Подмяната на историята – не е феномен, а се повтаря!

Мила Салахи: Децата ни учат откровени лъжи
5 ное 2019 23:10,
102

Пиар експертът Патриция Кирилова, изследователят Мила Салахи и председателят на Центъра за защита и развитие Александър Димитров гостуваха в предаването "Денят ON AIR" и разговаряха за родолюбието, будителския дух и националната идентичност.

Според Патриция Кирилова във всяка една епоха има различни по вид трудности, но винаги има хора, които намират сили, за да се преборят с тях. Необходимо е да се обръща внимание на тези постижения и да ги предаваме на децата си.

"Децата ни учат едни откровени лъжи", допълни Мила Салахи. Подмяната на историята не е нов феномен, като тя даде примери за това от нашето минало. 

"Азбуката, която всички наричат кирилица е българска азбука. Тя не е написана от Кирил, той умира 30 години преди нея. Тази азбука трябва да се нарича "българица", коментира Александър Димитров друга широкоразпространена заблуда.

И тримата са единодушни, че трябва да се предприемат мерки от държавата и съответните институции. Необходима е мащабна дискусия, за да се промени съдържанието на учебниците и учебните програми.

"Знам, колко е важно да се запази корена, да се запази самосъзнанието на българина. Българската история е изключително древна. Ние сме дали на всички останали народи, които са били около нас, нашата култура", заяви Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
4
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 75Не ме разсмивай. Ще кажа само, че Киевска Рус, както и Волжска България са едни от първите държави, които се отделят от Българската империя.Стара Велика България не само в Крим и столица Фаанагория. Как древните автори, ще нарекат "Велика" една малка държава, как ще я нарекат "Стара", ако е основана едва през 632г.? България е много по-стара и е империя между 5-ти и 7-ми век. А Великата Киевска княгиня Олга е българка, от рода на княз Борис!Какво общо тук има днешна Русия? Нищо!
71
4
 
3
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 71.Но траките са ариани, както и Константин Велики.Между арианите траки, които тогава излъчват 25 римски императора и православните започва битка за властта в църквата и империята.200г след основаването си през 381-ва год., "православната църква" успява да вземе властта и обявява българите/траките/ за еретици и варвари.По политически причини княз Борис се отказва Сирмиумския символ на вярата и приема "православния" Никейски символ. Няма покръстване, само смяна на символа на вярата.
70
4
 
1
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 71Траките/разбирай българите/ започваме да приемаме християнството още през 1-ви век. Когато в края на 6-ти век, след смърта на последния велик император с тракийски произход Юстиниан, православните завземат религиозната власт и свързаната с нея държавна власт, след което разрушават над 900 наши първохристиянски храма. Толкова християнски храма ще има в цяла Западна Европа едва през 10-ти век. Това означава, че траките, наричани от 3-ти век и българи са били християни още тогава.
69
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Пък и започва "Откраднат живот"."Не разбирам хората, които негодуват срещу демокрацията и държавата. Та сега виждаме, че пациентите в психиатрията имат интернет и гледат сапунки, а преди 10/11 горките хора ги връзваха и лекуваха!Та какво по-демократично от това лу дите да си ходят необезпокоявано сред нас, да си казват мнението, да бъдат пълноценна част от това общество? Дори почти единствена част от това общество?
68
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"А относно Киевска рус, много е спорно дали тя е началото на...""Историчке", радвам се, че вече си усвоила, че Киевска Рус е древна Русия, защото доскоро беше убедена, че лошите руснаци нападнали Украйна = Киевска Рус :))))))
67
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Точно за теб се отнасят думите на Пушкин за клеветниците на РусияТе винаги са се сбъдвали в историята
66
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 71Ние вземаме чрез Византия но руснаците чрез наши свещеници. Не случайно първият глава на руската църква е българин.
65
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 69Казах ти вече че си елементарен. Престани да се излагаш. Първо 681г. е годината на основаване на дунавска (аспарухова) България, основана след разгрома на византийската армия. Това не е първата България. А относно Киевска рус, много е спорно дали тя е началото на руската държава или по късно историята и е открадната от мокшите. Хайде, не искам да се занимавам повече с теб. Пък и започва "Откраднат живот".
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Но знам едно, че когато ние българите сме имали държава способна да се противотави на Византия, руснаците още са висели по дърветата. Когато сме приели христа, те все още са бродили по блатата. Така, че прлно ясно е кой от кого е приел християнството, писмеността даже езика." По въпроса за християнството въпросът е по-сложен, но накратко - И България, И Русия взимат религията си от ВИЗАНТИЯ. Всички тези неща и много други, щеше да знаеш, ако наистина беше историчка, за каквато се представяш
63
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 66 Много си елементарен. Много рядко пиша в този форум. Всичко което съм писал е истина и пола ми и възрастта и фактите за руската и нашата история. Самият факт че изпадаш в ярост говори че вътрешно си убеден че са истина, но защо не ги приемаш, ти си знаеш. Не само ак. Лихачов и много други руски учени историци признават фактите че наистина българите са дали азбуката, християнството и езика на руснаците. Това са истински хора и приятели на българите, но в Русия не са приети добре.
62
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Но знам едно, че когато ние българите сме имали държава способна да се противопостави на Византия, руснаците още са висели по дърветата. Когато сме приели христа, те все още са бродили по блатата. Така, че пределно ясно е кой от кого е приел християнството, писмеността даже езика.""Историчке", бг държава е образувана 681, а Руската - 862 г. Така че по времето когато сме се "противопоставяли" на Византия, руснаците са имали държава. Нещо повече, не са изчезвали от картата като нас
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Но знам едно, че когато ние българите сме имали държава способна да се противопостави на Византия, руснаците още са висели по дърветата. Когато сме приели христа, те все още са бродили по блатата. Така, че пределно ясно е кой от кого е приел християнството, писмеността даже езика.""Историчке", езикът не може да са взели, защото до към 9 век всички славяни са говорели един език, макар и с различни диалекти. Затова и са могли да използват преведените бг църковни книги
60
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да добавя, че пишеш с много различни никове и доста често сама си говориш.Срамота е за сайта, че няма достатъчен контрол върху маниаците, които сеят лъжи и пропаганда
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВсичко, което дрънкаш трябва да се разбира с обратен знак, като се имат предвид злобните, витиевати и детайлни лъжи, които непрекъснато сипеш с надеждата, че някой ще им се хване и които само тук могат да виреят. Разпознават се лесно, имат типични особености. 100% не си историчка, за каквато се представяш. Със сигурност си жена. Възрастта ти също не е тази. Не просто русофобка, а си напълно вманиачена на тема омраза към Русия. Само лъжите ти за турското робство могат да се мерят
58
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 64От цитата ми става ясно че излиянията ти се отнасят до мен. Нито съм жена, нито съм русофоб. Но ние наистина трябва да се страхуваме от Русия и нейните мек.рета у нас, защото могат да навредят на децата и внуците ни. За сведение съм на 71 години достатъчно образован за да мога да намирам и чета исторически материали и най важното да мисля, да преценявам като българин, какъвто съм. Така че закрий се нещастен руски *** или русороб разлика няма.
57
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен"Така, че пределно ясно е кой от кого е приел християнството, писмеността даже езика."Лъжлива "историчке", откачена, дива русофобке, пишеща с различни никове, ако беше барем минала покрай историята, нямаше сама да си вярваш на глупостите!
56
5
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
Виж в livelib.ru книгата на Всеволод Николаев "Александр!!. Человек на престоле. Историческая биография" 1986г. Там в предговора самите руснаци са написали за Николаев е бивш директор на Института по история в България а сега живее в имиграция и е основател на "Славяноведческия институт" в Ню Йорк. Какво е измисленото?Вижте и биографията на акад. Борис Дмитриевич Греков, секретар на отделението по история към АН на СССР, от 1943 до 1953г. Кой е лъжецът тогава? Кой защитава лъжата?
55
4
 
1
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Честно казано, найстина не знаем от къде сме произлезли.Единствено знаем че името България си остава непроменено и до днес.Докато другите държави са си променяли имената с течение на вековете, ние сме си запазили своето.Някой казват че сме били винаги на територията която населяваме днес, други казват че не е така, но е факт че сме древен народ.
54
6
 
2
 
! Отговори
Богомил преди 4 години
До Анонимен 46Това, че днес институтът по история към БАН се нарича по друг начин, а именно "Институт за исторически изследвания към БАН" какво променя? Къде е лъжата? Ограниченият обем на коментарите изисква да се пише по сбито.Сравнете "Институт по история" с "Институ за исторически изследвания" Кое е по-кратко?Нима не е важна същността, дори когато формата се променя? Николаев е бил принуден да избяга за да се спаси.Като невъзвращенец ДС просто го заличава, за да остане истината на Москва
53
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важно е тези които знаят и помнят да предават, а тя истината е една, от как свят светува, умният умува, добрият добрува, а лудият лудува