по принцип", сподели генерал Димитров.

По думите му, при замерванията отначало не е имало нищо тревожно – до около 1 май. След това обаче пунктовете са започнали да отчитат на определени места радиация.

"Около седмица мерихме на 4 часа. В началото нямаше нищо, но после, явно облакът беше достигнал страната, ни заповядаха да мерим на 2 часа. А на два часа по плана за бойна готовност се мери, когато има опасност от военна агресия или вече има започнати бойни действия“, разказа генералът.

"Приборът за измерване се вади от машината и се замерва по земята. На ниво 15-20 сантиметра от земята радиация има. Но когато уредът се вдигне, например на половин метър и нагоре, е чисто – това значи, че тя е паднала долу. Свали я дъждът, иначе щеше да си мине облакът през България и нямаше вероятно да има нищо“, смята генералът.

Официалното съобщение за аварията в Чернобилската електроцентрала пристига близо месец по-късно.

"Ние правихме всичко необходимо, за да бъде войската запазена. А вече чрез нас тази информация до голяма степен се получи сред цивилното население", разказа спомените си за събитията преди 33 години генерал Димитров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стойностите наистина бяха високи. При естествен фон 0.025 милиренгена/ч бяха стигнали 0.20 . Да ви кажа, обаче, колко марули и кюфтета съм изял по онова време, идея си нямате. Здрав съм, здрави деца имам. Всичко е биологичен фактор. При голяма доза може и нищо да не се случи, а в някои случаи дори една йонизираща частица може да направи така щото последиците да са сериозни.
220
8
 
10
 
! Отговори
Симо Хаюха преди 4 години
Всички комунисти в Припят!!!
219
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много се преувеличава ! Баща ми беше на двеста километра от чернобил близо два месеца и си поживя до преклонна възраст
218
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Имах един приятел, той беше много сериозен човек, доцент, специалист по лъчева терапия на рака. Веднъж стана дума за Чернобил. Той ми каза, че специално е гледал статистката на раковите заболявания от 1985 до 2000 г., но не e установил съществено увеличение на раковите заболявания в България след Чернобил.
217
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато реакторът в Чернобил изгърмява, в атмосферата се изхвърля радиоактивен облак, който под действие на въздушните течения, започва да се движи на север, минавайки над Беларус и достигайки Швеция, където изколват 1 милиона елени. Чак след това облакът се обръща и минава над Германия и България. Това е и късметът на България, защото през това време радиоактивният облак много отслабва и се разсейва, така че последствията за България са минимални
216
19
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много жалки копейкаджии са се пуснали на амбразурата. То съветската радиация, направо лековита ще я изкарат. Целия виш ешалон на бкп то трябваше да е избесен заради прикриването на аварията...
215
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През шейсетте години на миналия век САЩ и Русия извършват много ядрени и термоядрени наземни опити и хиляди тонове радиоактивен материал отива високо в атмосферата и след това, подети от планетарните въздушни течения, тези радиоактивни прашинки, макар и в минимални количества, се разнасят по цялата земна повърхност. Но тогава никой не е знаел за това. Последствията за България от Чернобил не надвишават последствията от тези ядрени опити през 60-те години на миналия век, които са под критичния праг за радиоактивно заразяване
214
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ЛЪЖИИ аз говоря от първо лице единствено число. През ден бях началник караул. Та не са "еврейски лъжи". При нас не мереха радиацията. Накараха ги тогава два пъти дневно. Питах дежурния офицер. Вика от управлението наредиха сутрин и вечер да мерим. Изхвълиха марулите.
213
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При Бистрица, бяха накарали дежурните ни офицери сутрин и вечер да мерят радиацията и да докладват. Нямаше отклонения. Тогава още не знаехме защо ги карат. Получихме и заповед да изхвърлим всички зеленяши.
212
9
 
23
 
! Отговори
Русия преди 4 години
В БГ тогава не е надвишена нормата на радиацията. Сърбия е Номер 1 по ракови заболявания заради бомбардировките от ФАЩ,засегната е Северозападна България.
211
15
 
31
 
! Отговори
ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ЛЪЖИ преди 4 години
радиацията в юдо-западна България след 1995 беше много по висока от радиацията след ЧернобилАмериканските варвари пуснаха над 10 000 бомби с обеднен уран над Сърбия и изстреляха 3-4 милиона .50 калибът патрони с обеднен урани до сега водата в юго-западна България е радиоактивна !!!!защо гадове евреиски не говорите за това !!!???
210
19
 
20
 
! Отговори
ГНУСНИ ЕВРЕЙСКИ ЛЪЖИ преди 4 години
аз бях стар войник тогава така че говоря от 1-во лице !1) такава идиотска заповед никой не издавал и не може да издаде !!! войника заляга по земята всеки ден - този който е измислил тази лъжа дори войник не е ходил !!!2) радиация в казармата се мери всеки ден - наряда има задача да мери радиацията !!!най-високата радиация която съм виждал беше след един дъжд - локвите беха 1 ренгем на час радиация !!! за да развиеш лъчева болест радиацията трябва да е над 18 ренгена на час !!!
209
0
 
4
 
! Отговори
vlady преди 4 години
До До 212Прегрятата пара с температура над 700 градуса реагира с циркония в охлаждащите тръби, горивните елементи и т.н. с отделяне на водород и последният се взривява при контакт с въздуха. При обикновен бойлер образуването на водород не е сериозно.
208
1
 
9
 
! Отговори
:-) преди 4 години
Българските турци - съзнателно да отричаш българския си корен и вместо да си част от най-културанта европейска цивилизация, да искаш да си част от турко-индийската цивилизация и да се наричаш турчин с роми, това е невероятен мазохизъм :-
207
15
 
10
 
! Отговори
ХАХАХХАХА преди 4 години
НИТО СУ НИТО Ф НЕ НИ ТРЯБВА. ТРЯБВА НИ ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РАКЕТНИТЕ ВОЙСКИ. Насочваме ги към Анкара, Истанбул, Измирр и Бурса и ако смеят нека тръгнат. Една ракета срива цял квартал до земята. От самолетите само Грипен би ни вършил някаква работа при война защото може да каца не само на летище а и на асвалтов път. Но и сега сме защитени, ако кривоглавите анадолци настъпят Путин ще ги изпепели. Те и няма да настъпят там си водят гражданска война - 200 хиляди безследно изчезнали милион в затвор
206
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В момента повечето ток от АЕЦ Козлодуй не достига до българските потребители а се изнася зад граница, ЕТО ТОВА Е ПЛАДНЕШКИ ГРАБЕЖ, ЗАЩО НЕ ИЗНАСЯТ В ТУРЦИЯ НЕПРОДАВАЕМИЯ ТОК ОТ ФОТОВОЛТАИЦИТЕ??????? пОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО ЧЕ ИМАМЕ ПРОТУРСКО ПРАВИТЕЛСТВО, ДЕМЕК АНТИБЪЛГАРСКО.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае се че бил роден през 1497 г. в гр. Кратово, АКО СТЕ ПОТОМСТВЕНИ ТУРЦИ, ТО ВИЕ СТЕ ПОТОМЦИ НА УБИЙЦИТЕ НА ТОВА ДЕТЕ НА 18 ГОДИНИ. Демек от сой сте няма що.
204
6
 
11
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
До Анонимен 222: Не е изключено да си прав, и този залп от статии за Чернобил да се публикува за да се провали за пореден път строителството на АЕЦ "Белене".Срокът за експлоатация на АЕЦ Козлодуй е удължен през 2017 с 30 години, но с допълнителна процедура за одобрение на всеки 10 години. А АЕЦ не се строи за една година. Провалим ли и този път строителството, най-късно след 2047 ще внасяме ток от Турция или Румъния. А цената за въглеродните емисии расте, ще затваряме и ТЕЦ-ове.
203
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Когато връзките изгорели и ръцете се освободили, той започнал да се кръсти и да се моли, като накрая казал: "Господи Иисусе Христе, в Твоите ръце предавам духа си!" Тогава един разярен турчин го ударил по главата с едно дърво и той паднал мъртъв. Това станало на 11 февруари 1515 година.Колкото и да се стараели турците да изгорят на прах тялото му, това не им се удало: дървата изгаряли, а тялото оставало цяло! През нощта някой от християните тайно донесъл тялото на мъченика в древната църква "Св. Марина" (тя се намирала в двора на днешната Софийска митрополия), гдето и го погребали тържеств
202
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изтребителите F-16 са си 50 годишни, един руски СУ-35 ще ги разпилее всичките буквално за минути, а цената може и над 4 милиард да дойде, каквото решат САЩ - това е.