На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам, защо привържениците на гръцкото море са толкова агресивни под тези статии!? Не спират да бълват обиди, макар, че никой не спори с тях и не им обръща внимание. Нещо ги яде отвътре. Не разбирам, никой не ги спира. Прав им път! Семейството ни се върнахме от южното черноморие. В края на август пак сме там. Нищо повече ням ада коментирам.
139
1
 
3
 
! Отговори
ТО ОВЦЕТЕ преди 4 години
КАТО СЕ ЮРНАХА - КПП ТО СЕ ЗАДРЪСТИ... МОЖЕ БИ НАИСТИНА, АККТО ПИШАТ НЯКОИ ТУК Е СТАНАЛО СПОКОЙНО НА ЧЧЕРНОМОРИЕТОПОРАДИ ОБЕЗЛЮДЯВАНЕТО! ТАЗИ Г. ХОДИХ НА ЕКСКУРЗИ ДО ВЕНЕЦИЯ, СЕГА ТРЪГВАМ НА ПЛАНИНА!
138
17
 
6
 
! Отговори
... преди 4 години
каквото и да си говорим.. нашето море си е най- добре. евтино приятно всичко си има от до иии може да спиш от палатка до наистина 5 звезди хотел. В Турция също за обслужване и хотели просто нямат равен. Гърция не е лошо от към природни дадености, но обслужване и хотели просто няма сравнение грам с Турция, а с нас обслужването е на едно ниво, но нашите хотели са мноого по-добри от там. Всеки си знае къде му изнася. Обичам нашето море и от там към Турция за малко.
137
4
 
25
 
! Отговори
Доктора преди 4 години
Аз заминавам за Гърция след 15 дена...Добре,че България не е на 3 морета,че...нямаше къде да идем тогава..
136
18
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз ходих за 3-4 дни на нашето море. Беше приятно и спокойно. Доволна съм.
135
17
 
17
 
! Отговори
почивка в БГ преди 4 години
само да вметна, че не бях ходил на нашето море от 3-4 години. сега бях там на южното черноморие една седмица и останах доста доволен. спокойно ми беше, имаше си всичко- магазини, заведения и тн. условия за нормален престой. Избор от плажове също има доволно и вече са си ок като цени и отношение барчетата. На Градина си е супер. Бургас също е приятен и особено вечер. Цените колкото и да ми обяснявате, че е като в Гърция..еми не не са, наполовина по- евтино е.. на много малко места са Почти като т
134
1
 
1
 
! Отговори
хаха преди 4 години
До Св до хахаСам го казваш ... въпрос на възпитание, но и не само ... :)) Човек сам си определя битието
133
4
 
5
 
! Отговори
asdf преди 4 години
Еми който може ходи, а тия 37% ми се виждат доста завишени. Дори и джугалята ходят на море. На нашето де.
132
0
 
5
 
! Отговори
хаха преди 4 години
До Св"пъруванията и болестите, ядовете по хотелите с такива масови "почивки", мерси..." Ти уред ли си :)) Къде ходиш на почивка ? :)
131
0
 
10
 
! Отговори
хаха преди 4 години
Фалшива новина..няма нищо вярно в това което се пише ...
130
4
 
23
 
! Отговори
Турист преди 4 години
Какви 9% вие слепи ли сте българо-гръцката граница се задъхва от нестихващия поток. Я си направете нова справка
129
6
 
11
 
! Отговори
Елладос преди 4 години
Докато ги има гръцките плажове,никакви башибузушки ердо-ислямистки курорти не са ми нужни,редовно посещавам нашата южна, съседка,но никога югоизточната,така,както не бихте посетили сомалия,Афганистан или Бурунди.Преди да тръгнете към Мармариси или дидима,прочетете или гледайте "Среднощен експрес" или "Време разделно".И никакъв "Фолксваген",ако сте истински българи.
128
2
 
4
 
! Отговори
дърт преди 4 години
Да си припомним добрия стар виц - "Срещнали се в София двама софиянци".
127
0
 
5
 
! Отговори
опетков преди 4 години
До Анонимен129 Не лъжи хората. Испания е най-доброто място за почивка в Европа. италия почива на стари лаври и всичко там е занемарено и прехвалено и незаслужено скъпо.
126
1
 
7
 
! Отговори
До Щастлив роб преди 4 години
Много ми хареса написаното от теб. Песимистично, но красиво. Същевремнно много вярно. Човек, който не е свикнал от малък с някои "удобства" или навици като почивки и други "благинки" не вижда смисъл и като голям, въпреки че има възможност да се възползва. Хареса ми и тезата за "времето". Благодаря за хубавия пост. Пиши пак!
125
10
 
12
 
! Отговори
Св преди 4 години
Връзката между маркетинга на Кока Кола и "почивка" на море. От 50-100 години се набива в кратуните, че това е напитката и това е "почивката". Казал ви е някой, че така се почива. Гледайте какво казват кожните лекари. Покрай тези почивки, още колко продукти безсмислени се продават - кремове с "UV защита", царевица и сладоледи с е-коли. Истината е, че така сте свикнали, така е набивано. Остави и стреса по пъруванията и болестите, ядовете по хотелите с такива масови "почивки", мерси...
124
2
 
3
 
! Отговори
До 130 преди 4 години
Може и да го казваш иронично, но ако е истина, страшно много ми хареса. Не друго, ами е открито и откровено. Доста българи живеят така, но все се крият и не го признават, увъртолват нещо уж са в някакви схеми, че "вадят" някакви пари отнякъде ..., а разчитат само на парите от техните. Реално погледнато, колкото и безперспективен да изглеждаш сега, рано или късно ще успееш с нещо друго, почти съм сигурен, щото си тарикат (не го казвам като обида). Браво.
123
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Испания не струва.В Италия до Неапол и в Пулия е добре.
122
2
 
16
 
! Отговори
Стамат преди 4 години
Всичко върви по план:1. Увеличение на данъци и пенсионна възраст2. Намалявана на разходите3. Съзнателен отказ ор раждане на деца4. Антихриста ликува
121
17
 
33
 
! Отговори
до Варненец преди 4 години
Проблемът на Варна е, че там живеят много варненци. Аз затова ходя по гръцко, предпочитам да общувам с гърци отколкото с варненци.