Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци

Много отказват да приемат повече туристи, Ангелкова: Ще говорим с Горанов
Обновена: 24 сеп 2019 19:20 | 24 сеп 2019 19:20, Веселина Йорданова
166
Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци
Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Български хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях, докарани от фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше днес следобед среща в министерството с бранша, предаде "24 часа".

Още по темата
Ангелкова каза, че ще се водят разговори с финансовия министър Владислав Горанов "на какво можем да разчитаме". 

Досега в министерството са се обадили собствениците на 25 хотела, които са посрещнали туристи, докарани от "Томас Кук", но според нея броят им е поне 2 пъти по-голям.

Те не могат да разчитат на заплащане за услугите, тъй като по принцип в този бранш се плаща 60 дни след престоя. По-голямата част от тези туристи са дошли през юли и август и на практика тези хотели трябва да се наредят в листата на кредиторите на "Томас Кук", за да могат да получат парите си.

"Някои от тях искат да се явят отделно, други искат да се подаде колективен иск. Поели сме ангажимента да координираме тези действия", каза Ангелкова. Тя не пожела да каже с каква сума "Томас Кук" е ощетил българските хотелиери, тъй като било търговска тайна.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс обеща, че всички туристи от Великобритания, които се намират в България, ще бъдат прибрани, но трябва да се заредят с търпение, тъй като са възможни закъснения.

Много хотели отказват да приемат повече туристи, съобщи Христо Гълбачев, изпълнителен директор на Астрал Холидейз, чрез която "Томас Кук" работи в България. Той обясни, че близо 6000 туристи на "Томас Кук" са още в България, като днес и вчера са пристигнали нови.

"Някои хотели отказват да ги приемат, като претендират за плащане в брой", оплака се той. Гълбачев призова хотелиерите да не влошават имиджа на България пред чуждите туристи, като каза, че последният турист на Томас Кук ще си замине от България до 13 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да фалират - един от възможните процеси при пазарната икономика. Друг ще купи хотелите, какво толкоз.Реват като . за , защото са свикнали да цоцат от държавата. Но като се огледаме, кои са големите "хотелиери" у нас, нещата се проясняват. Едва ли не всеки бивш политик или родата му са с хотелиерски бизнес. Действащите си имат подставени лица. Всички за туризЪма ламтят, защото има бърза възвращаемост. Място като за без пари, материали от някой "проект" и за година, хотелчето готово.Лапай Гуджо
100
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ревна бре !
99
22
 
1
 
! Отговори
Предприемач преди 4 години
За да има качествен туризъм и места, трябва всички да плащат за това. В доста държави има включена такса туризъм в осигуровките. Няма пречка и тук да се вкара на всеки осигурен по една минимална отдръжка от 5 лв. месечно, която да се разпределя под форм а н а субсидия към бранша на база брой легла или места в заведение.Никой няма да ги осети тия 5 лв. месечно, но като се съберат от 3 милиона работници ще се получи сума от 15 милиона месечно. И аз не искам да плащам осигуровки, но го правя...още
98
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Га ядаа кифтяата ни риваа, ся ривът. Га подписваа договори не им тряши държавата, ся га ши фалират им тряя. Ганюфцииии!!!!!!!!
97
0
 
17
 
! Отговори
Спешно преди 4 години
Хотелите и другите фирми, на които Томас Кук дължи пари, трябва моментално да се свържат с ликвидатора и да се наредят сред кредиторите. Ако са по-напред в списъка, имат по-голям шанс да видят пари - след продажбата на самолетите и всички останали активи, които не са малко.
96
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Като печеля, печеля само аз.""Като губя, губи само раята."Из дневниците на българския "бизнесмен".
95
0
 
50
 
! Отговори
Въпрос преди 4 години
Какво общо има държавата с частноправни казуси?Държавата ли се е съгласявала с клаузите по договора с Томас Кук?Разбира се, че който е неспособен да управлява бизнеса си трябва да фалира. Данъкоплатеца не може да бъде гарант в подобни казуси. Но дори да може, липсва причина поради която да стане такъв. Укриването на доходи, гаврата с персонала определено не са причини.
94
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като не ми върви бизнеса да искам по-ниски данъци така ли? Топ държава
93
3
 
6
 
! Отговори
Бат Минко преди 4 години
Ах каква красива жена.Искам да я чук.ам тя ще го гали он че я плю..е.И така до края на нощта.Влюбен съм безумно в тая разкошна жена.
92
0
 
42
 
! Отговори
Радослав преди 4 години
Тия незнаят ли, че вече имат по ниски данъци? Единствените в България които имат 9% ДДС! Това го няма нито за стоки от първа необходимост, нито за лекарства, нито за каквото и да е друго! А данъкоплатците питат ли ги дали имат възможност или минават през труден период? Не, нали! Вдигайте им ДДС-то на 20% и които може ще се справи, останалите да фалират! Нарича се естествен подбор! Да се оправят както могат! Като не им харесва - свят широк, все ще се намери кои да заеме мястото им!
91
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я,па и аз искам да не плащам данъци ,щото тая година малко клиенти ,а 5 фирми не са ми платили , за мен "държава" няма ли ?хотелиера като не плаща заплатите за цял сезон къде е държавата ?
90
0
 
43
 
! Отговори
Прогноза Анализова преди 4 години
А нещо друго не искат ли? Бизнес е това, бизнееес, ама къде акъл у тези...Къде гледахте, като подписвахте договорите? Нещо като предварителна информация, проучване... От две години имало негативни отзиви и прогнози за тази компания.Ама нали нашите са на принципа ден година храни и тоа ли ша *** учи мене, та сега са се овътрили. Кой каквото си е надробил - да си го сърба и държавата да не им кляка за наша сметка.
89
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма данъчен гювеч за муттрагените, плащай или предавай хотела бухахахаха
88
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сакън недейте им намаля данъците защото-първи ще скачат хлебарите те само се ослушват нещо да се появи отнякъде, я суша я киша и да вдигат и те цени та и сега ще донесат от десет кладенци вода само и само и на тях , сакън недейте !!!Ще скочат и други с аргумента-от къде накъде ще се помага на едни а не на други, като са си подписвали доворите хотелиерите да са гледали какво подписват щели да чакат два месеца, ха сега да чакат !
87
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ДДС върху туризма е 9%. Това си е по-нисък данък. Какво толкова мрънкат - на персонала си плащат мизерни пари - сега да видят какво е да се работи за без пари!
86
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това подигравка ли е?По-ниски данъци, щото щото цели 50 хотела имали проблеми?Че и за "имидж" на българския туризъм говори - като върнете българите на лай.номорието, тогава може да говорите за какъвто и да е имидж.
85
1
 
33
 
! Отговори
наблюдаващотдалеч преди 4 години
По-ниски данъци ли? А в силните сезони, платихте ли по-големи данъци? Данаците са според печалбата. Плащаш според това колко си спечелил.
84
2
 
30
 
! Отговори
БС преди 4 години
Просто англичаните изиграха неграмотните български бизнесмени
83
0
 
36
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Хотелите се ръководят от ***, любовници на някоя мутра местна, когато и да ги взривим и да разчистим ивицата си от тях, ще е късно ;) !!!
82
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тия с хотелите дето бетонизираха морето не разбраха че живееме в пазарна икономика където всеки си носи отговорност риск и че не сме 90 те години държавата не е длъжна на никой попринцип освен на социално слаби въпреки че социално слаби са много малка част другите са *** с здравни каси и индиянци многодетни ако се опростяват данъци то трябва да е на млади хора с завършено мин средно спец образование