Паспорт за всяка кола: Ще останат ли само изправните на пътя?

Автопаспортът би затруднил клиента, признават експерти
13 авг 2019 10:34, Красимир Ангелов
131

Всеки автомобил в България скоро ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. Той ще дава информация за актуалното състояние на всеки автомобил.

"С влизането на сервизната дейност в закона искаме да сложим ред в този бизнес. С поставяне на ред в бранша считаме, че по пътищата на България ще се движат повече технически изправни превозни средства", обясни пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател и собственик на сервиз Румен Дунев.

Още по темата
Той уточни, че предложението за технически паспорт не е на Национална камара на автосервизите в България и той лично е против, защото автопаспортът би затруднил клиента. Според Дунев законите у нас трябва да се правят в посока да обслужват гражданите, бизнеса и чак тогава на държавата.

"В другите страни практиката е видна и тя е сполучлива. Основният коректив е в ръцете на бранша, а не в ръцете на държавата", коментира автоинструкторът и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев в "България сутрин".

Гостите в "България сутрин" коментираха и данните на Евростат, че страната ни е е на дъното на класацията по възраст на автопарка сред страните от Европейския съюз.

Румен Дунев обясни, че купувайки стари автомобили, не спестяваме, защото от една страна те отделят повече вредни емисии и така харчат повече гориво, което оскъпява автомобила в периода на експлоатацията му. От друга страна пък, когато внесем стар автомобил, той има нужда от ремонт и ние влагаме пари в чужда икономика, тъй като България не е производител на автомобилни части.

Двамата с Красимир Георгиев се съгласиха, че въпреки това без помощ от държавата българите не биха могли да си позволят по-нови автомобили, тъй като те са по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
24
 
! Отговори
Пенсионер преди 4 години
Не съм чул до сега за ПТП причинено от техническа неизправност.Собствениците на автомобили у нас плащат огромни пари за какво ли не. Ако все пак надделее тази глупост за техническите паспорти , те да бъдат абсолютно безплатни. Само че това няма да стане.Защо ? Ами защото целта е друга. Още пари и колкото може повече да ни е гадничко.
82
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Целта е няколко хора да забогатеат.Да автопаспортът би затруднил клиента ,ама и за самата България ич нее добре. В Сърбия и Македония се карат на хиляди коли с български номера ,след тези промени 99процента ше минат на техни си и така хазната става по празна.
81
0
 
21
 
! Отговори
Един преди 4 години
А кой ще гарантира че сервиза ще сложи качествена част. Нормално да се изтапанчи по телевизията и да каже "аз съм против". Кой би си признал че е лобирал за нещо такова.
80
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това го няма никъде в Европа. ГЕРБ се опитват да бъдат по-католици и от папата.
79
21
 
8
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
Така е у цела Европа!ТАКА ЩЕ БЪДЕ И У НАС!!!!!СВИКВАЙТЕ, ДРУГАРИ...ХАХАХААААА .....НЕМА ЛАБАВО....!!!!
78
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Какво ли не прави ГЕРБ, за да оскъпи притежанието на автомобил в България. Още около 1970 година, в България се разбра, че автомобила не е лукс, а необходимост, но 50 години по-късно, ГЕРБ се опитват да направят автомобила лукс за обикновеният българин. Автомобилът дава свобдоа за придвижване и с него може да свършиш много работа, която по друг начин не можеш, но ... идва ГЕРБ и ти казва - плащай, плащай, плащай, ....
77
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Паспортът на автомобилът, който ГЕРБ искат да въведат, няна никаква връзка с техническото състояние на автомобила или с възрастта на колата. Този паспорт има връзка с плащането на допълнителни суми от нас за мафията.
76
31
 
6
 
! Отговори
Az преди 4 години
Премахвайте автогробниците от пътя! Крайно време е! Всичко под евро 4 на трупчета или в моргата!!! *** да ходи с колело за здраве или с рейс на работа, край на задръстванията, здравей Европа, сбогом комунизъм и мизерия!
75
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ТОВА Е ПОРЕДНОТО ЧУКАНЕ В БГ Г.ЗА ПОД ФОРМАТА НА РОЗОВИ ПОЖЕЛАНИЯ. АЛО УПРАВНИЦИ АЛЧНИ ВЗЕМЕТЕ СЕ В РУЦЕ ЩОТО ДА НЕ ВИ ВЗЕМЕ НАРОДА НА АБОРДАЖ И С КАМЪНИ В РЪЦЕ. ТО НЕ БЕ СИСТЕМАТА МИКИ МАУС ЗА ГРАЖД.ОТГ/СТ, ТО НЕ БЕ ЕКОДАНЪЦИ И ПОВИШАВАНЕ НА ДАНЪЦИТЕ ТРОЙНО ЗА СТАРИТЕ КОЛИ, ТО НЕ БЕ ДАНЪК ДИШАНЕ. АЙСИКТИР *** УПРАВЛЕНСКА - ПО ДОЛНА *** ОТ ВАС НЕ Е ИМАЛО В ИСТОРИЯТА НА СВЕТА И СКОРО МАЙ ЩЕ ГО РАЗБЕРЕТЕ ЛИЧНО МИ СЕ СТРУВА КАКТО СТЕ ГО ПОДКАРАЛИ .....
74
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безсилие...
73
0
 
33
 
! Отговори
MR Buch преди 4 години
Първо искам да "да благодаря " на господинДунев и сервиза му че от едно просто обслужване на автомобила ми го потрошиха до неузнаваемост. вече близо 4 години не съм стъпвал там и повече никога няма да стъпя в този серзиз./просто персонала му е жалък и трагичен/Второ не лъжете хората за разхода на гориво . Кола нисан с един и същ двигател 2007 и 2008г разлика 50% в полза на по стария модел с по нисък евро стандарт. Отивам при дилъра да питам защо "еми новия евро стандарт, това- онова", това е...
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 79Северозапада не получава нищо от вас. Ако се отделим без да го казвам с ирония ще сме по-добре.
71
0
 
21
 
! Отговори
РУМЕО се завръща преди 4 години
Защо сложихте 310 лв. ЕКОТАКСА....с тези пари може да се смени маслото или накладките на един автомобил. Реглаж на фаровете също....
70
0
 
38
 
! Отговори
aaa преди 4 години
Лошото е , че на никой от изродит.е които мислят тези глупости не му пука за безопасността на хората,защото тя реално няма да се повиши.Целта е да се смучат пари и това е ясно на всеки нормален човек.
69
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Един от СеверозападаРазвитите градове в България трябва да се отделим от северозапада и тогава ще има пари и за лекари и учители и тн.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До dАко дадена част не е оригинална има шанс тя да е дефектна.
67
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До художникаРешението е фирмите продаващи нови коли да предлагат отстъпка ако предоставиш старата за рециклиране.
66
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ХристоТрябва да се ограничат старите автомобили. При тях всичко е възможно да се случи. Например да откажат спирачките и да блъсне някого.
65
0
 
24
 
! Отговори
художника преди 4 години
К,ъв паспорт, к,ви 5 лева бе? Има Българи дето още карат Лади и Москвичи, щото не могат да си позволят що годе по- нов автомобил. Измислете закон за да премахнете старите дараци, паркирани навсякъде и неизползвани с години. Всички градове са задръстени с тях, щото *** кат, си купи нова-втора ръка, старата си я оставя на паркинга пред блока, ей така - за самочувствие, че има 2 коли.
64
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 69Затова има коли на ток.

Спонсорирани публикации