ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити

Сега лихвата е 10 %, а в Германия и Австрия е едва 5 %
19 юни 2019 10:00,
144
ОмбудсМая към Борисов: Свалете лихвите на просрочените кредити
Снимка: архив "Булфото"

Омбудсманът Мая Манолова изпрати препоръка до председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов, в която настоява за намаляване на законната лихва, която гражданите плащат при просрочване на парично задължение.

Още по темата

Три месеца жена блокирана в дома си заради ремонт на ТЕЦ-а

От 1994 г. насам тя е 10 (процентни) пункта над основния лихвен процент, въпреки различната икономическа и финансова обстановка в страната и съответното намаление на основната лихва от 72% при въвеждането на законовата лихва до нива, близки до нула в последните години.

Омбудсманът се позовава на многобройни жалби на граждани, изпаднали в много тежко положение, заради непосилните лихви, които дължат на банки, фирми за бързи кредити, колекторски фирми, доставчици на обществени услуги, монополни дружества, като топлофикациите, електроразпределителните дружества, ВиК операторите, мобилни оператори и др. "Тези лихви нарастват още повече след съдебни процедури", пише омбудсманът до Караянчева и Борисов.

За сравнение Манолова дава страни като Австрия, Литва, Германия, Латвия, където законната лихва за забава на физически лица се движи средно около 5%. Тя посочва, че и спрямо преобладаваща част от останалите страни-членки законовата лихва у нас е забележимо по-висока.

Друг проблем, поставен от омбудсмана в препоръката, е липсата у нас на диференциация на законната лихва, чиито размер е еднакъв за граждани и търговци. Тя отново дава пример с Германия, Латвия и Литва, където това е направено и работи.

"Смятам, че тази практика с различен и по-нисък лихвен процент следва да се приложи и у нас, тъй като е по-справедлива за гражданите и ще им даде възможност да изплуват от финансовото блато, в което се намират повечето от тях", заяви Мая Манолова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 76Щом си видял и 2, и 200, значи знаеш какво е отговорност да си плащаш сметките, а не друг да ти ги плаща
77
1
 
4
 
! Отговори
Зидаро-мазач преди 4 години
Майче, и заплатите на зидаро-мазачите да дигнат, защо кофражистите зимат повече от зидаро-мазачите, какво прави кофражиста - излива си кофража и си занинава, а ние зидаро-мазачите после зидаме и мажеме, направи добро Майче, направи добро да вдигнат малко заплатите на нас зидаро мазачите!
76
0
 
6
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До кейт 76Ток и парно се ползват по необходимост. Ти имаш ли сиво вещество? И използваш ли го? Или си просто едно тъпо ***? Май те видях под другото ти тролско име -сара!
75
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 4 години
До богне са американски, а комунистически , стига опорки, няма сериозна американскафирма в червена българия няма и да има
74
3
 
4
 
! Отговори
Браво преди 4 години
Браво на Майчето. Най-накрая един политик, който да си върши работата в тази *** Боколенд.
73
1
 
9
 
! Отговори
Дръндер преди 4 години
До сара 74Сара трай не лай, щото говориш пълни глупости! За да затъне човек в ситуация да не може да изплаща лихвите и да погасява кредита значи му се е случило неща. В повечето случаи е така. Ти какви глупости говориш? Изнесени са ти факти. В Германия и Австрия където заплатите са три пъти по-големи лихвите са два пъти по-малки. За какъв български номер говориш? Или защото идеята е на Мая Манолова ти е проблем? Не ми се прави на по-католик от папата!
72
1
 
5
 
! Отговори
богати сме преди 4 години
Всяка година плащаме 860 милиона долара на американските ТЕЦове.
71
1
 
12
 
! Отговори
76 преди 4 години
Нали знаеш, че нищо не ти гарантира, че винаги ще си "коректен платец"? Като човек, видял и 2 и 200, ти казвам, че малко скромност и емпатия не са навредили на никой.
70
8
 
3
 
! Отговори
кейт преди 4 години
Никой не ги е карал насила да ползват ток и парно. Ползали са ток и парно, натрупали са кредити а сега искат да им намалят лихвите. Като нямаш пари да си платиш тока и парното няма да ползваш. Не само да им вдигнат лихвите, ами всеки трябва предварително да плаща по 200 лева депозит за ток парно, а не да ползва, и после - не мога да платя. Кой те кара насила да ползватш като не можеш да платиш!
69
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колкото един човек е по-беден толкова по-голяма лихва плаща.
68
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига е защитавала лошите длъжници! Те се ползват с повече права от коректните платци! Откъде накъде?
67
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ХА ТАКА, АМА ТОЙ ББ МНОГО КОФТАК БЕ! МАНОЛОВА ОРЕШАРСКИ РИТНА ОНАЯ НЕБАНКА, А ББ ДА СВАЛИ ЛИХВАТА- ТИ ВИЖДАШ ЛИ ЕДНАКВОСТ НА ДВЕТЕ ТВЪРДЕНИЯ. ОФФ БОЙКО, БОЙКО ДА СВАЛИШ ЛИХВАТА, ЧЕ МАЯ КОСТИНБРОДСКА РЕЧИ- СВАЛИ Я! АБЕ Я ДА ПИТАМ ББ МОЖЕ ЛИ ДА ИЗДАДЕ ЗАКОН, НАРЕДБА С КОИТО ДА СВАЛЯТ ЛИХВИТЕ НА ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАЕМИ..
66
4
 
5
 
! Отговори
сара преди 4 години
Защо да се сваля лихвата на просрочените кредити ? Те насила ли са дадени ? Не стига, че не се обслужват, а и да стимулираме тази тенденция. Редовните платци си плащат високата лихва, а просрочилите - с преференции. Това е някакъв нов български номер.
65
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конгресът на САЩ взе решение РБ да закупи осем 50 годишни американски самолета за 4 милиарда.
64
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
АЛО, ТОВАРИЩИТЕ, АБЕ ВИЕ ТИЯ ОПОРКИ НЕ ГИ ЛИ СМЕН=ЯТЕ БЕ, ПОНЕ ВЕДНЪЖ НА 100Г/? СЕВЕРЕН ПОТОК СЪЩО НЯМА ДА ИМА, НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ? КАЖЕТЕ ГО НА СЛАБАКА РЕШЕТНИКОВ ДА ВИ ПРОМЕНИ ОПОРКИТЕ! И НЕГО , КАТО КОРНЕЛИЯ НЕ ГО УВОЛНИ ПУТИН СЛЕД ПОРЕДНИЯ ПРОВАЛ, ЩОТО И ТОЙ Е НЕКАДЪРЕН!
63
2
 
6
 
! Отговори
ДО 67 преди 4 години
АМИ ГЛУПАВИ БЯХМЕ, ЧЕ ВИ УГАЖДАХМЕ, АМА ЯВНО НЕ СИ РАЗБРАЛ, ЧЕ ПРОЦЕСИТЕ ЗА ВНОС ОТ САЩ И АЗЪРБАЙДЖАН ВЕЧЕ ВЪРВЯТ И ПОЧВАМЕ ВНОС ПРЕЗ ГЪРЦИЯ НА АМЕРИКАНСКИ ШИСТ! ТАКА ЧЕ, ПЕЩЕРНЯКО, ЧЕТИ И ТОГАВА СЕ ПОДИГРАВАЙ!
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре намалете акцизите на горивата.
61
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
за сметките за ток и парно специално благадарим на съветските приятели, които ни доставят ресурсите и особено на др. Путин... хаха малко повечко акъ от твоя трябваАми защи купувате скъпо ресурси от Русия бе, толкова ли нямате акъл да купувате евтина шистова газ и нефт от САЩ, или от Катар, или от Норвегия, или от Етипе, Азербайджан, Туркменистан, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан и от какъвто си искате стан, защо купувате скъпо от Русия, кой ви бие по главата, от американското посолство ли ?
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хе хе, какво като свалят лихвата от 10% на 5%. Защо хората нямат пари да си платят тока и парното и затъват в дългове? Само лъжат БСП - бивши комунисти и настоящи капиталисти милионери. Никакви социалисти не са, ще свалим лихвите, социална политика, нали. А хората пак няма да имат пари да си плащат сметките, но да гласуваме за "социалистите", ще намалят лихвите, ще хвърлят малко трохи... А може и за ГЕРБ да гласъваме, Бойко пък дава бонуси, и БСП е добре, и ГЕРБ е добре....
59
0
 
2
 
! Отговори
Немо преди 4 години
До 44Хареса ми аналогията :)))И с Вас съм съгласен - всичко е пазарна (теоритично) икономика! :)По света, в пазаро-риболовните взаимоотношения, за да ти е добър "улова", има редица фактори оказващи влияние - качество на такъмите, подходяща стръв, добър избор на оборудване и лични умения.А и регулации - "тук може, там -не"А "златния стандарт" на нашите "рибари" е, на гола кука от изкривен пирон, риба да ловят, :)))Там е "заровено кучето"Хайде "на слука" и успешен ден желая! :))