"Чернобил" изпипан до детайла: В СССР нямаше котешка храна и тениски

Сред консултантите на филма е и украинката Елена Козлова
286
"Чернобил" изпипан до детайла:  В СССР нямаше котешка храна и тениски
Снимка: HBO

Един от големите плюсове на вдигналия много шум американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност. И в това няма нищо случайно - сред консултантите на сценариста Крейг Мазин е украинката Елена Козлова-Пейтс, която от 20 години живее в Съединените щати и почти случайно се свързва с Мазин, когато разбира, че подготвя филм за ядрената авария – тя сама му предлага услугите си и той незабавно я ангажира.

Режисьорът бе влюбен в своите герои

"Не съм имала много работа по филма - сценарият беше почти перфектен", разказва Козлова, която споделя пред Дойче Веле някои детайли от сътрудничеството си с Мазин. Например в една сцена от първата серия, която показва как ученият Валерий Легасов малко преди да се самоубие оставя на котката си паничка с храна.

Още по темата

Първоначално в сценария е било записано, че той оставя "котешка храна" в паничката.

А по това време в СССР не е имало специална храна за котки - детайл, която Крейг няма как да е знаел. И той незабавно нанася корекции за този епизод.

"Много ме впечатли това, че човек, който никога не е бил в тази част на света и дълго време не я е познавал, само за няколко години е успял да се доближи в такава степен до историята и културата ѝ. А най-много от всичко ме порази това, че Крейг направо се бе влюбил в своите герои", споделя консултантката.

Двамата със сценариста работели съвместно най-вече върху диалозите, в които били променяни отделни думи.

На няколко пъти, например, се срещала думата "окей", която определено не се е използвала в Съветския съюз през 1986, особено пък в средите на партийните членове или миньорите.

Или друг епизод - когато пожарникарят Василий Игнатенко се събужда и двамата с жена си тръгват да видят от прозореца какво е станало – по сценария той носел тениска, а тогава тениските бяха рядкост - хората носеха потници, казва Елена Козлова-Пейтс.

Филмът често е критикуван за това, че в сериала прекалено често се чува обръщението "другарю". В едно свое интервю Мазин казва, че това се дължи отчасти на факта, че на чужденците им било много трудно да произнасят обичайните руски обръщения по собствено и бащино име.

А що се отнася до сцената, в която виден партиен ръководител от Минск е показан как пие водка в кабинета си, консултантката не смята, че това е прекалено - все пак са минали цели 33 години от онези времена, много от нещата са се позабравили, а и подобни случаи със сигурност е имало.

В памет на героите и жертвите
 
Покрай работата си по филма консултантката открива и за себе си нови факти, свързани с Чернобил.

"Бях ученичка и помня какво се случи тогава. Отлично помня и манифестацията на 1 май 1986-та, помня лятото, в което не биваше да събираме липов цвят, имаше и много други забрани. Бащата на момчето от съседната къща замина за Чернобил още в първите дни след аварията и когато се върна, почти веднага почина. Бях много впечатлена - човекът се бе пожертвал заради другите", казва тя.

Според Козловска, сценаристът на "Чернобил" е искал точно това - да направи сериал в памет на онези, които са страдали и са се пожертвали. Важно е и обстоятелството, че трагедията е поставена в контекста на другите съветски престъпления срещу човечеството, срещу гражданите на страната. А най-важно - по думите на консултантката - е показването на героизма на главните действащи лица, на начина, по който са се опитвали да се борят с невидимия враг, за да спасят хората в региона и в цяла Европа.


286
Още от Кино
Невъзможно интимни с "Госпожица Юлия"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
248
2
 
4
 
! Отговори
ДО 241 преди 6 дни
До Нова АЕЦ не е нужна

МНОГО СИ ПРАВ ДРУГАРЮ ДЕМОКРАТ-НО ВАНЧО КОСТОВИЯ-КЕЛЕМЕТО УНИЩОЖИ 3000 ЗАВОДА--СЕГА ЗАВОДИ И ФАБРИКИ НЯМА--ИМА ГЕЙ ПАРАДИ В СОФИЯ-А ЗА ТЯХ ТОК НЕ Е НУЖЕН...ТВОЕТО МНЕНИЕ ОЗНАЧАВА ЛИ,ЧЕ БЪЛГАРИЯ ВСЕ ЩЕ Е НА ТОВА ТУЗЕМННО-ДЕМОКРАТИЧНО НИВО И НЯМА ДА РАЗВИВА ИНДУСТРИЯ
247
3
 
7
 
! Отговори
за водката преди 6 дни
То по това време и в България нямаше директорски кабинет в който да няма водка и коняк.Беше не толкова за пиене колкото за пристиж.Пристига ти гост от Улянавск как няма да му предложиш водачка.А почти 100 % от нашите кадри(партиини,профсъюзни и комсомолски)работили в СССР се връщаха завършени алкаши.
246
1
 
6
 
! Отговори
Богомил преди 1 седмица
До До човек
L така наречените славянски държави книжовните езици са се оформили под влияние на българския език, който в средновековието е бил книжовен в Източна Европа.Най-голямо е влиянието върху руския 8 века българският е книжовен и религиозен език и преди 200 г. се оформя днешният руски език на базата на българска лексика и говоримия народен език, който не е славянски.Преди това населението не е разбирало българския, само аристокрацията и поповете.Иван Сусанин е говорил с царицата с преводач
245
0
 
1
 
! Отговори
:)) преди 1 седмица
До 242 Анонимен
прод.

Ясно е, че се правите на интересен и пробвате да уязвите! Та какво е МАГА?
244
0
 
0
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
До 242 Анонимен

... пише МАГА.
---------------
Не ви разбрах! Бихте ли пояснил?
243
2
 
8
 
! Отговори
М, да ... преди 1 седмица
Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
-
Ти каква неруска подлога си? Все тая!?! Въпросът е на БГ трябва ли и нова АЕЦ или не?!? Това е експертна тема, а не за емоционалните /паразитни/ читалищно художествени самодейци!
242
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-смешното е, че някакъв клакьор с пробити джобове, живеещ в рушаща се панелка от 80та пише МАГА.
241
9
 
7
 
! Отговори
Нова АЕЦ не е нужна преди 1 седмица
По време на комунизма когато работеха и 6-те реактора на АЕЦ Козлодуй в България постоянно не достигаше тока и постоянно го спираха, сега само с 2 реактора въобще нямаме проблеми с тока и даже изнасяме ток. Нова руска АЕЦ въобще не ни е нужна поради липса на недостиг на ток. Руските под.логи обаче искат нова руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ.
240
3
 
6
 
! Отговори
Истински виц! преди 1 седмица
"американски сериал "Чернобил" е неговата изключителна точност при възпроизвеждането на съветската действителност"

Същотот като с изключителна точност хамериканците да възпроизведат Априлското въстание...
То сега и ние не можем.
239
1
 
2
 
! Отговори
:)) преди 1 седмица
До Белене-атомна бомба

Е и? Рисково? Защита и Охрана е едновременно! БГ не е сигурно място за живеене, а безопасно за приятели и врагове! :))
238
11
 
3
 
! Отговори
Белене-атомна бомба преди 1 седмица
Да построим АЕЦ Белене значи да поставим потенциална свръхмощна атомна бомба в България. В Германия вече затвориха всичките си атомни централи след експлозията в японската АЕЦ Токушима и след референдум.
237
5
 
2
 
! Отговори
"Хейтър"? преди 1 седмица
До Жоро

А твоя промит мозък в какъв цвят е? Защо харесването или нехаресването на някакъв си сериал, непременно трябва да се отъждествява с някакви политически пристрастия?

Ей така на овцете втълпиха какъв мега як филм е "Матрицата, понеже бил с революционна идея. Нищо, че 20-30 години преди това имаше филма "Бразилия".

Ей така и си втълпяват, че са мислещи ценители, като аплодират по 7 минути уникалната тъпня "You Were Never Really Here", щото видиш ли, бил за мислещи. Хаха
Всеки според..
236
8
 
3
 
! Отговори
bolbov преди 1 седмица
С тази предизвикана авария започна Горбачовата перестройка и завърши с пълния разгром,разваля на еднин по добър от сегашния обществен строй.Връщане назад с много катаклизми и мизерия на огромни човешки маси.
235
5
 
14
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До Анонимен 1064
Страхотен сериал.Прилича на документален филм.Само като чета как подскачат и се пенявят червенотикквеничковчетата и ми става едно много,ама много хубаво.Както винаги американците знаят и го правят най-добре.MAGA.
234
5
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 седмица
До Анонимен 194
България била пълноправен член на ЕС.Б-я е територия под управление на мутри русо-гъзолизци.Ние в САЩ знаеме и затова не ви искаме.
233
6
 
7
 
! Отговори
Жоро преди 1 седмица
До Филм за тъпаци 205
Да-само тъпаци като тебе и руско чуждо-поклонници не харесват този полу-документален филм.
232
13
 
9
 
! Отговори
"Хейтър"?& преди 1 седмица
Тука чета основно хвалебствия за един нищо особено филм, за една измислена авария, както и масово(под строй) хвалене и лайкване на геноцида, започнат над българския народ след 1990 г. Българина си е гадно, продажно племе, с овчо мислене.
Сериозно ли така масирано втълпявате на овцете, че през соц. периода се гладувало?
231
3
 
4
 
! Отговори
човек преди 1 седмица
До: номер 229

Виж, за образованието в България напълно съм съгласен. Нещата отиват от зле на по-зле.
Заслугата за това плачевно състояние е на образователното министерство, и основно на правителството на комунистическата проруска партия ГЕРБ!!!
230
2
 
4
 
! Отговори
човек преди 1 седмица
До: "До човек"

Май имам нужда от повече разяснения. Защото почти нищо не разбрах от написаното от теб - какво искаше да кажеш?
Ясно, че нещо свързано с фамилните имена.
Ама какъв извод следва да си направя, не разбрах?
Отиваш на запад и на юг.
Ами да продължим ли и на изток?
Например, да кажем ли трите имена на министъра на отбраната (не кой да е!) на Русия?
Сергей Кужугетович Шойгу!
Второто е бащино, тоест, баща му се е казвал Кужугет!
Чист славянин нали?
По-скоро тувинец. Ама "братушка"!
229
6
 
3
 
! Отговори
човек преди 1 седмица
Гледал съм всякакви филми. И американски и съвеЦки.
Другарката ни по руски език в гимназията ни караше задължително да гледаме съвеЦки филми!
Така че много добре знам кое как е.
Дадох за пример американските филми но явно тук има само червени бетонни глави.
Американците сами правят филми за себе си - "Армагедон", "2012", "Зараза", "След утрешния ден"... и още много други.
Във всички тях САЩ са описани в лоша светлина. Американците се кефят на такива филми. Аз предпочитам европейски филми.