Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?

4% от всички жалби са за туристическите услуги
24 юни 2019 13:00, Йордан Бързаков
17
Плащания, сметки... Как да се предпазим от измами за летните ни резервации?
Снимка: БулФото

Огромното предлагане на различни оферти за летни почивки крие големи рискове, свързани с нелоялни търговски практики или дори фалшиви обяви. Специалистите препоръчват да спазваме няколко прости, но ефективни правила, когато избираме и резервираме нашата лятна ваканция.

При пакетните пътувания основните проблеми са свързани с неточна или заблуждаваща информация, настаняване в различен от договорения хотел, по-лоши условия от показаните на снимки или проблеми с транспорта, предава bTV.

Още по темата

Специалистите препоръчват на пътуващите да се поинтересуват предварително за точното място на дестинацията и броя на нощувките, както и за крайната цена и евентуална неустойка при отказ.

От Комисията за защита на потребителите пък съветват преди да се плати екскурзията да се провери подробно туроператора и внимателно да се прочете договора.

"Преди да подпишем и да платим трябва да се убедим, че се договаряме с регистриран туроператор. Те са задължени да поддържат валидна застраховка Професионална отговорност - това е единственият източник за удоволетворяване на финансови претенции при евентуални проблеми", предупреждава председателят на КЗП Димитър Маргаритов.

Важно е и да пазим всички документи и договори по подготовката на пътуването и да не се доверяваме на устни обещания от страна на туроператора.

Димитър Маргаритов обясни, че от всички жалби в КЗП, свързаните с туристически услуги са малко над 4%.

"Това не изглежда много, но това е на фона на около 23 хил. жалби по различни въпроси, свързани с пазаруването. Всеки конкретен проблем в туризма предизвиква доста сериозни неприятности", допълва той.

Данните от миналата година показват, че Комисията е направила 8 000 проверки, от които при близо 10 % са открити нарушения, издадени са 116 заповеди за затваряне на обекти и са разкрити 83 случая на нелоялни практики.

При подаване на сигнал към КЗП, специалистите разглеждат казуса в рамките на месец. В курортите са разпределни повече инспектори, за да се намали времето за реакция. Глобите могат да достигнат до 30 хиляди лева.

"Никога не трябва стойността на почивката да се плаща на частно лице или на частна сметка". Това съветва Одисей Спасов, който е представител на една от големите туристически агенции в страната. Той също изтъкна застраховката като важен фактор при избора на турагенция.

При проверка на дейността на даден туроператор, потребителите трябва да следят дали те са регистрирани като фирма, имат ли удостоверение от Министерството на туризма, имат ли сключена застраховка и откога е на пазара.

"При създаването на един хотел се правят страхотни снимки, има добра презентация на сайта. С течение на времето конкретния хотел се амортизира, правят се козметични ремонти, но снимките си стоят от пускането на хотела", обясни Спасов разминаването между снимки и реална обстановката в хотел. 


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
3
 
! Отговори
пръдня-боя преди 9 месеца
До SHEFA

не става! И без море се живее! Едно време ходухме за чужденки и валута! Няма нужда!
14
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До баш майстор-БАЧКАШ СПОРЕД ЗАПЛАЩАНЕТО-ПРАВ СИ.
-АМА НЕКОИ НЕ ГО РАЗБИРАТ.
13
1
 
5
 
! Отговори
жалко за морето! преди 9 месеца
провал след провал!
12
0
 
4
 
! Отговори
баш майстор преди 9 месеца
До SHEFA

за толкова пари - толкова работа!
11
1
 
10
 
! Отговори
Реалист преди 9 месеца
Еми как? Като не отивате при мутри и далавераджии и не им въртите оборот.Нямам желание да стъпвам при тия кожодери на родното черноморие,като има къде-къде по-хубави и свестни места.
10
1
 
4
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До Работодател-ЕПА ТИ СИ ОТ ТИЕ НИДОЕВАНИТЕ РАБОТОДАТЕЛИ-ЗАТОВА.ДАЙ НА ХОРАТА ХУБАВИ ЗАПЛАТИ ДА ВИДИШ КАК С КЕФ ЩЕ ИДВАТ ДА БАЧКАТ.
-АЛЧНОСТТА ПОГУБВА.-БАЕ
9
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Почивам на Малдивите или ма Бали.
8
3
 
12
 
! Отговори
ПРЕДПАЗВАМ СЕ преди 9 месеца
КАТО СИ ПРАВЯ РЕЗЕРВАЦИЯ В ГЪРЦИЯ! МУТРИТЕ - ЯДЕЦ!
7
1
 
5
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
До Георги-ГОШЕЕЕ-ТИ СИ ПРАВИ СМЕТКА НА ТЕБЕ-МНОГО АКЪЛ ДАВАШ.
6
1
 
6
 
! Отговори
SHEFA преди 9 месеца
ЧЕЗ КУПИХА ЛИ ГО?
5
8
 
8
 
! Отговори
Георги преди 9 месеца
Един пушач дава месечно поне 50лв. за цигари. Семейство пушачи дава месечно поне 100лв. за цигари. Това са 1000-1200лв. годишно за пушек. И после ми разправяйте пак че нямате пари. С 1000лв. може да се почива 10тина дена на нашето море. и 4-5 в Гърция.
4
1
 
9
 
! Отговори
хх преди 9 месеца
продължавайте да си плащате през агенции, пфф
3
2
 
2
 
! Отговори
dj dance machine преди 9 месеца
Ами също като другото место да излезнат на пътя документи гледат господа къде сте ви питам 50 катастрофи на ден това що за държава е анархия лие засрамете се лист хартия вие важен а другото жалки бюрократи
2
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Нямаме летни резервации. Няма да ходим на почивка. Доходите ни стигат, колкото да преживеем месеца.
1
3
 
9
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 9 месеца
Почивайте в хотелите на властта. Там няма измама !
Всички други дребни и средни бизнесмени в бранша са маскари.
Това искат да внушат тази статия и подобните на нея поръчкови материали.