Паспорт за всяка кола: Ще останат ли само изправните на пътя?

Автопаспортът би затруднил клиента, признават експерти
13 авг 2019 10:34, Красимир Ангелов
131

Всеки автомобил в България скоро ще трябва да има технически паспорт, който ще се издава след тежък основен преглед. Той ще дава информация за актуалното състояние на всеки автомобил.

"С влизането на сервизната дейност в закона искаме да сложим ред в този бизнес. С поставяне на ред в бранша считаме, че по пътищата на България ще се движат повече технически изправни превозни средства", обясни пред Bulgaria ON AIR автомобилният състезател и собственик на сервиз Румен Дунев.

Още по темата
Той уточни, че предложението за технически паспорт не е на Национална камара на автосервизите в България и той лично е против, защото автопаспортът би затруднил клиента. Според Дунев законите у нас трябва да се правят в посока да обслужват гражданите, бизнеса и чак тогава на държавата.

"В другите страни практиката е видна и тя е сполучлива. Основният коректив е в ръцете на бранша, а не в ръцете на държавата", коментира автоинструкторът и председател на Асоциацията за квалификация на автомобилистите Красимир Георгиев в "България сутрин".

Гостите в "България сутрин" коментираха и данните на Евростат, че страната ни е е на дъното на класацията по възраст на автопарка сред страните от Европейския съюз.

Румен Дунев обясни, че купувайки стари автомобили, не спестяваме, защото от една страна те отделят повече вредни емисии и така харчат повече гориво, което оскъпява автомобила в периода на експлоатацията му. От друга страна пък, когато внесем стар автомобил, той има нужда от ремонт и ние влагаме пари в чужда икономика, тъй като България не е производител на автомобилни части.

Двамата с Красимир Георгиев се съгласиха, че въпреки това без помощ от държавата българите не биха могли да си позволят по-нови автомобили, тъй като те са по-скъпи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
23
 
! Отговори
Христо преди 4 години
Още една възможност корумпираната,некадърна и безполезна администрация да смуче подкупи от народа...Мила родна картинка
62
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-добре е да имат паспорт и автобусите и закона да не позволява да се превозват пътници с автобус втора употреба и да се превозват пътници с такси втора употреба
61
0
 
11
 
! Отговори
До 66 преди 4 години
Аз и още 70% от хората имаме проблем с цените на горивата, затова колите в бг се карат по 10-15 000 км годишно с тези доходи. И на мен ми се ходи до Испания с колата ама нямам малолитражка или газ/метан.
60
1
 
22
 
! Отговори
d преди 4 години
Подобна идиотия я няма никъде по света. Техническия преглед се прави точно за това, да удостовери изправността на автомобила и неговата пригодност за пътищата. Ама защо си сменял части - навсякъде ако сменяш дадена част независимо дали е оригинална или не, щом си идва със сертификат, всичко е ок. Ако е част с която се тунингова даден автомобил, тогава се минават и тестове за безопасност. Но нашия закон е просто един лобизъм за вносителите на нови автомобили.
59
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Окей, нека премахнат ГТП и да въведат това. Дали ще плащам 50 лева ГТП или 50 лева за паспорт ми е все едно. Но да плащам и за двете - няма да стане.А само да попитам - вие виждали ли сте как кола минава ГТП? Така ще получава и паспорт :) "Бутни я ей там пред камерите, да се вижда, че има регистрационен номер", пиеш едно кафе и "Ай, готово, дай 50 лева". Хахахахах.
58
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хеТия гости в студиото ,ако цял живот отнякъде на готово са чакали пари да си купят нов автомобил,да дойдат при мен и да се опитат да спестят за нов.тия гости както виждаш имат сервизи и авто школи и спокойно изкарват пари за свястна кола.Теб шефа ти знае ли те, че цъкаш из нета вместо да си вършиш работата, за която ти плаща?
57
1
 
16
 
! Отговори
Павката преди 4 години
Кой не иска да скъса найлона на седалките и да пръцне пръв в ново МПС? И за какво ми е паспорт, който е вързан със система, която е национална, но не европейска? ПТП от неизправни коли са под 5%, основното е скоростта. В България пробега е малък за година, така че и стари коли вършат същата работа. Кой кара 20000+ км при тия цени на горивата?
56
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искат да отърскат за 7-ми път брашнения чувал, ама повече няма да пусне.
55
0
 
17
 
! Отговори
избирател преди 4 години
Добър идеализъм,няма спор!!!Проблема е,че всичко се прави да обслужи нечии интереси.Било на вносители,било да се съберат още данъци и такси,било "НАШИ" фирми да издават нужните документи.В България нищо не е така,както ни го представят!!!
54
3
 
9
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 4 години
До Кривондел При, да речем, 1000 лева следна заплата, за страната/което е пресилено/, от къде обикновения човек да извади 50000 лева за автомобил, и 2500 за автокаско? Защо се правите на утрепани всичси защитаващи закона тук, а не признавате, че изплащаме всички на Бойко борчовете, дето направи, за да угоди на американците? Истината е, че бюджета отдавна е продънен, въпреки оглушителното крещене, колко сме добре, а света отново влиза в рецесия . Д-*** да ни е яко, с "Видимите резултати"...
53
2
 
6
 
! Отговори
Nemeca преди 4 години
Е като за части даваме на западни държави и храним други икономики, като купя чисто нова кола, да не би българи да са я измислили и сглобили и то в България, че да остават парите тук? Как пък все по високите етажи сте се насъбрали едни папагали и умници, дето освен да пасете овцете за друго не ставате. Че не е сигурно, дали и за това ставате.
52
1
 
5
 
! Отговори
Казанно е ! преди 4 години
Ако сега 70% от българикте решат ,че ще предадат колите си за скраб и не купят по-нови --за да компенсират планираните печалби и нужди ще започнат всеки месец да сменят личните карти и данъците...А ако Каракачанов отново върне казармата ще искат всеки още един път да си плати жилището !
51
0
 
15
 
! Отговори
i'm преди 4 години
Тия прегледи за какво са? Ай стига крадохте изедници!!!
50
0
 
16
 
! Отговори
Eha преди 4 години
Вчера 2 милиарда се преведоха на Америка, трябва да се избиват тия пари от някъде
49
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен90 процента от българите това са им възможностите това е лимитът им че кои не иска да кара нов автомобил да ама животът продължава не мога да събирам пари 20 години за да си купя автомобил така че вината е във вас политицитепроблема си е лично твой. Политиците не са ти виновни, че си пpocт и не можеш да изкараш пари.Като нямаш свястна кола ще ползваш градския транспорт, а не да тровиш хората с димящия си кyрник.
48
1
 
11
 
! Отговори
хе преди 4 години
Тия гости в студиото ,ако цял живот отнякъде на готово са чакали пари да си купят нов автомобил,да дойдат при мен и да се опитат да спестят за нов.Само акъл се ръси из тези студия,ама реалността е коренно различна.Тотално ,ще ни съсипят тези мозъци на големите глупости.
47
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ние сме *** щом търпим всичко това....още нека ни еббат куррвите долни от парламента
46
12
 
4
 
! Отговори
Дано да се приеме преди 4 години
След този закон поне 70% от колите в българия ще отидат в бунището.Така ще има повече кислород за нормалните хора.Приемете този закон веднага.Моите коли са почти нови ще изхвърля само една кола в ***.
45
1
 
4
 
! Отговори
Казанно е ! преди 4 години
Мислете преди да коментирате--има ли полза държавата вместо да има 3млн. автомобила да останат 400 000 здрави относително нови коли--като в момента цяла индустрия обслужва примерно 3 млн.автомобила и магазинита са 3млн. и сервизите и частите и пунктовете --ПРОСТО за самолетите и държавните служ. трябват още пари и се вдига мизата да караш автомобил на всеки е ясно ,че основни ремонти за по 5хил лева няма да се правят, а и нови авт. няма да се купят--сигурност мигурност това са приказки паспорт..
44
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като отидеш в този лицензиран сервиз с кола за 2000лв и ти кажат , че ремонта ще струва 3000лв ,иначе няма паспорт и си отиваш директно с двойката.

Спонсорирани публикации