На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През периода 1990-2002 година, почти всяка година почивах на Приморско, а и преди това пак съм почивала три пъти там. Но презастрояването там ми дойде в повече. Направо се родих от 2003, когато започнах всяка година да ходя на море в чужбина, вкл. и 4 пъти в Гърция.
99
26
 
12
 
! Отговори
до яна преди 4 години
Няма да съжаляваш. Тази година в Приморско плажовете са в пъти по-чисти от тези на Созопол. Созопол не е това което беше. Препоръчвам ти механа Вълчан войвода. Страхотни специалитети. Пък който иска нека мъкне дисагите с храната към Гърция!
98
28
 
16
 
! Отговори
яна преди 4 години
Подкрепям 96. И на мен тази антиреклама на България ми дойде в повече. И ние утре вечер ще пътуваме за Приморско. Да сте живи и здрави хейтъри! Не ми пречите.
97
5
 
13
 
! Отговори
До 99 преди 4 години
Не съм го решил аз бе Андрешко! Гърците пропищяха от румънски български тарикати дето срещу една кола им заемат шезлонгите цял ден. От добри познати, гръцки хотелиери го знам. Постигнато е съгласие в бранша. Да сме живи и здрави догодина, та пак да си пишем.
96
3
 
4
 
! Отговори
до 99 преди 4 години
Теб какво те яде аз какво ще платя? Гледай себе си. И на Луната отиди на море. Не ме занимавай!
95
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И хиляда пъти да го напише хейтъра, със сто имена да се представя, няма да ме убедиш да почивам в Гърция. За разлика от теб, аз бях там и няма да се върна. Утре пътувам за южното черноморие, на пук на яловите опити на ***. Баста, левак!
94
9
 
13
 
! Отговори
До 90 преди 4 години
Ех, панелчо панелчо! Не е хубаво човек да е толкова завистлив! Пак да ти напомня - ако в някой друг живот можеш да си позволиш да отидеш в Мозамбик, направи го. Ще видиш красоти и чисти води, каквито не си и сънувал! А в медицинско отношение грижите за туристите са такива, че на много места у нас може да им завиждат!
93
22
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не разбирам какво ги яде гъркофилите, че ние почиваме в БГ. Нещо много се изнервиха.
92
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, тролчето не спря да оплюва България.
91
2
 
17
 
! Отговори
Братя Галеви преди 4 години
В ЮАР е най-добре. по лични впечатления. Поздрави
90
9
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо не може да се сравни с една 5 звездна Турция! - за парите си там получаваш най-много. А след като прочетох, че VW ще правят цял завод там, вече нямам абсолютно никакви огризения и моите пари да влязат в Султанската хазна.
89
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За хубава храна - ИталияЗа узо - Гърция За разстройство и други болести - БългарияЗа много немци и/или руснаци в хотела - Турция
88
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сангрията в Испания е чудесна в жегите. Препоръчвам я.
87
5
 
11
 
! Отговори
До 87 преди 4 години
Ама верно ли? Я кажи в Мозамбик пиеш ли примерно кола, произведена с местна вода? А ваксинации за какво си направи? Как се справяш с маларията?
86
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Вианги съм се учудвал на хората която сравняват цена на стока трето качество с цена на стока първо качество и смело твърдят, че видите ли било по-евтино да си купиш стока трето качество. Та така със сравнението на цените в България и Гърция. Аз лично предпочитам някъде другаде в чужбина.
85
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Само Само сръбските скумрии пекат силиконО на сенка. Българите всичко си носим и хЛадилна чанта и бира и фАстъчки.Виде и завиде,А?
84
4
 
8
 
! Отговори
До Мел Гибсън преди 4 години
Коригирай си сравнението! Хайде посети (ако можеш) курортите в Мозамбик на брега на индийския океан и ще се шашнеш от красота, спокойствие, чистота и обслужване! Де и ние да бяхме като Мозамбик!
83
16
 
7
 
! Отговори
Само преди 4 години
да светна българските тарикати, че от догодина живот и здраве, на повечето плажове в Гърция, тоя номер да си купиш фрапе и да ползваш цял ден чадър и шезлонг през активния сезон, няма да го има. Гърците се усетиха. Ще има или обвързване с оборот, или директно заплащане. Кака Пена не е вече лека жена!
82
2
 
23
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 4 години
Нашите хотелиери и ресторантьори така и не разбраха, че не е важна цената а обслужването. И най-бедния българин може да си позволи една нощувка или една вечеря в ресторант, но след като обслужването е на ниво "Судан" или "Мозамбик" защо да си харчи парите там. Същото важи и за богаташите. За богаташа също не е важно каква марка уиски ще пие и колко струва. а кой ще го обслужи и как. Добрата новина е все пак, че и най-простите хотелиери и ресторантьори след години ще заложат на обслужването
81
10
 
8
 
! Отговори
до Kir Mentiou преди 4 години
Подкрепям те напълно. По-евтино е за тези, които си носят и храна и алкохол от България. Въпреки, че ако и тук почиват така, то тук пак ще е по-евтино. Цените които си дал са обаче за по-близките места в Гърция. В Атина и по южните острови има заведения където кафето стига 7?. Добре е, повечето ми сънародници и други балканци не ходят там.