6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион

Баячки и екстрасенси подбиват цената, взимат на око по 1000 - 2000 лв.
110
6000 лв.- лечението на алкохолик, заклетите пиячи - половин милион
Снимка: Pixabay

Частни клиники искат по 3000 евро или 6000 лв. за лечение на алкохолизъм и наркотични зависимости. Такава е цената в едно от лечебните заведения край морето. В нея се калкулира едномесечна терапия, с включено семейството на пациента, което да му оказва подкрепа в лечението, установи проверка на "Монитор".

Лечението може да бъде и по-евтино в зависимост от степента на алкохолната зависимост, както и избраната терапия, по преценка на лекаря.

В една от популярните клиники пакетът за 7 дни, включващ изчистване на организма, поставяне на имплант срещу пиенето, консултации и наблюдение, както и пълен пансион, струва 900 евро. За двуседмичен престой цената е 1600 евро. За 28 дни се броят 3000 евро. Същата е цената и за 30 дни. Лекари поясниха, че цената зависи още от вида на препарата, който се имплантира, фирмата производител и срока на действие.

В Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолни зависимости в столичния квартал "Суходол" престоят, всички процедури, психиатрична помощ и медикаментозно лечение са безплатни. Там обаче от близо десет години не се прилага подкожно имплантиране на медикамент, който се предпочита от повечето зависими. Той е на основата на веществото налтрексон и се рекламира като ефективен за продължително лечение, по-голямата част от което ще мине извън клиниката. Във вид на имплант веществото действа постепенно. Когато е в човешкото тяло, при употребата на наркотици или алкохол то блокира наркотическите аналгетици. В резултат опиоидите не оказват характерното си въздействие. Така приемът на алкохол и наркотици става безсмислен, тъй като човек не усеща ефекта от тях.

Много по-евтино за "лечение" взимат баячки и екстрасенси. За разваляне на магия за пристрастяване към пиячката те искат между 1000 и 2000 лева, като заковават цената на око според благосъстоянието на човека и неговите близки.

"В световен аспект е прието, че 7 години без алкохол след терапията означават пълно излекуване от зависимостта", каза доц. Соня Тотева – до неотдавна директор на Държавната психиатрична болница по наркомании и алкохолни зависимости.

Оказва се обаче, че независимо от широко рекламираните терапии, не е ясно колко ефективни са те.

"Проучване на успеваемостта на лечението на алкохолизма в България не се прави и скоро няма да се прави, категоричен беше пред "Монитор" д-р Александър Канчелов, психиатър и един от водещите специалист в лечението на тази зависимост, и собственик на специализирана клиника. - Такова проучване е необходимо и трябва да бъде част от национална политика и Национална стратегия против алкохолните зависимости. Към момента такава няма, няма и податки, че някой има намерение да разработи", допълни д-р Канчелов.

По думите му българската държава е абдикирала от този проблем, а здравните власти се държат така, сякаш не съществува. В подкрепа на думите си той посочи факта, че от близо четири години няма и национален консултант по алкохолни и наркозависимости. Такава до 2015 г. беше проф. Соня Тотева. Д-р Александър Канчелов определи проблема пиене като по-голям от този, свързан с приемането на наркотици.

"Той е десет пъти по-голям, отколкото този с наркозависимите, каза той. Обикновено един пиещ засяга с поведението си осем други – колеги, семейството, познати", допълни специалистът.

Независимо че не е правено национално проучване за хората, зависими от алкохола в България, приема се, че е от 3,5 до 5 процента. По данни от 2014 г., събирани във връзка с проект към тази дата

у нас алкохолно зависимите са били близо 500 000 души

Д-р Канчелов обаче е категоричен, че тежко пристрастените са около 350 000. Лекарската му практика показва, че съотношението им към наркозависимите е 10:1.

Оказва се, че в страната няма и достатъчно психиатри – специализирали в областта на лечението на зависимости. По думите на доц. Тотева към момента у нас тези специалисти са около десетина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
10
 
! Отговори
Adolf Eichmann преди 4 години
Когато в живота имаш много ядове, чашката е пръв приятел. Чашката притъпява болката, отпуска, но когато е в повече, удвоява ядовете ти и те прави неадекватен и агресивен. Хора които са щастливи в живота си не се нуждаят от нея - тя е лек само за тези които са недоволни или отчаяни. Най-доброто нещо което може да направи един човек е да си подреди живота колкото може по добре. Тези които казват, че не става просто не се опитват достатъчно, а с чашката е по лесно нали? Е да ама с нея не живееш....
38
4
 
8
 
! Отговори
За трезвениците тук преди 4 години
Една пatкa не пиела, не пиела алкохол понеже водела здравословен начин на живот и накрая един москвич я блъснал на шосето в селото и умряла.
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 39 Ми днес не съм на работа и пия в момента вече едно винце с една лозова сармичка за мезе....и ми е дюшеш.
36
0
 
4
 
! Отговори
minwoo преди 4 години
До Алкохолик ли съм?Не , не си! Аз пия всеки ден минимум 10 бири.
35
1
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
До ГoшуКакво си изкарал в Перу бе? Там само пудра за нослето се прави.
34
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
90% от българите пият нещо вечер (някои още от сутринта).
33
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки ден пия 300 мл. Ракия или водка.Пияница ли съм.
32
2
 
8
 
! Отговори
Муйо преди 4 години
Аз пия в петък вечер и събота цял ден. Алкохолик ли съм?
31
2
 
12
 
! Отговори
Пияния помак преди 4 години
Яжте, пийте и си носете новите дрехи - да не ги носи някой друг! Каквото закачите на зъба и на кюра това остава. Гробищата са пълни с моралисти :))))
30
4
 
6
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
До 25Абе аз съм '77 набор бе, какви майка и баща ме гледали, хахахахахаха :) И двамата ми родителя са починали. Вярно е, че не бачкам, ама ако ме четеше по-често щеше да знаеш че изкарах маса пари в Перу и сега си живея живота само. Няма и да пипна работа никога повече :)
29
1
 
6
 
! Отговори
Алкохолик ли съм? преди 4 години
Всяка вечер пия по 1 литър бира.
28
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 29 Ааааа....дойде на моята..нали това ти обяснявам от 1 час бе- че да ядете, да пиете и да си носите парцалите, щото за горе ред няма. Представи си, че не си по-здрав по природа от брат си, а не пиеш, а брат ти жули всеки ден алкохол и утре като умреш, да се чудиш на оня свят как тъй както си водил здравословен начин на живота си при свети Петър, а Брат ти ще отгледа и внуци за разлика от теб докато си пие ракията.
27
0
 
11
 
! Отговори
Дедо преди 4 години
Ми то в тая държава ако не си малко луд и / или не пиеш НЯМА начин да изкараш дълго!С цалата тази простотия около нас ката ден - ако не пиеш,ще пропиеш,ако не си луд - ще станеш!
26
0
 
8
 
! Отговори
До 19 преди 4 години
И здрав човек няма как да умре от инфаркт,освен при някакво екстремно натоварване.Дядо ти е имал проблеми със сърцето,но не е бил диагностициран,че има такива.По селата често се случва хората да пропускат ходенето на лекар.
25
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 19Ти май трудно вдяваш.Логиката е ,че единият е бил природно по-здрав и ако не е пиел по 200 грама ракия на ден,е щял да доживее до повече от 80 години,а другият е нямало да доживее и до 69 години,ако е пиел и той по толкова.Хората не са еднакви,та да правиш изводи,че пиенето не се отразявало на здравето.
24
0
 
8
 
! Отговори
ЛАЗО преди 4 години
То май само у нас 10 по 100 грама е литър,а не килограм.Наздраве!
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
...майката правила години наред големи мръсотии, раздавала докторантури на некадърници, чиито бащи пък уредили и следването, и дипломирането на вечно пияния й син, дути пък го закриляли и му осигурявали кариерно развитие доколкото това е възможно.Днес протежетата й съсипват института, издевателстват над хора, препъвани някога за да бъде дадена преднина на протежетата. Чрез връзките на една такава дори бил осигурен мезонет на пияницата, който днес обикаля клиниките и не знам как още е жив.
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 22 Тоя Гошу много ясно че не е бачкатор. Нали го виждаш че всеки ден виси като изпрaзнeн *** пред компютъра, и писал по всяко време на деня постове, докато родителите му му издържат мързеливия зaдниk?
21
1
 
12
 
! Отговори
Гошо преди 4 години
Както казваше един приятел,който вече не е между живите - Гоше,в България останаха само луди и пиени,нищо хубаво не ни чека!
20
0
 
9
 
! Отговори
И по-тежки случаи преди 4 години
"..един пиещ засяга с поведението си 8 други - колеги, семейство, познати."В нашия случай засегна много повече, без да го познават. Още през соца започнало толерирането на селска мома, омъжена за кротък пияница, който обаче бил роднина на съпругата на член на Политбюро.Пияницата рано починал, но жена му станала шефка в института ни, макар че е умствено ограничена и мързелива.Само че и единственият й син се оказа алкохолик и правел проблеми още като гимназист. За да го уреди добре в живота.....