Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!

Вечерята й понякога карала гайгеровия брояч да откачи
Обновена: 12 юни 2019 08:25 | 12 юни 2019 07:10, Нели Христова
250
Марийка – детето чудо на "Чернобил“. Родена и отгледана в забранената зона!
Снимка: Daily Mail

През 1999 година украинските власти усилено се опитват да прикрият "голямото унижение“, което раждането на едно бебе ще им причини. Марийка се появява на бял свят на едно много мрачно място – забранената радиоактивна зона край "Чернобил“.  Тя е единственото бебе родено и отгледано там.

Родителите на Марийка отказали да бъдат евакуирани от зоната, защото властите не им предложили алтернативен дом. Няколко години по-късно Лидия Совенко забременяла, ала така и не разбрала, докато не дошло време да ражда. Бебето било изродено от нейния съпруг Михаил, който също така бил и пожарникар на служба в деня, в който "Чернобил“ избухнал.

Още по темата

Случило се чудо - Марийка се родила напълно здрава. Когато властите разбрали за бебето, отново потърсили семейството, за да се опитат да го накарат да напусне дома си.  Детето било „срам“ за властите. Те заплашвали и обиждали семейството, наричали ги убийци, третирали ги като престъпници. Лидия и Михаил все пак останали и отгледали своята Марийка.

Тя плувала в реката, от която баща й хващал риба. Вечерята им понякога карала гайгеровия брояч да откачи. Пиела мляко от домашната крава, която се хранела от отровната земя. През 2006 година в интервю за Sunday Express, тя казва, че би искала край нея да е имало поне едно дете, с което да си играе.

На седем напуска зоната около Чернобил, за да започне училище. Майка й многократно трябва да обяснява, че не е нито болна, нито мутант с две глави. Горе-долу по това време следите й се губят.

Днес Марийка е на 20 години, живее в Киев и посещава местния университет. Откриват я отново от Sunday Express. За да плаща за своето образование, момичето работи в модерен бар. Разбира се, първият въпрос, за който всеки би се сетил е – как се чувства. Марийка потвърждава, че е здрава. Не желае да се връща край Чернобил. Всъщност още като пристигнала в Киев помолила майка си да не казва къде живеят.

Марийка се връща рядко – само когато получи разрешение от властите, за да посети вече 66-годишната й майка.

"Тя наистина не се смята за специална, защото е от Чернобил, казва приятелка на момичето. - Всъщност, тя вижда факта, че е единственото дете родено и отраснало там след експлозията, като стигма.“

Много експерти продължават да твърдят, че е било безотговорно да отгледаш дете в тези условия. Според тях Марийка все още е в опасност от заболявания, в следствие на радиацията.

Но през последните 33 години събитията често опровергават думите на експертите. Дивите животни бавно започват да се връщат в замърсената зона. Застаряващото поколение, като Лидия, което е останало незаконно в зоната, не изглежда да е пострадало прекалено тежко от радиацията. 

А според 66-годишната жена, дъщеря й е знак от Бог.

"Хората смятат, че Марийка е символ на възраждането на Чернобил, знак от Бога, който интерпретират като благословия, за да останат да живеят тук и че животът се връща на това осакатено място.“
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


250
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До АндрешкоФакт там е, но спомняш ли си, че Украйна беше част от СССР?
163
4
 
2
 
! Отговори
Любовника преди 4 години
Това прекрасно момиче дали си търси приятел 😀🤔
162
0
 
1
 
! Отговори
Андрешко преди 4 години
До ПлавникАми съгласен съм с теб. Само да добавя нещо: Чернобил е в Украйна.
161
5
 
3
 
! Отговори
на тая преди 4 години
с какво ще и напръскам очилата ..... нема да ви казвам
160
4
 
2
 
! Отговори
Алов преди 4 години
И после рак на 23. Мани бегай
159
2
 
9
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА на ЕКС преди 4 години
На последък в последните няколко месеца,откакто започна сериалът ,,Чернобил'' пропагандата все повече започва да убеждава хората да забравят за аварията,дори напротив,поощряват хората по света че видиш ли,радиацията не е толко опасна.Истината е че там земята е без пари,и който построи къщи и апартаменти ще е на ,,двойна печалба'',трябва само да се подлъжат копувачите.Един път отворят ли се ,,дамарите'' и баламурниците тръгнат натам,цените ще подминат тези в Киев няколко пъти.Земята там е частна
158
19
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
значи тази я чуках, като и го набутах пътката и се разшири достатъчно, за да си напъхам и топките, голям кеф и циците и пораснаха три размера докато я чуках, после си върнаха стария размер, все едно е жив организъм и се адаптира според ситуацията
157
0
 
3
 
! Отговори
Гост преди 4 години
Е те живеят в град Чернобил, не в централата. Има акция за почистване на зоната веднага след запечатването нареактора , почвата е премахвана, изсичане на дървета избиване на животни, миене на улици. Пък и доколко чета имат дозиметри и си проверяват дори вечерята. Важното е да не попаднеш на частици изхвърлени от реактора да ги погълнеш или вкараш в дома си, предполагам за това ползват гайгерови броячи. А и несмъртоносните дози радиация повишават риска от рак, не е 100% задължително да се разбол
156
6
 
8
 
! Отговори
раша наша преди 4 години
В БЪЛГАРИЯ НЕ ЛИ Е СРАМ ЧЕ НАЩЕ БЪЛГАРИ РАЖДАТ ПО ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ ОТ НЕМОТИЯТА ВИЕ ПИШЕТЕ ЗА МИНАЛО И СВЪРШЕНО ВРЕМЕ И ТО ЗА ЧУЖДА ДЪРЖАВА .МИСЛЕТЕ ЗА СВОЯТА ДЪРЖАВА МЕН МИ Е СРАМ ОТ ВАС ОСЕБЕНО ОТ ЖУРНАЛИСТИТЕ
155
15
 
14
 
! Отговори
Плавник преди 4 години
Руската пропаганда не познава граници и край. Детето чудо родено и отгледано в Чернобил. Как ли пък не!
154
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Мечо ПухНакрая Спецназзззз ъгва по битаците и къдео апарата писне, застрелват продавача.пак си прекалил с гледането на руска телевизия
153
9
 
4
 
! Отговори
Православен преди 4 години
Ае стига с тоя комунизъм и Чернобил 2020 годни сме
152
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Защо само за Чернобил се пише и говори?А за американците? За бомбите, които изсипаха над Сърбия? Мислите ли, че това няма отношение към увеличения брой ракови заболявания?
151
0
 
21
 
! Отговори
КРАТОС преди 4 години
Браво , хубаво и красиво девойче , че и с излъчване . :)
150
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 165И колко строително желязо е внесено точно там, казваш?????
149
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съшита с бели конци историйка. 34 години не могат да изличат радиациата. Това че животните се връщали да рупат едра трева, е защото никой не им е казал нищо за радиациата. Ако историята е истинска, а не пропаганда - дори да оживее за по-дълго Марийка, гените са и увредени.
148
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съшита с бели конци историйка. 34 години не могат да изличат радиациата. Това че животните се връщали да рупат едра трева, е защото никой не им е казал нищо за радиациата. Ако историята е истинска, а не пропаганда - дори да оживее за по-дълго Марийка, гените са и увредени.
147
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А колко строително желязо се внесе от там в Бг, от новопрохождащия строително-мутренски бизнес. Бедна ви е фантазията, колко сгради са построени с радиоактивно желязо. За това в БГ се увеличават хората с репрудоктивни проблеми, рак, диабет и др. Карай, далавера да става ...
146
10
 
5
 
! Отговори
а преди 4 години
Не ми е много жал за бившите соц-републики, там не съм живял никога.Жал ми е най-вече за България - колко хора "изведнъж" са се сдобили с ракови диагнизи, ясно е, че радиоактивния облак в един момент се е излял тук.
145
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Родила се е няколко години след аварията на място където радиацията е била хиляди пъти по-слаба от тази по време на аварията. Реално, радиацията е най-интензивна първите осем дни след което рязко спада.Това не прави руските АЕЦ безопасни, просто по-скоро отколкото се очакваше, може да се навлезе в унищожената зона.