Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство

"Галъп": Готови сме за пазарна икономика, но само абстрактно
159
Свикваме с капитализма, но не и със социалното неравенство
Снимка: архив, Ройтерс

У нас макар и бавно свикваме с пазара и с капитализма, но не можем да свикнем с голямото социално разслояване. На думи пазарните отношения се приемат. Когато обаче стане дума за конкретни измерения, хората у нас са скептични.
 
Изводът е от социологически данни на "Галъп интернешънъл", обявени на Младата кръгла маса, организирана от "Галъп" заедно с Института "Иван Хаджийски". Поводът е тридесетата годишнина от началото на промените у нас. 

Ако през 1992 и 1993 г. 40% са приемали, че е нормално хората да се разделят на бедни и богати, то през 2013 г. този дял е вече 53%, а сега е 57%. В същото време намаляват дяловете на несъгласните – от 46% в началото на 90-те до 35% сега. Намалява и делът на колебаещите се.
 
Сред привържениците на реформаторската сила СДС през 90-те и сред привържениците на дясноцентристката сила днес – ГЕРБ – неравенството се приема по-добре, в сравнение с привържениците на самоопределящата се като лява БСП.

При БСП едва сега с малко надделяват онези, които възприемат разслояването, докато преди години, и особено в 90-те картината беше обратната. Тук се наблюдава прогрес в годините, посочват социолозите.
 
Масово е съгласието с твърдението "Доходите на най-богатите не бива да надвишат повече от три пъти доходите на най-бедните". Това съгласие е устойчиво в годините и е характерно и за дясноцентристкия, и за лявоцентристкия електорат у нас (макар и в различна степен). Почти няма промяна в нагласите в годините.
 
Това може да обострена социална чувствителност пред сериозните неравенства у нас, но може и да е липса на готовност да се приемат ежедневните характеристики на новото общество. Данните събуждат хипотезата, че обществото ни е готово за пазарната икономика, но само на абстрактно ниво. Българите като че ли приемат капитализма, но още не могат да приемат капиталистите.  

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българите 45 години бяха помпани, че са по по най.Че са най-трудолюбиви и най-умни и прочие.Като отвориха соц. лагера българите се сравниха със света и усетиха истината и са все недоволни. Резултатите винаги са по-долу от очакванията и надеждите им. Особено на тия от България, дето никога не са се сравнявали с никой.
106
5
 
6
 
! Отговори
Шоп преди 4 години
До DankovПа да вземат да се удовлетворят тогава, к'во само дремят и хленчат?То не може да си "учил" за каруцар и да настояваш си удовлетворен от резултата.
105
5
 
13
 
! Отговори
Dankov преди 4 години
До Анонимен 120Това е голям проблем приятелю!Ти си мислиш че не е, но има едни 70-80 процента които се чувстват неудотволерени, а това е проблем за нас като нация.
104
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
глупости на търкалета,на социалното неравенсво а работещите бедни е проблема.
103
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До КрайПримера ти само показва че не знаеш как да караш. С максиално позволената скорост в България се кара в дясната лента, защото максималната позволена скорост не е висока. Това значи че караш сравнително бавно в най-лявата лента, която е за изпреварване и генерално трябва да е свободна.
102
2
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До СТРАНДЖАТАСтранджа те бсепету са по десни от клонинга им герб, за комунистите които ни заплашват според теб, те са или умрели или в инвалидни колички.Верно децата им управляват бизнеса в БГ, но все пак старите заминаха в отвъдното.
101
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тук 1/2-1 час с адвокате около 200 долара. Да си приказвате.
100
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мой познат стигна чак до адвокат Марковски,за да реши свой жилищен проблем.След дълги перипетии, влиза във връзка с него, посещава кабинета му,запознава го с проблема. Г-н Адвоката - "Ще Ви таксувам по най-ниската тарифа,а по казуса ще бъда откровен - не може да спечелите."Всичко това протича в рамките на 7 мин = 500 лв
99
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Може би след още едно поколение,след като напълно бъде забравен спомена за първоначалното натрупване на капитала в България, нещата ще си дойдат на мястото!
98
17
 
9
 
! Отговори
Мартин преди 4 години
Общото между капитализма и комунизма е, че и двете системи създават неравенство. Разликата е, че при едната (капитализма) се постига просперитет и благосъстояние.
97
7
 
9
 
! Отговори
Средна класа... преди 4 години
По дефиниция, ако сте от средната класа получавате два пъти повече от средното за страната. Ако в България 1200 лв на месец е средно, то ако вие получавате 2400+ значи сте от средната класа. Ако средното семейство има 15 000 лв годишен доход, а вашето 30 000, то вие сте Средна класа. Над бедните, под богатите. Това е средна класа.
96
2
 
19
 
! Отговори
Край преди 4 години
Като си карате по магистралата с максимално разрешената скорост и като ви стигне кола за 200 -300 хил. лева лесни пари и ви замига да се махнете за да сторите път на господаря - е това е социалното неравенство.
95
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България има много пари.Само в медицината бюджета е няколко милиарда.При положение,че бием тъпана как 2-3 млн.българи били зад граница,представяте ли си какви злоупотреби и далавери върти хипократовото съсловие, щом останалите тук не се лекуват качествено.Ако влезете в съвременен лекарски кабинет или нотариална кантора,има луксозни изпълнения тип Луи XIV... За имотите на съдии и адвокати, по-добре да замълчим.Хубавото предстои......
94
1
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
По времето на спартанците от 300, България и Гърция може и да са били една държава.
93
5
 
8
 
! Отговори
Боже! преди 4 години
Тук голяма мъка!ПървоВ нормалните страни няма месечни заплати.Заплатата е седмична и я зимаш сряда полунощ за предишната седмица.За определени позиции заплатата е годишна.Ся. Туй е обусловено от начина на живот. Тук има едно 15-20%, които ако не земат заплата у сряда няма кво да ядът и да си платят задълженията. В банката много хора имат по 15-20 лева спестявания. Квото *** - изпука. А и тук са се научили да експлоатират бедните хора, които се правят равни на богатите.
92
3
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Всичко е поправимо ръце и крака растат, чрез истинска светлина,която не заслепява, а вижда, може да се възкресяват жертвите. Но как Холивуд да се спасят от вредните терористи?! Да се антимагнитят и да се пазят, тъмно и зло е с фалшива светлина през деня. Отрицателният ток, движение на електрони, е зла енергия. Възкръсналият български цар от 300 така възкресил спартанците, със светлина.
91
5
 
10
 
! Отговори
До 98 преди 4 години
Хората на заплата са работническа класа. Там също има различни групи. Примерно работническата аристокрация са хора с високи доходи. Ако един нает да работи като директор на банка получава 100 хиляди или 1 милион месечно, той е работническа аристокрация. В тази новина се говори само за доходи, а в България ножицата между бедни и богати е най-разтворена от държавите в ЕС, почти двойно над средното за ЕС ниво.
90
1
 
21
 
! Отговори
Край преди 4 години
Това че България е с най-високо степен на социално неравенство а все още ни обясняват че не сме готови за пазарната икономика е притеснително.България е тържество на дивия пазар и капитализъм. Даже и клизмите в поликлиниката са на пазарен принцип.
89
1
 
0
 
! Отговори
F5 преди 4 години
Може би да простим на Холивуд за жертвите, но в името на това да не се повтаря! А за да не се повтаря, холивудци да се антимагнитят и да минат на положителни енергии като на истинска светлина и топлина! Законът и съдът произтичат от народа, може и да им се прости, но да не се повтаря, още повече, че и вредни терористи стоят зад тези наранявания.
88
2
 
3
 
! Отговори
Американ преди 4 години
До Край 96:Имаш пред вид - за "белите" държави - че сигурността трябва да е за всички. Ама не е вече така, а и май никога не е било 100% така, че даже и 90% така. А и вече покафеняват, заради глупостта на белите, и тези проценти здраво отиват надолу. Справка - западна Европа, а и "либералните" щати тука.