ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити

Сега лихвата е 10 %, а в Германия и Австрия е едва 5 %
19 юни 2019 10:00, Павел Гълъбов
144
ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Още по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.


144
Още от Общество
Новите думи в българския език – тийзър, нюзфийд, аутдор...
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
6
 
! Отговори
Сашо преди 3 седмици
Ама чакай ти като просрочиш кредит и се стигне до съдебен изпълнител, ти не плащаш лихви, ти плащаш разноски по делото.
И 0.001 процента да станат лихвите, като ти шибне съдия изпълнителя или събиращата агенция 5000 лв., дело за което ти после разбираш, че си съден, ходи играй....
125
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Трябва закон за фалит на физически лица. Всичко го отнася народа, от немотия и крадливи управници дето с две заменки стават милионери и регистрират фирми за бързи кредити. Помните ли в Русе , баща шеф в полицията, единия син депутат, другия бързи кредити , заложна, и лихварство плюс дрога. А фирмите на мутрите , милиони ддс, и накрая шеф е ром от село дето го няма и на картата. Но в мутренска държава и банките са мутренски.
124
15
 
9
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 седмици
Аман от ляв популизъм .... га ядохте кюфтетата не ривахте, а сега ривете че ще си връщате дълговете, парите за вашите кредити са взети от спестяванията на вложителите и то при определени условия ... Съпратийците на маЯманолова ги завлякоха по офшорките на Вирджините, ОмбудсМая да ги иска от тях ... !!!
123
1
 
0
 
! Отговори
мда преди 3 седмици
Тези които не ходят на гей-паради не са съвсем хора...
122
1
 
5
 
! Отговори
Хохо преди 3 седмици
2009 вълчо кумчо... Моята пенсия е 160 лева, а на жена ми по болест 80 лева от захарна е болна жена ми, а х е вече депутат... Лошо е, кога забравиш глада и мизерията, която ви е спохождала. Ще си го премести, знаем, но и ние да си кажем, къде чепика ни стяга на бати ви боуко
121
2
 
4
 
! Отговори
Гражданин преди 3 седмици
Мошеници те и крадците пак ще си изберат герб. Сега е момента да си оправите в общини. Продават земи на бкп. Същото си върви. Приближени до властта се оправят, а ако имаш и горе още по-лесно, здрав в телк 1 категория, а болните да мрат. Днес и винаги успяват наглите хора, защо трябва да се лъже. За 800 лева дава жената в Нс,а бг е малка, всичко се знае, но дреме им на калинка та, кога е видяла пари тя и семейството й, нямам нищо против депутатите с прически, козметика, но това е пенсията на майк
120
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
ГРОП ще си изкара мандата,но никога повече няма да вземе власт по честен път,БСП ще победи.
119
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А САЩ като отказват визи на 25% от българите, как разбират кои българи са полу-човеци които веят руски знамена, САЩ следят ли българите, подслушват ли разговорите както в Германия за да следят с компютърни програми определени фрази по които да идентифицират определени индивиди като русофили и после да им отказват визи?
118
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Напълно прав си - за САЩ хора са са само тези които си дават златото без пари, спират си атомните централи, спират енергийни проекти за милиарди, подаряват тецовете си на американци, купуват 50 годишни остарели самолети за 4 милиарда, и изпълняват всичко което се нареди от Вашингтон и американското посолство, останалите са полу-човеци втора категория и с тях не е нужно да се спазват договорите.
117
2
 
11
 
! Отговори
Loyko преди 3 седмици
Ами да вдига тогава и лихвите по депозитите.Неможе за крадети да искат 10% лихва,а за депозитите на гражданите да е 0%.Нормално е кредит лихва 4%, а депозит 2%. Неможе цялата печалба да е само за банките и да имат всяка година свръхпечалба. Живо ограбване на народа...и то законно. Збъркана държава ...и това си е.
116
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Донякъде си прав, за тях българите с руски знамена наистина май не са съвсем хора :D
115
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А САЩ защо налагат визи на България?

Защото има едни хора, дето искат да си веят флага със сърпа

A САЩ и ЕС нали имат договор за безвизов режим, България го спазва и пуска американците да влизат в България като че ли им е бащиния независимо какви флагове веят. А САЩ не го спазват, да не би българите според американците да са някакви полу-човеци втора категория с които не е нужно да спазват договорите които са подписали.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щом има визи,защо им даваме златото без пари,субсидираме централите и им плащаме прескъпи самолети?Нали търговията е танто за танто,не за кукуриго.Сега Мустафата ще ви оправи,като покани кюрдите от Ирак.
113
1
 
7
 
! Отговори
йее преди 3 седмици
Щом ги обвиняват в кражби и далавери се започва-комунисти,комсомолци,русофили.Я сменете плочата,че и марсианци не биха ви търпяли.Капиш?
112
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
А САЩ защо налагат визи на България?

Защото има едни хора, дето искат да си веят флага със сърпа и *** по Бузлуджа, а после им цъфват с идеята да отидат в Америка. И докато има такива, ще има и визи :)
111
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дрогарю, а като България е със Запада членка на ЕС и НАТО които спечелиха студената война защо е първа по смъртност в света и бедна като африканска държава, а министърката на туризма ходи на крака в Москва да се моли за руски туристи защото без загубилите студената война руснаци много българи членове на ЕС и НАТО щеше да им се налага да мият улиците и да просят в Германия :)
110
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Който е теглил кредити да е мислил, защо да се свалят лихвите. А и това не е работа нито на Караянчева нито на Борисов да свалят лихви, а на банките.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"А дано още дълго има визи за такива."

А САЩ защо налагат визи на България? САЩ и ЕС нали имат договор за безвизов режим? България нали е пълнопреавен член на ЕС, или е нещо второ качество член на ЕС, както стоките второ качество които се внасят в България?
108
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Толкова и четеш, Тоше - Студената война я загубихме. Как сме били толкова велики, пък сме загубили, оставям на теб да обясниш :)
107
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Българина трябва да си набие в дебелата глава, че докато в българия има русофили които гледат към Русия и хора които носят тениски със сърпове и чукове визите никога няма да паднат.