Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци

Много отказват да приемат повече туристи, Ангелкова: Ще говорим с Горанов
Обновена: 24 сеп 2019 19:20 | 24 сеп 2019 19:20, Веселина Йорданова
166
Заради кризата с "Томас Кук": Наши хотелиери искат по-ниски данъци
Николина Ангелкова. Снимка: БТА

Български хотели искат данъчни облекчения, за да преодолеят кризата с плащанията за почиващите в тях, докарани от фалиралия британски туроператор "Томас Кук". Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше днес следобед среща в министерството с бранша, предаде "24 часа".

Още по темата
Ангелкова каза, че ще се водят разговори с финансовия министър Владислав Горанов "на какво можем да разчитаме". 

Досега в министерството са се обадили собствениците на 25 хотела, които са посрещнали туристи, докарани от "Томас Кук", но според нея броят им е поне 2 пъти по-голям.

Те не могат да разчитат на заплащане за услугите, тъй като по принцип в този бранш се плаща 60 дни след престоя. По-голямата част от тези туристи са дошли през юли и август и на практика тези хотели трябва да се наредят в листата на кредиторите на "Томас Кук", за да могат да получат парите си.

"Някои от тях искат да се явят отделно, други искат да се подаде колективен иск. Поели сме ангажимента да координираме тези действия", каза Ангелкова. Тя не пожела да каже с каква сума "Томас Кук" е ощетил българските хотелиери, тъй като било търговска тайна.

Посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс обеща, че всички туристи от Великобритания, които се намират в България, ще бъдат прибрани, но трябва да се заредят с търпение, тъй като са възможни закъснения.

Много хотели отказват да приемат повече туристи, съобщи Христо Гълбачев, изпълнителен директор на Астрал Холидейз, чрез която "Томас Кук" работи в България. Той обясни, че близо 6000 туристи на "Томас Кук" са още в България, като днес и вчера са пристигнали нови.

"Някои хотели отказват да ги приемат, като претендират за плащане в брой", оплака се той. Гълбачев призова хотелиерите да не влошават имиджа на България пред чуждите туристи, като каза, че последният турист на Томас Кук ще си замине от България до 13 октомври.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
31
 
! Отговори
гошко преди 4 години
Ако в "лоши времена" определени бизнеси искат облекчения, то би следвало в "добри времена" да имат допълнителни натоварвания.Какви бяха допълнителните натоварвания за хотелиерите, през многото добри години за тях?!? Такива е редно да бъдат сега и облекченията.Другото се нарича приватизиране на печалбите и национализиране на загубите
80
0
 
31
 
! Отговори
Fogi преди 4 години
Аи няма нужда за 25 хотела да се намаляват данъци. В крайна сметка данъците са върху получени суми и печалба и трябва да се събират Сигурно само 25% от заетите стаи декларират, че и преференции искат.
79
0
 
48
 
! Отговори
Пепи преди 4 години
А когато прибирахте парите от Томас кук плащахте ли по високи данъци
78
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
От Томас Кук стана Томас С'Чук - българския "прозорец" е строшен
77
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ае чуек, как може да са сложили за министър някаква хем грозна хем обратното на умна?
76
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е, че този УЖ фалит на английския тур оператор е защото на 31 октомври Великобритания напуска ЕС без споразумение! ! Защо не фалираха в началото на сезона април, май месец, а изчакаха дни до крайния срок на Брексит! На ход е Юнкер да вразуми наглите англичани!
75
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това същия този бизнес дето нарича работниците крадци за това, че ползват болнични ли е? Като във всеки бизнес има си рискове, да са си ги сметнали, застраховки и тн. не само да чакат да стане нещо и да реват за по-ниски данъци и субсидии. Както принуждават служителите да ги е страх да се разболеят така и те да се оправят с рисковете на бизнеса.
74
0
 
40
 
! Отговори
Картофчо преди 4 години
Фалит на хотел означава, че друг ще го купи. Не разбирам какъв е проблема че държавата ще им опрощава нещо. Щом не са си направили сметката - фалират и който желае да влезе в бизнеса ще си купи хотела и ще продължи с плащанията както си е по законовите правила! Не знаят как се управлява такъв бизнес - докарват го до фалит и просле друг държавата т.е всички ние да им плащаме за глупостта им! Аз не съм съгласен!!!Идват избори, така че правителството да си опича акъла!!!
73
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 86Заявиха,че най-много били румънците по бетономорието....и руснаци много идват,така, че имат си милиони печалба и този сезон,да не се правят на бит котак,за да ограбят и те народа.
72
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
да не се окаже сега, че всичките им приходи и печалби са само от британците, та видиш ли трябва и субсидия да получат
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 84Няма да имат туристи,особено бг ако държавата им помогне.
70
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Догодина туристите отново ще са тук освен ако не ги прогонят точно хотелиерите, които постоянно се оплакват и искат нещо. На всички е ясно, че точно в тоя бизнес се крият доста данъци. Държавата да им помогне, но не да им опрощава или намалява данъците за постоянно.
69
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прибирали млн от Томас Кук,за да им стоварва пияни и деградирали наркоманиот острава, и така прогониха любителите на морето българи. Трябва да фалирате,задължително е,защото ако получите привилегии от държавата следващото лято нито един бг няма да ви посети,за назидание. Иначе трябва всеки бг 5 години безплатно да го поемете,след като народа ще ви спасява.
68
0
 
16
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
За нашите хотелиери остана кука на Томас.
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 59Защото платихме социалната програма на американците. Фалираха два държавни фонда, които раздаваха ипотечни заеми по непазарни правила. На куцо и сакато. Естествено фалираха. Европейските банки се подведоха по това, че са държавни, т.е.гарантирани от държавата и ги финансираха. И американците ни изиграха.
66
0
 
26
 
! Отговори
ха ха ха преди 4 години
Наглеци. И ние искаме ниски данъци ,високи доходи, ниски цени...Капитализъм е,оправяте се сами,ато неможете фалирайте,и да дойдат хора на вашето място,защото празно няма които ще могат. ДДСна туризма и без това епрекалено ниссо,сега направо без пари за държавата искат да карат. Не стига,че мнозинството ги мразят,и ги бойкотират те искат привилегий.
65
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хотелиерите не се спряха! Като не могат да си управляват риска да се отказват! Скъпи коли, летелни апарати, Дубай и т.н. Като не могат да си запазят стандарта, ще се ограничат. Всички сме в риск. Търпим загуби, имаме печалби. Едни клиенти си отиват, други идват. Отписваме вземания. И пак плащаме заплати, осигуровки и данъци. И то не като при хотелиерите, колкото от социални помощи за 12 часа работен ден. Ние им плащаме рекламата, а те ритат туристки.
64
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гърците вероятно имат същия проблем умножено по 10. Така че гледайте какво правят там и си опичайте акъла.
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо директен иск срещу английското правителство и начисляване на лихви докато не платят. Какви са тия ядат и пият на поразия и после не искат да плащат? Борката Джонсън требва да си плати и едва след това може да разсъждава на тема брекзит. Нема да отстъпвате, немалко пари да това.
62
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За проблемите на този оператор се е знаело от 2- години , нооо, забалежете - в нашето Министерство на туризма нямало кой да направи оценка на ситуацията и да предупреди хотелите предварително за риска-обяснението е ,че видители , гърци , турци , испанци също загазили ..изобщо при г-н Борисов имали читаво министерство??