След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...

Преди месеци дъщерята на Лора и Георги е спасена на косъм
Обновена: 21 ное 2019 12:41 | 21 ное 2019 08:57,
216
След трагедията: Родители се оплакват от болниците, няма лекари, ехограф...
Снимка: архив Reuters

След случая, в който 3-годишно дете почина, след като три болници не успяват да помогнат на момченцето, други родители също се оплакват от лошо отношение в медицинските заведения. Причината не е изненада, тя е все една и съща – в педиатрията няма място.

Дъщерята на Лора и Георги Стоилови само преди няколко месеца е била на косъм от смъртта заради разиграване между болници.

Още по темата

Един кошмарен уикенд, който семейство Стоилови няма да забравят никога -  невярно поставена диагноза, липса на места в болници, недостиг на медикаменти, недостиг на специалисти, забавяне на лечението и неяснота кой може да помогне на 3-годишно болно дете. С всичко това се сблъскват Лора и Георги през март тази година, разказват двамата пред "Нова тв".

Петък срещу събота момиченцето започва да повръща.

"Призори вече се притеснихме и решихме, че ни трябва лекарска помощ. Първо отидохме при дежурен педиатър в частна клиника. Педиатърът констатира, че има стомашно чревно разстройство. Даде ни някаква рецепта, която ние купихме от аптеката. Детето обаче продължи да се влошава, вдигна и висока температура. Тогава решихме да отидем в детската педиатрия", обяснява Лора.

"Там ни прие дежурната гастроентероложка. Тя прегледа детето, само опипа корема. Заяви, че наистина е стомашно-чревно разстройство, но детето е силно дехидратирано. Трябвало да се сложи на системи, но тъй като те нямали свободно легло, можела да ни насочи към частна клиника. Те нямат стационар, няма да лежи, само ще стоим за часовете, докато изтече системата, а след това да се прибирам в къщи. Или другият вариант - ако ни била настаняла при тях, трябвало да лежим в коридора, което естествено нас нямаше как да ни устройва", разказва Лора.

Така родителите взимат детето на ръце и го водят в 3-та болница. Пак частна. Със себе си носят документ от педиатрията, в който пише каква диагноза е поставила лекарката само с опипване на корема.

"Отидохме в следващата клиника. Там направиха кръвни изследвания. Нещо, което в педиатрията не направиха. Установиха, че има възпалителен процес. Индексът за възпаление CRP й беше 8, което е завишение леко на този етап. Сложиха ѝ системи, поседяхме няколко часа и ни изписаха", разказва още Лора.

Казали им да дойдат на другата сутрин, защото нямат леглова база. На следващата сутрин те отишли, направени били нови кръвни изследвания.

"Въпросният индекс  CRP е скочил на 113! От 8 на 113! Но дори и за тях това не е чак толкова притеснително", обяснява Лора.

"Ние през цялото време искахме преглед от хирург, те казваха, че нямат такъв. За ехограф, казват: "Ние нямаме такъв, евентуално в понеделник ехографът ще работи". Следобедът детето видимо се влошава. Тя просто се отпуска и само стои полунеадекватна. След изрично мое настояване, че най-вероятно е апандисит ме поглежда и казва "Категорично не е!"", обяснява майката.

След което пак ги изпрашат у дома. С една уговорка – да дойдат пак на следващия ден в 14:00 часа, за да продължат със системите. Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към "Пирогов".

"В 1 часа през нощта детето е вече на операционната маса. Благодаря на д-р Житянов, който я спаси и който след операцията, като излезе и каза, че ако 5-6 часа още сме закъснели, е нямало да може да ни помогне", разказва Лора.

Така се оказва, че ако Лора и Георги бяха послушали лекарката в последната клиника да идат на следващия ден по обяд, най-вероятно днес дъщеря им нямаше да е сред живите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 4 години
След 31г Реформи в Здравната система- вече няма място в педиатриите и болниците) А частните болници са празни но вътре има виртуални пациенти.Като погледнем и Пенсионната система след 31г реформи- Тя е пак празна) пак няма пари! Като анализираме и съдебната система -за 31 г ТЯ не е "мръднала" При нея важи песента с пълна сила--ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ-за кокошка няма прошка- Като погледнем Образователната Система -Там категорично има посока - и ТЯ е НАДОЛУ! БГ върви Напред само че в банкета! МДА
82
12
 
12
 
! Отговори
до анонимен преди 4 години
6. Лекарите бягат в чужбина.7. Българинът се оплаква, че няма лекари----------За да работи в чужбина по специалноста си, лекарят трябва да владее езика на държавата в която е отишъл до съвършенство!Много се съмнявам, че болшинството от "лекарите" ни владеят до съвършенство поне един чужд език!.Да не говорим за другите изисквания към тях по защита на диплома и професионална пригодност.Малцина от тях биха издържали тестовете, то не е като да платиш на професора в Бг..
81
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако негативната ви енергия бе насочена не към медиците а политици като Делян.. Доган.. Борисов... Първанов. Симеонов.. Сидеров... Нинова... Шкембе войвода... Ония Веско с акнето от Варна България щеше да е Швейцария
80
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До хахахаАми нямат друг избор, затова.
79
5
 
16
 
! Отговори
Респектиран! преди 4 години
Чест, уважение и респект пред родителите! Шапки долу пред тях, че не са се доверили на някакви шамани по знания в бели престилки! И въпреки препоръките им са се борили докрай за живота на детенцето! Съдбата е била в особенно в добро настроение, че им е позволила да попаднат на ИСТИНСКИ ЛЕКАРИ !!! Иначе, днес щяхме да сме свидетели на "компетентни лекарски мнения" как детенцето е нямало как да бъде спасено!
78
9
 
14
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Вижте коментарите и ще разберете защо никой не иска да работи с деца, никой не иска да специализира педиатрия. БГ мамите да си ги лекуват сами, те едни професорки са станали.
77
5
 
7
 
! Отговори
Ядосан до 86 преди 4 години
А ти изгледа ли репортажа ?! Че на детето са му вадили червата и са ги мили едно по едно, че да го спасят ?!!!!! А ти си дудни там за правилни и неправилни решения. Дудни си.
76
2
 
27
 
! Отговори
Замислен преди 4 години
"Но вместо да се приберат вкъщи, родителите обръщат колата и тръгват към "Пирогов"". Предвид на това, което са разказвали пациенти, не виждам смисъл да съществуват други болници в София. Така или иначе, всички критични грешки, немърлявост и некомпетентност се оправят в Пирогов. Ако изобщо пациента стигне до там. Не е ли нормално всички ресурси да се насочат към тази болница ?!
75
10
 
13
 
! Отговори
Четящ преди 4 години
До СократисМдааа, звучите компетентно. И то, детенцето, симулант такъв, да вземе да направи перитонит! Направо е прекалило!
74
12
 
16
 
! Отговори
Сократис преди 4 години
Подобни разкази в БГ Мама с лопата да ги ринеш.За сведение на мамите CRP до 200 означава бактериална инфекция и чак над 200 може да се мисли за хирургия.При този случай с CRP 135 това което са правили медиците е единствено правилното.Не можеш да сложиш на масата и да оперираш дете без неоспорими данни за това т.е "остър хихургичен корем", високи левкоцити и др.Не се споменава от майката нито за твърд корем, нито за болка а при апендицит и перитонит тя е неизбежна.Много неясноти и некомпетентност
73
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен76Ние общество не сме имали. Ако имахме тези щяха да са изринати и нещо да се направи. Ние имаме овце, *** и друга рая. Естествено и недобре образовани патриции, иначе нямаше да мрънкаме.
72
1
 
19
 
! Отговори
Пилот на хеликоптер преди 4 години
Караянчева как е? Загрижен съм. Да не е друсало много в хеликоптера?
71
5
 
13
 
! Отговори
Анонимка преди 4 години
Българите сме се превърнали в един отвратителен, завистлив, тарикатски и бездеен народ! Навсякъде, дори и в чужбина, съберат ли се повече българи на едно място и все се появява поне един тарикат, който гледа да мине номера и това е нашия проблем. Племе сме, а не народ, който да обединява общи социални, материални или други интереси. Принципът е на мен нали ми е добре, нека на Вуте му е зле. Заслужаваме си съдбата! И по-зле ще става, докато не се вдигнат всички единно. Дано не е късно дотогава...
70
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Истината е,че специалистите в БГ на напоследък намаляха.Аз имах абсолютно същия случай с моя син в последния момент беше опериран и после цяла седмица в болницата с торбичка.Каде е тази модерна техника и квалифициран персонал щом един апандисит не могат да открият.
69
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре, Батака, като счупиш крак, *** при някой добър и честен човек. Е, може да не е лекар, ама какво да се прави. Не давай пари на бялата мафия и те така.
68
8
 
9
 
! Отговори
Батакa преди 4 години
След политиците ,лекарите са най големите лъжци и мошеници и там плащаш ако не умираш БЯЛАТА МАФИЯ.
67
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за навехнатото неотдавна рамо на пекинската патица Караянчева изпратиха хеликоптер с медицински екип.Ама ти какво искаш бе, човек? Тези хора така са си свикнали. Те са едни и същи. Преди 1989 г. бащите им си имаха Правителствена и привилегии. За теб - амалгамните пломби и фарингосепт. Сега пак е така. За тях ти си роб от 1944 г. насам, а те са богове. Това е.
66
0
 
11
 
! Отговори
Колапс преди 4 години
Ако знаете значението на тази дума, тя най-точно описва състоянието на здравеопазването в повечето болници и в повечето населени места в България. При това отношение на властта, изразено в гаврата "работни заплати" и "клинични пътеки", отидете да преброите в някоя районна болница колко незаети щатни бройки има и каква е средната възраст на лекарите и медицинските сестри. Скоро ще се закриват не само отделения, а цели болници. Но и тогава ще си избирате "нашето всичко" и гробаджиите му.
65
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А за навехнатото неотдавна рамо на пекинската патица Караянчева изпратиха хеликоптер с медицински екип.
64
11
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
1. Държавата дава трицифрени заплати на лекари.2. Държавата гледа безучастно как етноса ежедневно бие лекари.3. Държавата и медиите възпитават обществото в ненавист, подозрение и омраза към "бялата мафия"4. Когато някой почине, винаги и по презумпция това е лекарска грешка5. Бит, нископлатен и без ресурси да работи нормално, от лекаря се очаква да щракне с пръсти и да спаси всеки, без значение дали това е възможно.6. Лекарите бягат в чужбина.7. Българинът се оплаква, че няма лекари

Спонсорирани публикации