Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?

4% от всички жалби са за туристическите услуги
24 юни 2019 13:00, Йордан Бързаков
17
Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?
Снимка: БулФото

Огромното предлагане на различни оферти за летни почивки крие големи рискове, свързани с нелоялни търговски практики или дори фалшиви обяви. Специалистите препоръчват да спазваме няколко прости, но ефективни правила, когато избираме и резервираме нашата лятна ваканция.

При пакетните пътувания основните проблеми са свързани с неточна или заблуждаваща информация, настаняване в различен от договорения хотел, по-лоши условия от показаните на снимки или проблеми с транспорта, предава bTV.

Още по темата

Специалистите препоръчват на пътуващите да се поинтересуват предварително за точното място на дестинацията и броя на нощувките, както и за крайната цена и евентуална неустойка при отказ.

От Комисията за защита на потребителите пък съветват преди да се плати екскурзията да се провери подробно туроператора и внимателно да се прочете договора.

"Преди да подпишем и да платим трябва да се убедим, че се договаряме с регистриран туроператор. Те са задължени да поддържат валидна застраховка Професионална отговорност - това е единственият източник за удоволетворяване на финансови претенции при евентуални проблеми", предупреждава председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Важно е и да пазим всички документи и договори по подготовката на пътуването и да не се доверяваме на устни обещания от страна на туроператора.

Димитър Маргаритов обясни, че от всички жалби в КЗП, свързаните с туристически услуги са малко над 4%.

"Това не изглежда много, но това е на фона на около 23 хил. жалби по различни въпроси, свързани с пазаруването. Всеки конкретен проблем в туризма предизвиква доста сериозни неприятности", допълва той.

Данните от миналата година показват, че Комисията е направила 8 000 проверки, от които при близо 10 % са открити нарушения, издадени са 116 заповеди за затваряне на обекти и са разкрити 83 случая на нелоялни практики.

При подаване на сигнал към КЗП, специалистите разглеждат казуса в рамките на месец. В курортите са разпределни повече инспектори, за да се намали времето за реакция. Глобите могат да достигнат до 30 хиляди лева.

"Никога не трябва стойността на почивката да се плаща на частно лице или на частна сметка". Това съветва Одисей Спасов, който е представител на една от големите туристически агенции в страната. Той също изтъкна застраховката като важен фактор при избора на турагенция.

При проверка на дейността на даден туроператор, потребителите трябва да следят дали те са регистрирани като фирма, имат ли удостоверение от Министерството на туризма, имат ли сключена застраховка и откога е на пазара.

"При създаването на един хотел се правят страхотни снимки, има добра презентация на сайта. С течение на времето конкретния хотел се амортизира, правят се козметични ремонти, но снимките си стоят от пускането на хотела", обясни Спасов разминаването между снимки и реална обстановката в хотел. 


17
Още от Общество
Криси пребори рака, но може да загуби едното си око
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
пръдня-боя преди 3 седмици
До SHEFA

не става! И без море се живее! Едно време ходухме за чужденки и валута! Няма нужда!
15
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
До баш майстор-БАЧКАШ СПОРЕД ЗАПЛАЩАНЕТО-ПРАВ СИ.
-АМА НЕКОИ НЕ ГО РАЗБИРАТ.
14
1
 
4
 
! Отговори
жалко за морето! преди 3 седмици
провал след провал!
13
0
 
3
 
! Отговори
баш майстор преди 3 седмици
До SHEFA

за толкова пари - толкова работа!
12
1
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Еми как? Като не отивате при мутри и далавераджии и не им въртите оборот.Нямам желание да стъпвам при тия кожодери на родното черноморие,като има къде-къде по-хубави и свестни места.
11
1
 
3
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
До Работодател-ЕПА ТИ СИ ОТ ТИЕ НИДОЕВАНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ-ЗАТОВА.ДАЙ НА ХОРАТА ХУБАВИ ЗАПЛАТИ ДА ВИДИШ КАК С КЕФ ЩЕ ИДВАТ ДА БАЧКАТ.
-АЛЧНОСТТА ПОГУБВА.-БАЕ
10
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Почивам на Малдивите или ма Бали.
9
3
 
11
 
! Отговори
ПРЕДПАЗВАМ СЕ преди 3 седмици
КАТО СИ ПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ В ГЪРЦИЯ! МУТРИТЕ - ЯДЕЦ!
8
5
 
3
 
! Отговори
Работодател преди 3 седмици
Предпочитам частни оградени плажове. На такива плажове като на снимката ходят работниците натъпкани като сардели както са в офиса. Връщат се на работа изнервени и изморени, по рано се изхабяват така и аз губя пари. Готов съм да им плащам повече за през отпуската само да не ходат на такова гъмжило и да ми идват после на работа съсипани и изнервени, и след няколко години вече не става, трябва да го сменям с друг работен ресурс, пак да се обучава, не е ефективно, губя пари.
7
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
До Георги-ГОШЕЕЕ-ТИ СИ ПРАВИ СМЕТКА НА ТЕБЕ-МНОГО АКЪЛ ДАВАШ.
6
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 3 седмици
ЧЕЗ КУПИХА ЛИ ГО?
5
8
 
7
 
! Отговори
Георги преди 3 седмици
Един пушач дава месечно поне 50лв. за цигари. Семейство пушачи дава месечно поне 100лв. за цигари. Това са 1000-1200лв. годишно за пушек. И после ми разправяйте пак че нямате пари. С 1000лв. може да се почива 10тина дена на нашето море. и 4-5 в Гърция.
4
1
 
8
 
! Отговори
хх преди 3 седмици
продължавайте да си плащате през агенции, пфф
3
2
 
1
 
! Отговори
dj dance machine преди 3 седмици
Ами също като другото место да излезнат на пътя документи гледат господа къде сте ви питам 50 катастрофи на ден това що за държава е анархия лие засрамете се лист хартия вие важен а другото жалки бюрократи
2
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Нямаме летни резервации. Няма да ходим на почивка. Доходите ни стигат, колкото да преживеем месеца.
1
3
 
8
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 седмици
Почивайте в хотелите на властта. Там няма измама !
Всички други дребни и средни бизнесмени в бранша са маскари.
Това искат да внушат тази статия и подобните на нея поръчкови материали.