"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"

Едни други икономически мигранти: Бягат от богатото към бедното
31 юли 2019 07:08, Елка Василева
216
"Да се махаме от Германия, моето момиче, отиваме в България!"
Снимка: архив, Reuters

Все повече германци избират да прекарат старините си извън Германия. За това говорят и трансферите на германски пенсии към чужбина, чийто брой за 20 години се е удвоил. Най-голям ръст отбелязва България - с 2 800%, пише Дойче веле.

Все повече германци след излизане в пенсия не могат да запазят стандарта си на живот. И трябва да се отказват от какво ли не: от автомобил, от пътешествия, от култура. В Източна Европа обаче с германската пенсия се живее доста по-охолно.

В България животът е двойно по-евтин, твърдят репортерите на тв канал ZDF и дават пример с имотите: къща може да се купи дори за 5 000 евро. Същото се твърди и в серия от публикации в „Ди Цайт". Седмичникът цитира службата Евростат, според която средният доход в България възлиза на по-малко от 500 евро. Литър бензин струва около едно евро, наемите са ниски, цените на недвижимите имоти – също, пише вестникът и обобщава, че условията на живот в България определено предлагат интересна перспектива на тамошните пенсионери.

С това се обяснява и едно на пръв поглед смайващо число: броят на германците, които живеят и получават пенсията си в България, за 20 години се е увеличил с цели 2 800 процента! В абсолютни цифри обаче това нарастване вече не изглежда толкова сензационно: през 1997 година към България е имало едва 22 пенсионни трансфера от Германия, а през 2017 броят им вече е бил 652.

Все повече германски пенсионери избират да живеят другаде

За същия период от 20 години се е удвоил броят на германците, които получават пенсиите си извън Германия – днес те вече са близо 240 хиляди. Повечето живеят в съседни държави – Австрия, Франция и Швейцария. Там обикновено ги е отвел личният или служебният им живот.

Но тази картина постепенно се променя и все повече германци избират на старини да живеят там, където са ходили на лятна почивка: между 100 и 200% се е увеличил броят на германските пенсионери в страни като Испания, Гърция и Хърватия.

В своя документален филм за германските пенсионери в България ZDF представя 75-годишния Валдемар Хакщетер и съпругата му Хилдегард, които от десетина години живеят в едно село в Североизточна България.

Хилдегард изобщо не искала да напуска Германия, но България се оказала единственият изход. Техния случай описва и вестник „Ди Цайт": Това са един друг вид икономически мигранти: те бягат не от бедното към богатото, а обратно, от богатото към бедното, коментира седмичникът.

В България бедните германски пенсионери спадат към горната средна класа. „Тук няма нужда да си броя стотинките и да мисля мога ли да отида на ресторант", казва Валдемар пред изданието. Двамата обясняват, че в Германия месечно разполагали с не повече от 300 евро, след като си платят всички сметки. „Вече десет години живеем тук. И нито ден не съм съжалявал за това решение", казва още Валдемар.

"Да се махаме от Германия, моето момиче!"

По-нататък в „Ди Цайт" четем: „От 1990 година насам България изгуби почти два милиона от общо 9-те си милиона жители. На час я напускат деветима души, както наскоро установи един учен. Мнозина от тях, обикновено добре образовани, се отправят към Западна Европа. А в техните домове сега се нанасят пенсионери от Западна Европа. „България се обезкървява", казва Валдемар Хакщетер. Тъкмо поради това българите се радвали на новите си съседи." Цитираният от „Ди Цайт" учен се казва Петър Иванов. Австрийският „Дер Щандарт" го представя като университетски преподавател по психология, според когото всеки ден 220 души напускат България.

Тръгнали точно в обратната посока, днес Валдемар и Хилдегард са доволни. Искам да живея, не просто да оцелявам", казва Валдемар и добавя: „А тук съм вторият най-заможен човек в селото." Не случайно преди 10 години той казал на Хилдегард: „Да се махаме от Германия, моето момиче!"
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: германципенсионери
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
97
6
 
10
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
До АнонименАбе щом герберите опряхте до германските дъртели, сте ни ясни, иначе сте забележителни сметкаджии, в това две мнения нема. Обичате да бройкате кинти:)))
96
4
 
11
 
! Отговори
K..урАнов СМГто преди 4 години
Елате,елате тук мафията Ви чака.
95
5
 
3
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
До избирателМ-да, то и аз се чудех, къде се скри Бойча от доста време насам. Определено на Тиквю му е нужен електорат, и Шмеркел му го изсипва откъм Германоя. Тя там си има вече достатъчно от новите. Само с Тонката не става;))) Той е верна Тиквичка на Тиквата, но не е достатъчна.
94
4
 
9
 
! Отговори
хохо преди 4 години
АМи поне 90 % от българите в Германия ще се върнат на старини ... това е кристално ясно ...че с тези мизерни пенсии в Германия няма да оцелеят...Но има една малка подробност... за да си получаваш мизерната пенсия в ДЕ ще трябва да имаш адрес там и да живееш поне 6 месеца на адрес, така че .... дерзайте ...:))
93
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами време е държавата да направи една реклама на България в тази посока. За възрастни хора. Ако следващите 10 год докараме 10 000 пенсионери от запад това означава 15-30 милиона лв всеки месец към България. За година 260 милиона грубо. За 10 год 2 милиарда приход. Това е само от пенсии отделно за влагане в имот. Не е зле.
92
4
 
14
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Може и да в вярно,няма да споря,защото на мен никой няма да ми плати да направя проучването.Както предполагам правителството е платило на медията да напише статията заради предстоящите избори!!!
91
6
 
14
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
До Борис БойковВелик си ти, Бойче, докара германските дъртели в България;))) Феноменален исторически успех!;)))
90
4
 
7
 
! Отговори
Борис Бойков преди 4 години
Видехте ли с каква голема любов към Мене идват германците и какви опашки се наредиха да се снимат с Мене.
89
1
 
26
 
! Отговори
wefcd преди 4 години
говори се за някакви си 500 човека от 80 милионна държава...
88
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оздравителните мерки в пенсионният фонд се изчерпват с препоръката на НОИ българските пенсионери да се насочат към следните страни: Еритрея, Бурунди, Зимбабве, Либерия и Демократична Република Конго. С оглед на ниската продължителност на живота в тези страни - под 40 г. за мъжете и жените, следва редуциране на дефицита и консолидиране на кражбите.
87
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И БОЙКО КАЗА НА МЕРКЕЛ:ДА СЕ МАХАМЕ ОТ ГЕРМАНИЯ,МОЕТО МОМИЧЕ,ОТИВАМЕ В БЪЛГАРИЯ!
86
0
 
3
 
! Отговори
Пич преди 4 години
До Видял и препатилХайде стига си говорил глупости.
85
4
 
10
 
! Отговори
Гаден Мрънкач преди 4 години
По-точната фраза е "България се унищожава". Само, че тези, които го правят, не бива да се радват, прекалено много;))) Има Българи, които ще устоят или по-точно, Българите ще устоят;))) Те ще са малко наистина, но ще устоят. И ние, не се радваме на новите заселници, даже никак. Радват се старите хора, най-вече бабите по селата, които са по-социални и си търсят дружинка за седянките;))) А, ние,с ме длъжни да сме асоциални, за да съхраним това, което сме.
84
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ПО ПОСЛЕДНИ ДАННИ,ИКОНОМИКАТА НА ГЕРМАНИЯСЕ ПРЕХВЪРЛИЯ В БЪЛГАРИЯ!!!!!!!!!!!МЕРКЕЛ НЕ МОЖЕ БЕЗ БОЙКО!!!!!!!!
83
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Да се махаме от България , моето момиче, отиваме в Германия!"ми махай се бе, кой ти пречи?
82
1
 
19
 
! Отговори
Язека преди 4 години
Ами ние къде ще отидем, когато се пенсионираме? Че май по-бедна страна от България няма...=====================================================Не го мисли - няма да се пенсионираш. С тия темпове на обезлюдяване след 10 г няма да има кой да плаща пенсии.
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
т. е. тея дет са живели на помощи цял живот и сега взимат ниминална идват в бг
80
4
 
7
 
! Отговори
... преди 4 години
Епа да ви кажа и аз да вземах немска пенсия и аз щях да живея в БГ! *** то там пенсииката 1800-2800-3000евро! Но не бих се отказъл и от Тайлан, Филипините, Малаизия, Индонезия! Все места където е мноооооооооооооооооооого по-евтино от БГ и мноооооого по добре за такива месечни доходи! Та така!
79
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЕлекторатРъст на БВПтова с процентите е малко афиф работа. Ако получаваш 500лв заплата и ти я вдигнат на 600лв, то имаш увеличение с 20%, но си си все същия бедняк в сравнение с някой, който има заплата 5000лв и не са му я увеличили.
78
2
 
2
 
! Отговори
Ko преди 4 години
Всъщност не бях прав в предишния коментар.Мисля дори ,че има опасност за националната сигурност,от както започнаха да се преместват у нас гръцките фабрики ,а сега и немци емигрират ,тия ще превземат България.