Руската изложба бе открита на фона на протест. Сред недоволните и Местан

Изложбата породи скандал между България и Русия
Обновена: 9 сеп 2019 17:13 | 9 сеп 2019 17:08,
487

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Документалната изложба, която привлече вниманието на обществеността заради острата размяна на реплики между София и Москва, официално бе открита този следобед в Руския културно-информационен център в София от руския посланик у нас Анатолий Макаров.
Още по темата

БЗНС излиза на протест заради руската изложба

На събитието присъстваха стотици граждани, които желаха да видят какво е подготвило руското посолство за 9 септември, политици от БСП и АБВ, историци и общественици. Паралелно с откриването на изложбата се проведе и протест пред сградата на Руския център.

Организаторите на изложбата са решили да заменят старото име - "Към 75-ата годишнина от освобождението на Източна Европа от нацизма. България", с новото - "Пътят към победата: историческите източници".

Протестиращите срещу изложбата, сред които бяха Лютви Местан и Николай Ненчев от БЗНС,  носеха плакати, на които пише "Сталин не е освободител", "Освобождение? Не, нагла окупация" и други. Движението по ул. "Шипка" не е спряно, но е затруднено. В района има засилено полицейско присъствие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


487
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
311
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 325Мдддаааа..............явно ти си от тези 10-тина % тъ-па-на-ри, дето още вярват, че през 1989 година ние сме станали "демократична" държава!!!! Че някой е дошъл да ни "освобождава" от социализма, а не да ни съсипе индустрията и промишлеността, селското стопанство и културата! Да ни открадне умните млади хора, да ни превземе пазара и да ни продава скапаните им пластмасови домати и краставици!!! Боже, КОГА най-сетне ще ви дойде акъла в главата...ако имате глави разбира се!!!???
310
4
 
7
 
! Отговори
amerikanskoto преди 4 години
posolstvo...niama li da organizira otvetna izlojba ..kak kombardirat Balgaria I izbivat nevinni civilni jervi ?!?? Izlagat se !!! Sashto kak loshia Spisarevski gi e poril kato ribi vav vazduha !!! Izlojba okolo pametnika na amerikanskata arogantnost izdignat v tiahnoto posolstvo !!!
309
7
 
10
 
! Отговори
до 321 преди 4 години
И понеже кризата се реши азиатският департамент на Руската империя свали Батенберг чрез платени офицери-русофили и щеше да обяви всерусийският император Александър III за цар български,но тоя пусти Стамболов взе че направи контрапреврат и обърка на Саша II плановете.
308
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А моят баща е споделял, как един негов съсед който поправял фурни също бил отведен и после никога не се върнал.
307
3
 
16
 
! Отговори
Все пак преди 4 години
какво става с визите за САЩ трябват ли още визи за САЩ? САЩ нали имат договор за безвизов режим с ЕС, ние го спазваме и ги пускаме без визи. САЩ спазват ли го, или за тях България и българите са полу-човеци втора категория и не е нужно да се спазват с тях договори.
306
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До *** които вярват какъв невероятен стандарт сме имали преди 44-та:bodil.bg/wp-content/uploads/2015/12/1939_3.jpgbodil.bg/wp-content/uploads/2015/12/1939_2.jpg
305
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И моят баща е споделял, как един негов съсед който поправял чекмеджета и табуретки също бил отведен и после никога не се върнал.
304
18
 
15
 
! Отговори
Все пак преди 4 години
Да не забравяме, че цялата така наречена група "Русофили" пише непрестанно в моменвта в този сайт. Не случайно ги "олепиха", че работят за Руското разузнаване.Така, че не обръщайте внимание какво пишат предателите на България.
303
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТурското робство може да сме изкарали, друг в въпроът колко е било страшно тогава, но сегашното парнтьорство и благоденствие с бананите, тоалетната хартия, свободата за бегането на Запад, и пълните магазини едва ли ще преживеем с оглед на тези темпове на разпад и смъртност на българската нация.
302
11
 
8
 
! Отговори
до 322 преди 4 години
През 1916 дойдоха в нашата Добруджа и доволно убиваха и насилваха.Ама това не се брои нали?
301
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не са причината демокрацията и Западът за бедността и упадъкът в източна Европа след промяната 90та години, причината е Русия която не позволява на източна Европа да се развива и източноевропейците защото са прости и не могат да прилагат правилно демокрацията.
300
21
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Моя баща ми е споделял,че като малък техен съсед затова, че е поправял велосипеди на частно един ден е бил отведен и повече не се е върнал.Това не е бил нормален режим.
299
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 315Хо-хо-хо-хо-хо................по-голяма Т-Ъ-П-О-Т-И-Я не бях чел!!!! Хи-хи........лъжете си....лъжете си..............НИКОЙ ВЕЧЕ НЕ ВИ ВЯРВА!!!! Вярно е, че за 30 години израстна едно нег-ра-мотно поколение, което въобще обърка КОЕ Е ДОБРО И КОЕ ЗЛО, но.........ние и под турско ро.б.ство 500 години искарахме и пак не се затрихме, ще изкараме и либерасткото ро.б.ство!!! Още повече, че му се вижда НАЧАЛОТО НА КРАЯ!!!
298
12
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Руснаците, като идват, не убиват нито един българин, за разлика от САЩ които с бомбардировките над София убиха няколко хиляди цивилни българи без причина.
297
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 305 Вие правите един невъобразим миш-маш от историчексите факти, които не познавате добре. Между Русия и Англия има споразумение, че турски войски никога няма да бъдат допуснати в източна Румелия. И Англия, и Русия спазват това споразумение. Това обезпечава успеха на Съединението. Султанът иска да му позволят да построи военни крепости по Стара планина - Русия и Англия не разрешават. Русия въоръжава и обучава българската армия, която разгромява сърбите. На цариградската конференция се решава българският княз да стане губернатор на Румелия. Така кризата се разрешава в наша полза
296
2
 
2
 
! Отговори
liberaalnata demon преди 4 години
okracia e nai-loshoto neshto prichiniavano na chovechestvoto ! Do sega be hitlerovia fashizam ...ot sega natattak e liberalnata demonokratsia ! Rusia ni spasi I osvobodi ot parvoto ...iavno pak shte triabva da se namesi ..za da ni osvobodi ot dneshnoto !!! Nenchev I Mestan ...kadeto I da se poiaviat ...sa otkrovenna antireklama ! Dolni tvari !!!
295
1
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
апропо политиката малко настрана ,какво подяволите прави Местан на "протести" вместо да е в затвора за убийство на дете??????Какво става с тази колония бе пълен хаос!
294
24
 
6
 
! Отговори
до 312 преди 4 години
Байо ти знаеш ли,че националните катастрофи ни ги причини Руската империя.Тя даде В.Македония на Сърбия,Егейска на Македония,а после император Николай II накара Румъния да ни удари в гръб,докато ние се борим с гърци и сърби.Руският посланик Михаил Гирс накара Турция да реокупира Одринско.През лятото на 1913 ние загубихме 93000 кв км и 2 мл.население заради Русия.Чети бе байно, безплатно е!
293
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Армия от роби не може да донесе свобода на други,а ново робство /към днешна дата се нарича окупация/!В Западна Европа американците оставиха местните народи самида изберат своя път на развитие,но рашистите не позволиха това на народите от Източна Европа.Затова сме на този хал до сега и още дълго.
292
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Цяла седмица говорят за тази изложба. Едни я хвалят, други я критикуват.А НИКОЙ НЕ Я Е ВИЖДАЛ!