Родители: Законодателни мерки застрашават БГ семейството

Социалното министерство: Няма промяна за извеждане на дете
Обновена: 7 сеп 2019 13:41 | 7 сеп 2019 13:41, Елка Василева
58
Родители: Законодателни мерки застрашават БГ семейството

Родители на протест срещу законодателните промени в областта на закрилата на детето. Според протестиращите ще се прокарат опасни възможности дори за отнемане на деца от родителите.

Промените в законодателството в областта на закрилата на детето влизат в сила от 1 януари 2020 година.

Според родители новите законодателни мерки застрашават българското семейство. Опасенията им са свързани например с текстове за извеждане на деца по сигнали.

"Децата не са бизнес, протестираме срещу това, че българското правителство даде власт на чуждестранни НПО-та да решават", каза за Bulgaria ON AIR една от протестиращите Юлия Шматко.

Междувременно от социалното министерство разпространиха позиция, че в действащите от 2006 година текстове, които регламентират основанията на настаняване на дете извън семейството, няма промяна.

Както досега, така и след 1 януари догодина подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване интереса на детето.

Социалните работници и полицията извеждат деца от семейството, ако животът и здравето на детето са застрашени.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
26
 
10
 
! Отговори
ДртПрч преди 4 години
Значи искате да защитите правата на родител, системно пребиващ и насилващ детето си? Похвално!Така де! Откъде-накъде ще му се бъркаме в семейните взаимоотношения, личния и полов живот, а? Детето дгд! Буквално.Като протестирате, поне проверявайте срещу какво!
5
4
 
37
 
! Отговори
родител преди 4 години
А бе българина ви търпи простотиите,ама на децата не посягайте,че тогава ще видите и Апокалипсис,и Вартоломеева нощ и Баташкото клане на едно!
4
25
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тия сигурно "възпитават" децата си като ги бият. Едни нормални родители не биха били против.
3
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
новите антиваксъри са тия протестъри....нЕкви с по два айфоня почнали да ми протестират, че ще им отнемат детето по сигнал от съседа........ тоталното невежество убива всяка добра инициатива по тези земи, за съжаление...
2
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Децата ни не са за продан!
1
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гербаджийските продажници няма да мирясат докато не усвоят едни пари от Норвегия. Или вече са ги усвоили, затова насила прокарват закона въпреки обществената съпротива.