6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион

Баячки и екстрасенси подбиват цената, взимат на око по 1000 - 2000 лв.
110
6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион
Снимка: Pixabay

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

В Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал "Суходол" престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лечение са безплатни. Там обаче от близо десет години не се прилага подкожно имплантиране на медикамент, който се предпочита от повечето зависими. Той е на основата на веществото налтрексон и се рекламира като ефективен за продължително лечение, по-голямата част от което ще мине извън клиниката. Във вид на имплант веществото действа постепенно. Когато е в човешкото тяло, при употребата на наркотици или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват характерното си въздействие. Така приемът на алкохол и наркотици става безсмислен, тъй като човек не усеща ефекта от тях.

Много по-евтино за "лечение" взимат баячки и екстрасенси. За разваляне на магия за пристрастяване към пиячката те искат между 1000 и 2000 лева, като заковават цената на око според благосъстоянието на човека и неговите близки.

"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта", каза доц. Соня Тотева – до неотдавна директор на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че независимо от широко рекламираните терапии, не е ясно колко ефективни са те.

"Проучване на успеваемостта на лечението на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, категоричен беше пред "Монитор" д-р Александър Канчелов, психиатър и един от водещите специалист в лечението на тази зависимост, и собственик на специализирана клиника. - Такова проучване е необходимо и трябва да бъде част от национална политика и Национална стратегия против алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има намерение да разработи", допълни д-р Канчелов.

По думите му българската държава е абдикирала от този проблем, а здравните власти се държат така, сякаш не съществува. В подкрепа на думите си той посочи факта, че от близо четири години няма и национален консултант по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 г. беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов определи проблема пиене като по-голям от този, свързан с приемането на наркотици.

"Той е десет пъти по-голям, отколкото този с наркозависимите, каза той. Обикновено един пиещ засяга с поведението си осем други – колеги, семейството, познати", допълни специалистът.

Независимо че не е правено национално проучване за хората, зависими от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 процента. По данни от 2014 г., събирани във връзка с проект към тази дата

у нас алкохолно зависимите са били близо 500 000 души

Д-р Канчелов обаче е категоричен, че тежко пристрастените са около 350 000. Лекарската му практика показва, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и достатъчно психиатри – специализирали в областта на лечението на зависимости. По думите на доц. Тотева към момента у нас тези специалисти са около десетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 82Естествено,че не разбирам пияндури като теб.Ама жените на пияндурите много добре ги разбирам защо ходят по чужди мъже .Щото пияндура от пиене не може да го вдигне,а жените търсят здрав ***, който да лапнат и да им влезе между краката.Ама то сигурно е писано и жените на пияндурите да лапат чеповете на други мъже .
78
11
 
15
 
! Отговори
джави преди 4 години
алкохолът е абсолютната константа в моя живот.Откак се помня обичам да поркам,някъде от 17та си година.Наздраве момци и се не бойте.
77
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 81 Знаех си че няма ме разбереш, тъпир!
76
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 76Естествено,че нито пия, нито пуша.За сметка на това оправям жената на един пияндур,който от пиене не може да го вдигне.Та кой е тапирът в случая е ясно.
75
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БАУ, стига с това плащане от джоба ти, бе...а като е здравно осигурен и е плащал 30 години по 200 лева здравни осигуровки на година ии умре в болницата на първия месец?Плащал си *** ми!
74
4
 
3
 
! Отговори
Бау преди 4 години
До 78 Не е много така обаче ... Като легне болен, му плащаме лечението ние. Нещо, което си е причинил сам.
73
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бе който както иска да се трови, бе...дали с алкохол дали с цигари дали ще се друса- важното е да не пречи на околните, които не са му семейство!
72
0
 
1
 
! Отговори
от 72 до 75 преди 4 години
76- ти пост беше за теб също( ако не сте един и същи човек де).
71
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 64 Ами ти си пък като един мой приятел дето пуши по 2 кутии на ден но не пие...е, пие по една бира най- много на ден или чаша вино. Аз пък пия, но не съм пушил никога. И все едно да му кажа, че ако продължава да пуши толкова много...това са 40 цигари на ден...ще го хване рак на белия дроб, но не му казвам! Той си го знае, така че няма смисъл и изобщо нямаш право да даваш МЪДРИТЕ си съвети към хора които имат пороци. Сега кажи че пък не пушиш ..та напълно да те призная за тъпир!
70
4
 
5
 
! Отговори
До 72 преди 4 години
Абе ***,пий си колкото си искаш.И като те хване някоя тежка болест се утешавай,че така било писано.Хахаха-*** и смешника си.На такива пияндури жените им други ги е.бат,щото от пиене не могат да го вдигат.Сигурно и затова е писано,а не щото са пияндури.
69
1
 
13
 
! Отговори
Счети преди 4 години
Цифрата е силно занижина, защото данните са за хора, които официялно са признали, че са алкхолици, а какво става с другите, който отказват да признаят, че имат такъв порок ? Като се наредите на опашката в магазина вечер само вижте колко от хората всеки ден купуват алкохол и пак си помислете за данните ? Според СЗО умерена консумация е 330 мл. бира, 140 мл. вино и 40 мл. концентрат дневно, но след това 2 дни не трябва да се употребява алкохол. Замислете се колко хора спазват това правило въобще ?
68
0
 
2
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Май забравяте, че прадядото е живял в един доста по-различен, по-спокоен и чист свят. Ядял е друга храна и е дишал друг въздух...
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 71 Затова му казвам на папагала- че не знаеш дали си изключение, така че пий си хапвай си, носи си парцалите. За оня горе ред няма!
66
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прадядо ти е по-скоро изключение. Винаги има изключения, но в масовия случай пиеш ли по толкова си отиваш по-рано в сравнение с непиещите.
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 66 Муахахахха....значи според тази организация 90 % от българите са алкохолици.
64
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До човекСтига глупости.Изисква се единствено воля да спреш пиенето и нищо повече.Същата работа е и с наркоманите и дебелаците, които не спират да се тъпчат.
63
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 62 Човек, Е как да няма такъв филм "природно здрав"?Един папагал по -долу от 2 часа вече ми пише , че имало такъв филм. Проследи коментарите. Ако дядо ми бил природно по- здрав от прадядо ми, щял да изкара 90 години и нагоре щото пиеше само по чаша вино на ден, но умря на 69 от инфаркт, а баща му ( прадядо ми), дето пиеше на ден по 200 домашна ракия изкара 81 години, но според папагала тук, той бил природно по- здрав от дядо ми и ако пиел по 1 чаша вино само и 120 години щял да изкара...)))
62
1
 
6
 
! Отговори
човек преди 4 години
До: номер 61Много лесно е да съдиш другите от твоята камбанария.Зависимост означава органична зависимост.Ако си мъж и си жаден (например в пустинята) можеш да издържиш ден два без вода. Не повече.Ами всеки ден?Ако имаш зависимост към алкохол какъвто и мъж да си идва момент в който си купуваш бутилката почти несъзнателно, после почваш по малко, след това се наливаш яко и си задаваш въпроса: "Това аз ли съм този който пак се напи?".Това е заболяване, нищо общо няма с волята.
61
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Според СЗА (световната здравна организация) пиеш ли всеки ден си алкохолик, точка. Няма значение по колко ако е всеки ден.
60
0
 
6
 
! Отговори
Бау преди 4 години
Проблема с пиячите е, че те не смятат, че имат проблем. Само дето не живееш в планината и най-вероятно имаш близки. Те страдат от твоето "живота си е мой".