Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция

Изказването му предизвика остри реакции
2 ное 2019 13:15, Нели Христова
519
Макрон предпочита африкански мигранти пред български банди във Франция
Снимка: Reuters

"Предпочитам хора, идващи от Гвинея или от Кот Д'Ивоар, които са тук и вършат работа, отколкото българи или украинци с техните нелегални канали." Това заяви френският президент Еманюел Макрон в интервю за крайнодясното списание "Вальор актюел". Естествено, думите му предизвикаха бурна негативна реакция.

Пред дясната медия Макрон обяснява как ще вложи цялата си енергия срещу създаване на паралелни общества и нелегалната миграция.

Интервюто първо разбуни духовете във Франция, където за първи път президент дава интервю за толкова крайна медия. Думите му обидиха и Украйна, която повика френския посланик в Киев за да даде обяснение.

Остро реагира и България. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева нареди на посланика ни в Париж Ангел Чолаков да връчи протестна нова във френското външно министерство. Френският посланик у нас г-жа Флоранс Робин бе извикана в понеделник в МВнР за обяснения, съобщиха от МВнР. А вицепремиерът Красимир Каракачанов се възмути във Facebook:

"Изказването на френския президент Макрон, че предпочита мигранти от Африка вместо "български и украински банди" е поредната проява на политическа арогантност и високомерие, демонстрирани от един от настоящите лидери на някогашната Антанта.

В навечерието на 100 години от подписването на Ньойския договор в Париж подобно поведение показва, че историческите грешки не са научени от т.нар. политически елит на Европа. Това, че Макрон предпочита мигранти от Кот д'Ивоар си е негово право и мен не ме интересува. Не мога обаче да подмина с лека ръка квалификацията на българите като „банди“. Това е недопустимо и обидно.

Нека не забравяме, че точно преди 100 години, именно във френската столица, под натиска от Съглашението е подписан един от най-мракобесните договори, които пренареждат насилствено картата на Балканите и оставят тежка кървава следа в последващата история на балканските народи. Подобно поведение през 21-ви век, независимо от вложения в него смисъл, е дипломатически недопустимо. ЕС в своята същност е общност, която трябва да работи за еднакво спазване на човешките, икономическите и политически права на гражданите на държавите членки.

Свободното придвижване на хора, стоки и услуги, залегнало в неговата философия, е един от водещите принципи.
Демонстрацията на незачитане, декларирането на поведение на двойните стандарти във всички области на живота спрямо страните от бившия Източен блок е всъщност отричане на Договора за Европейския съюз и на Договора за функционирането му.

Като заместник министър-председател на Република България категорично се противопоставям на подобни опити за дискредитиране на името на държавата и погазване на правата на българските граждани. Който е имал колонии, да се оправя с наследството, оставено от някогашното им управление. Българските граждани обаче са равноправни граждани на ЕС и аз няма да допусна който и да е да се гаври с моите сънародници.

Ето защо настоявам Външно министерство да реагира на поредната проява на високомерие, обидно отношение и неуважение към българския народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


519
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
334
2
 
9
 
! Отговори
681 преди 4 години
Човекът само споменава "български банди" и родното правителство скочи срещу него...Защо ли?Аз лично не съм от никоя банда.
333
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Планувах екскурзия в Париж, но след това изсирaнe на баболюбеца промених дестинацията на Рим.
332
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Нищо не е случайно.. шут на франсетата!!! Спрете да им купувате ***!!!Край на екскурзиите!!!Ние ще останем бяла държава без тях!!!
331
0
 
12
 
! Отговори
до 352 преди 4 години
Не, имал е предвид един на всички ни до болка познат сикаджия.
330
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За това ще ни приказват както си искат. Вижте само коментарите и *** с влечение към червения цвят - това е отрицанието на сменилите пола си от син на червен. Все от джендаристанската банда на Макарон! Бре, още малко и ще запеят МАРСИЛЕЗАТА!
329
0
 
10
 
! Отговори
анонимен преди 4 години
Помощ няма да дойде от никъде!!! Всяко племе се бие за себе си ако иска да оцелее. Който не се бие за себе си е МЪРТЪВ.
328
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колонизаторите се уядоха в бг колонията и почнаха да лаят...Къде си Цар Калояне???
327
0
 
12
 
! Отговори
Ала_Бала преди 4 години
Вероятно е имал предвид сикаджиски и висаджиски банди и някой от главатарите им!
326
1
 
11
 
! Отговори
гост преди 4 години
Къде са истинските генетични българи???Херодот- "Българите са най праведния и смел народ в света."
325
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Простащина
324
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
пардон, да не ПРЕЧИ ...
323
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
За едно Борисов е прав - КАЛПАВ МАТ'РИАЛ СМЕ!!! Толкова *** необяснимо драскат и плюят България...отвратителна работа!Ако има подобна статия в техния печат - 100% от мненията ще са във ФРЕНСКИ интерес!
322
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Прав си е човека.Кой каквото и да каже бай *** си е бай ***,само че днес освен отрицателните качества на Алековия герой българина е успял да кумулира още куп отвратителни(престъпни)качества.Той много знае,много може,много разбира да ама не.Прав си е Макрон да предпочита всякакви ,но не и българи.
321
1
 
7
 
! Отговори
Върл Левскар преди 4 години
Що е то геронтофилия и има ли почва във Франция ?
320
3
 
12
 
! Отговори
някой преди 4 години
Макрон, най- напред да се оправи с корсиканската и марсилската мафии и тогава да се занимава с разни банди! Но как да се оправи с командоси, които едни българи пребиха?!
319
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Макрон говори против организираните каналджийски банди от България,а не срещу българските гастарбайтери.Правете разлика,не се хващайте на първосигналните реплики на Жамбаски.
318
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Знае той защо говори така!Славяните сме бедни,но интелигентни - вече приключихме с най-долната работа на Запад,преминахме на други нива,а на тях им трябват черноработници!Но Петлето много бърка, те и африканците вече захитряха.
317
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно че интервюираният се казва Владимир Путин. Омраза и жлъч към България и Украйна.
316
0
 
3
 
! Отговори
До 322 преди 4 години
Как какво бе? Работна ръка и свободен достъп до нашия пазар.
315
3
 
14
 
! Отговори
Eh преди 4 години
Знаете ли в Дания колко банди има и касва мафия и арганизирана престъпност..а никой не го казва това и афишира .а все срещу България и белите културни и възпитани бачкатори.които ряботят най-тежката работа в Европа.а ислямистите и жените им сама раждат.дърпат помощи и са по цял ден в Моловете и пазаруват здраво..На тях се дават жилища.пари и безплатни курсове и ги обгрижват.а нас ни мразят..