Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
354
3
 
26
 
! Отговори
МакаронЪт е за бой преди 4 години
Тоя Макарон е наистина много зле. Какво ще ги харесва тия от Гвинея? 85%от тях са от мирната религия. Явно има много къса памет. Забрави как бяха откачили африканските банди из Париж, горяха наред дни наред,че дори Триумфалната арка бяха съсипали. Полицията не знаеше какво да прави. Атентатите също много бързо ги преглътна като нещо нормално едва ли не. Думите му направо ме отвратиха. Едва ли не африканците са повече от българи и украинци.
353
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И каква стана та, а? Някаква си *** общественичка да ни кара да се възприемаме по-долу от африканските домашни любимци на Макарон? Все пак по цвета и занаята им във Франция ще ги познаеш! А и вижте я само какви ги е ръсила. Поне познава 5-те лева. Те във Факултето броят до толкова - с пръстите на едната ръка. Вай, вай, вай! Бай *** никога не се е излагал за 5 лева ... колкото - толкова. Ама Макарон да не е минал на предколедна тарифа срещу ... 5 лева?
352
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макарона за туй ли дойде на крака на BOSSko тиквата!
351
4
 
13
 
! Отговори
до 383 изненадата преди 4 години
Ами българка съм и не понасям българите. Предпочитам в чужбина да ме бъркат с друга славянска нация, не ги поправям.+++Какво пък толкова те е срам,че си българка? Повечето хора от Западна Европа дори не са чували за България. Най-начетените си мислят,че столицата ни е Букурещ. Живея в Германия и за германците си чужденец. Ако те объркат с полякиня, рускиня,молдовка,унгарка,македонка, хърватка какво толкова ще се кефиш. Да не мислиш,че няма ,, ***"и от други държави?
350
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Обича африканци, за да си играе с тях на прескочи кобила!
349
18
 
13
 
! Отговори
А, изненада ли е? преди 4 години
Ами българка съм и не понасям българите. Предпочитам в чужбина да ме бъркат с друга славянска нация, не ги поправям. Нашите долнопробни *** чак когато (и ако) се научат да не гепват по пет лева защото няма да ги фанат, да не мамят заради спорта, да не са евтини тарикати може и светът да започне да ги третира по-добре от африкански мигранти. Разбирам думите на Макрон, точно така изглежда българинът в очите на цивилизования свят
348
2
 
10
 
! Отговори
Да им е за поука! преди 4 години
Ако има предвид едни не-българи с българско гражданство, мога да го разбера. Всеки е пропищял от тях, но присъствието им в Западна Европа е полезно - нека някои си направят извод спрямо кого настояват да сме толерантни?
347
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама тоя защо ли изпитва такова влечение към африканци?
346
0
 
8
 
! Отговори
само питам Макарона преди 4 години
Макарончо, Бат Бойко и Цецо ли са се изтърсили без покана в дома ти да ги гощаваш с френски суджуци и сирена,че толкова си се ядосал на целия български народ????
345
2
 
7
 
! Отговори
АНОНИМ преди 4 години
Тази нация гилотинира кралете си и каза,,СВОБОДА,БРАТСВО РАВЕНСТВО!Е колонизира Мароко,Алжир,Чад и т.н.,да но техните деца дойдоха в държавата ..майка.. и какво И Франция пропищя-радикализиране,атентати ,ама те не можели да се интегрират в обществото?Младото момче Макрон е имал лоща учителка по история!
344
0
 
8
 
! Отговори
гост преди 4 години
Помощ няма да дойде от никъде!!! Всяко племе се бие за себе си ако иска да оцелее. Който не се бие за себе си е МЪРТЪВ.
343
2
 
19
 
! Отговори
българин преди 4 години
Преди няколко години във Франция имаше серия от атетнтати при които загинаха стотици французи.Но тогава никой не спомена да са дело на българи или украинци.Сега не знам защо нас и украинците ни смятат за най голямото зло.То и аз не предпочитам френските коли,ама ни натресоха линейки "Пежо".И са ужасни-от 30 години не съм виждал нещо така да друса!Оттук нататък нищо произведено във Франция няма да купя!
342
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
И аз отложих пътуване в франция. Да ги хранят от африка!!!
341
3
 
15
 
! Отговори
един българин преди 4 години
Ех, тоз Макарон! Бях преглътнал ,че е обратен и женен за по-възрастна за пред хората,ама сега след това изказване ми стана крайно антипатичен. Африканците много работливи ли са бе Макароне? Ей затова французите после да не се чудят защо са станали чернокожи.
340
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Брей, че наглост! Тихом-мълком трият от коментарите, които са срещу Макарон. Явно тия от неговата френска банда са ни окупирали отдавна и ни промиват мозъците както им е угодно! Защо си мисля, че са ни превърнали в индианци от резервата, наречен Е С? Вие как мислите?
339
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Общото между българи и украинци? И двата ни премиера са ... клоуни на конци.
338
0
 
9
 
! Отговори
ЦАР АТИЛА преди 4 години
Забравиха кога ги изкара от землянките да ги цивилизова.. в преди 1 700 г.
337
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз пък предпочитам твоето бабе!
336
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българската банда е в парламента.
335
1
 
15
 
! Отговори
гост преди 4 години
Франция, не плюй в кладенеца от където пиеш вода!!!!!!Франсоа Митеран е прав.