На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото

Близо 50% от българите избират родното Черноморие
1 авг 2019 11:04,
203
На море в Гърция – предимно софиянци с добри доходи. 37% без почивка лятото
Снимка: pixaBay

37% от българите няма да почиват през лятото, показа национално-представително проучване на „Маркет линкс” и bTV, проведено сред 1034 лица над 18 г., в периода 23-30 юли.

Още по темата

49% от запитаните, които ще пътуват за лятната си ваканция, са категорични, че ще останат в страната. 9% са отговорили, че предпочитат Гърция, а 8% - друго място в чужбина.

„9% не са малко, това са около 600 хил. българи по нашите оценки. Това отразява целия сезон – тези, които вече са били на почивка и тези, които тепърва ще ходят. Разликата е нормална. Черноморието е основния избор на туриста в България и това не е изненада”, коментира социологът Добромир Живков.

Проучването показ още, че през последните години са се увеличили пътуванията на българите в чужбина.

„Почиващите в Гърция са с много специфичен профил – основно от София, хора със средни и по-високи доходи. За тях Гърция, дори географски, е толкова близо, колкото и българското Черноморие”, допълни социологът.

37% обаче посочват, че въобще няма да почиват през това лято. Според социолозите, тази тенденция е свързана с ниския социалния статус.

Нагласите на българите към нашето Черноморие показват, че те са изострени по отношение на предлаганите услуги. 86% са съгласни, че по морксите ни курорти е презастроени, 65% - че е замърсено и 45% - че е лошо обслужването.

„Имаме голям репутационен проблем с българското Черноморие. Хората виждат предимно лоши неща. Забраната на дивото къмпингуване се посреща изключително негативно”, допълни Живков.

По отношение на възможностите за забавление, цените и обслужването у нас и в Гърция – резултатите са почти равни.

На въпрос: „Ако нямате финансови ограничения, къде бихте избрали да почивате?”, 24% отговарят българското Черноморие, 29% - гръцкото и 29% - другаде.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
120
3
 
7
 
! Отговори
баба Пена преди 4 години
До МериИ кога се събуди разбра че сънуваш.................хаха
119
31
 
27
 
! Отговори
Варненец преди 4 години
Живея във Гръцката махала и мога да ви кажа смело, че 95% плажовете в Гърция са по-зле от централния плаж на Варна който ми е под прозореца. Ходил съм по доста плажове по света докато бях по корабите. Не се излагайте България има уникално красива природа нива над гръцкия камъняк.
118
7
 
15
 
! Отговори
hotlips преди 4 години
само в гърция
117
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
почивката на море е силно надценена. В България има хубави места където може да се релаксира на спокойствие, но те не се намират по Мутроморието и по големите курорти.Примерно на язовир Цонево има много добри места за релакс.
116
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За ниските доходи в провинцията не са виновни софиянци, ами кажете вашите местни бизнесмени какви заплати плащат, имам впечатления от Русе и Варна, и още като боготворите един определен политик, който е на вашето ниско интелектуално ниво какво очаквате...70% от софиянци не гласуват за него...
115
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 116Ако си истински грък да ти каже, че свещената ти земя са едни камънаци, а по гръцките курорти правят мили очи на българите защото ние завдбо с румънците исърбите ви спасихме туризма след като немците обявиха бойкот на "свещената" ви земя
114
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 106Е защо да ходя на Миконос, при пияните и дрогираните, всички знаят, че това е техният Слънчак, на Корфу и Тасос си си екстра...
113
12
 
13
 
! Отговори
Мери преди 4 години
Сега се връщаме от Бахамите. Ами хубаво е, обслужването е на ниво. По принцип обикаляме с яхтата - Маркизките острови, предпочитаме френска Полинезия. Поздрави от Южните морета !
112
18
 
5
 
! Отговори
Спиридон Аллонефтис преди 4 години
Вулл..гери , ДАНО ПО-МАЛКО ОТ ВАС ЦАПАТЕ СВЕЩЕННАТА ЗЕМЯ В ГЪРЦИЯ (ХЕЛЛАДА) = РОМЕЙА , ВИЗАНТИНИ КРАТОС, ЙОНИА .Ако е възмозно - и никой да не припарва до МЕГАЛЛУ ЕЛЛАДАС .
111
2
 
42
 
! Отговори
ЛОШО преди 4 години
Сезона в България е още Две Седмици . Истината е че Алчността го провали - Българите си направиха летната почивка на Гръцкото Море през юни и юли - за по - малко пари и по-добри условия .
110
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 113Хърватско е далече, за 3-3,5 часа съм в гръцко. Доходите ги остави, бил съм и по 5 звездни в гръцко, при това достатъчно пъти.
109
10
 
25
 
! Отговори
Дида преди 4 години
Хайде стига с тази София, град държава. Другите без доходи (извън София) -некадърните, не ходят на море в Гърция , не могат да си позволят този лукс. Нито София струва като столица , нито Гърция е толкова супер. Просто втората е най- близо.
108
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Незнам кой как ходи в Гърция,но аз излезе ли нещо на промоция копувам и мятам в багажника и газ за гръцко.
107
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Виж в Google Maps къде има бетон по плажовете в Приморско. Ходи си в Гърция, но не приказвай глупости.
106
11
 
13
 
! Отговори
до 105 преди 4 години
Къде видя презастроен плаж в Приморско? В началото на юли бях там. Имат два големи плажа, южен и северен. Една постройка няма там. Престани да си измисляш! Ставаш смешен!
105
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трябва и аз пак да я видя тази пуста Гърция, че вече над 10 години само в Испания и Италия ходя на море.
104
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 104Мно..ого далеч си от истината си, ако си мислиш че българите ходещи на море в Гърция мъкнат храна и вода от България, таверните са пълни с българи, е купува се и малко от супермаркетите, но не е това, което си представяш, правилно е отбелязано че Гърция е за хора със средни и надсредните доходи, една вечеря от 40-50 Евро не е проблем за тях
103
13
 
17
 
! Отговори
Хехе преди 4 години
Защо "софиянци" и останалите българи се тъпчат на Ставрос, Неа Перамос ,Кавала?Защото са побългарени курорти, като са такива паралии да ида на Миконос.
102
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Писал съм ги и друг път - нищо вече не може да ме накара да почивам на море в България, след последният ми опит преди две години, в един петзвезден хотел на Елените, от който си тръгнах на втория ден, вбесен най-вече от отношението на персонала. Затова от 20 години съм на море извън България, с това единствено изключение.
101
11
 
30
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Бетер феодална държава сме - с град-феодал София и селото - останалата провинциална България, обслужваща града...