Паспорт за всяка кола: Ще останат ли само изправните на пътя?

Автопаспортът би затруднил клиента, признават експерти
13 авг 2019 10:34, Красимир Ангелов
131

Всеки автомобил в България скоро ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. Той ще дава информация за актуалното състояние на всеки автомобил.

"С влизането на сервизната дейност в закона искаме да сложим ред в този бизнес. С поставяне на ред в бранша считаме, че по пътищата на България ще се движат повече технически изправни превозни средства", обясни пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател и собственик на сервиз Румен Дунев.

Още по темата
Той уточни, че предложението за технически паспорт не е на Национална камара на автосервизите в България и той лично е против, защото автопаспортът би затруднил клиента. Според Дунев законите у нас трябва да се правят в посока да обслужват гражданите, бизнеса и чак тогава на държавата.

"В другите страни практиката е видна и тя е сполучлива. Основният коректив е в ръцете на бранша, а не в ръцете на държавата", коментира автоинструкторът и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев в "България сутрин".

Гостите в "България сутрин" коментираха и данните на Евростат, че страната ни е е на дъното на класацията по възраст на автопарка сред страните от Европейския съюз.

Румен Дунев обясни, че купувайки стари автомобили, не спестяваме, защото от една страна те отделят повече вредни емисии и така харчат повече гориво, което оскъпява автомобила в периода на експлоатацията му. От друга страна пък, когато внесем стар автомобил, той има нужда от ремонт и ние влагаме пари в чужда икономика, тъй като България не е производител на автомобилни части.

Двамата с Красимир Георгиев се съгласиха, че въпреки това без помощ от държавата българите не биха могли да си позволят по-нови автомобили, тъй като те са по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колите що останали транспортни средства и каручки с какво се движели,ако щом не са имали технически паспорт значи им бил назначен технически лек основен преглед за срок от 1г,но без сервизен ремонт с гаранции за 1г.как за гаранционния срок на закупените как нови от заводи по модели транспортни средства-3г.с техн.паспорт,безплатни прегледи за срок с изплащането как максимум по политики на производители,а за тежък преглед що за гаранции след таз паспортизация щом са с оригинални за целта вписани.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора се чудят какво да правят по цял ден и измислят абсурдни неща.Жалко за хората,че търпят да ги правят на "Маймуни".
41
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някои хора се чудят какво да правят по цял ден и измислят абсурдни неща.Жалко за хората,че търпят да ги правят на "Маймуни".
40
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази сутрин само докато стигна от вкъщи до офиса , за някакви си 3-4 километра срещнах поне 2-3 силно димящи, като кюнци коли. Сигурен съм, че са с изрязани катализатори , елиминирани DPF-и и т.н. Ето за такива баракуди има смисъл от паспортите, за да се отсеят поддържаните коли от гробниците. Няма значение дали колата е на 2, на 5, на 10 или 18г, ако е поддържана както трябва и си има всичко, не представлява опасност за околната среда и движението.
39
0
 
11
 
! Отговори
Кривондел преди 4 години
За съжаление новата кола излиза по-скъпо.Нов автомобил за 50 000лв. има каско от около 2500 лева на година. Същият автомобил на 10 години ще има каско 600-700 лева. Максимум.Само тази разлика от 2000лв. покрива до голяма степен ремонтите, които ще се случат през годината. Отделно автомобилът за 50 000 след 10 години ще се е обезценил с около 35-40 000лв. (платени и загубени), а този на 10 години - за 10 години ще се обезцени с около... 10 000....
38
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
всички политици и псевдоспециалисти се надпреварват да ни внушават колко е лошо и опасано да караш стар автомобил или втора употреба аве *** *** вие не разбрахте ли че в 90 процента от българите това са им възможностите това е лимитът им че кои не иска да кара нов автомобил да ама животът продължава не мога да събирам пари 20 години за да си купя автомобил така че вината е във вас политиците които толкова години управлявате и ни държите нарочно с наи ниският африкански стандарт
37
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига с тея глупости ... Какво следва - забрана на мзиката в колата? Задължителни каски и бронежилетки? Аз не ви избрах, да ми стъжнявате живота, а да го направите по-добър! На кого помага това? На всички ни е ясно, че прегледите, които се извършват в момента, се извършват от всевъзможни чишити, които гледат, да те пуснат, ако нямаш много пари, защото другия път, няма да отидеш при тях, а ако имаш пари, директно си ти казват, за колко ... Оправете това!!!
36
2
 
17
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
Дуньо ще вземе лиценз за паспортите и ще жули по стотачка за паспорт. Всичко е толкова наредено.. че чак се остаха господата управляващи. Май наистина Няма такава държава
35
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега, ще се отворят стотина нови пукнта, които ще бъдат по държавни поръчки и ще ес въртят от хора, които трябваше, или да са застреляни или да са в затовра, но поради късмет и партийни връзки, станаха "баш бизнесмени".И там, ще е една бясна далавера, да не ви казвам. Особено при превозвачи и прочие - автобуса му счупен, не върви, ама за 1000 лева на парче, го пише изправен... И прочие.
34
0
 
24
 
! Отговори
Елемаг преди 4 години
Абе ненормалници ГРОБ-аджии.И сега като ме спрат КАТ-аджиите от съжаление директно ме пускат защото първите 5 минути съм на репертоар:Вадене на един плик документи,касова винетка,касова преглед,ГО+ полица,голям талон от преглед,малък талон кола,паспорт АГУ,квитанция заверен пожарогасител.После почвам,въже за теглене желязно,кабели за ток,антифриз,масло,масло за скоростна,комплект крушки,спирачна течност,течност за чистачки...И от съжаление направо ме пускат с "Приятен път" Сега и паспорт ли?
33
12
 
3
 
! Отговори
за коли над 10 годин преди 4 години
Да има определена възраст на автомобила ,след 10 годишна експлоатация да подлежи на паспорт.
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Супер е, да си вземеш нова кола (или по-скоро такава на 6 до 12 месеца, на която цената и е паднала с 20-25%), ама колко народ, може д аси позволи по 600 лева месечни вноски за 7 години и 10 000 лева първоначала? Не много. Обаче вече, не е като при комунизма - завода на 10 минути пеша от блока, а ако е на повече идваха с автобуси. Вече се случва, ти да бачкаш на 15 километра в едната посока, а жената на 9 километра в другата ... Без кола е МНОГО трудно на места.
31
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сервизна книжка е нещо много по-различно от предлаганият от ГЕРБ паспорт на автомобила. Някои много се заблуждават, че паспорта ще има нещо общо с техническата изправност на автомобила.
30
2
 
11
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Нали си ги харесвате, що мрънкате. И патрЕотите си харесвате и герберите си харесвате и партизаните си харесвате. Къв ви е проблема?
29
0
 
8
 
! Отговори
пурко преди 4 години
До Анонимен Не бе, звездите му ги говорят.......ама едни други,,звезди,, управляващи тая територия.
28
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И сега има прегледи. Ако паспоритите се издават по съия начин, няма да има НИИИИКАКВО значение. Голяма далавера е - особено за разни, дето са си вкарали крадени коли, писали са ги по 140 коня, а всъност са с по 600 ...
27
0
 
17
 
! Отговори
-10 преди 4 години
Какъв е процентът на ПТП-та заради неизправни МПС?
26
1
 
15
 
! Отговори
Гост преди 4 години
След всички крути мерки.спрямо пунктовете за преглед - камери , контрол , проверки , глоби и незнам още какво , пак има такива , които си затварят очите и пускат неизправни МПС !!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нова кола за 60 хиляди, застраховка Каско и ГО първата година е за над 3000 лева, а на шестата година 2000 лева, като цените на застраховките непрекъснато се повишават.Стара кола за 10000 лева, може да мине и без Каско, а и ще е значително по-малка сумата за Каското, ако се направи. 300-350 лева за ГО и това е. Разлика от 2000-3000 лева на година само от застраховка Каско. Дали ще излезе по-скъпа поддръжката и бензина на старата кола от новата, за която си в определени сервизи с високи цени?
24
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сега паспорт за колите , после за входа на блока , за къщата , за психично здраве и още и още докато свят ни се завие.И накрая ще си носим по един куфар с паспорти навсякъде ! - иначе глоба.

Спонсорирани публикации